Ющенко вірить Кучмі, як християнин християнинові

П'ятниця, 16 березня 2001, 11:30
"Кілька тижнів тому президент сказав, що може присягнути на Біблії, що не має відношення до зникнення журналіста Гонгадзе. Я християнин і ціну цим словам глибоко розумію. Я переконаний, що президент не міг замовити вбивство людини. Я говорю, це не як прем'єр, а як проста людина".

Це - кредит довіри прем'єра президенту. Хоч Кучма його вже не раз підставляв, Ющенко знову і знову продовжує закривати очі на те, що він не хоче сприймати.

До речі, це була відповідь на запитання закордонного журналіст, чи не повинен Кучма у нинішній ситуації піти у відставку.

"Я морально не допускаю, що президент міг бути причетний до зникнення журналіста. Я хочу чесно себе поводити", - говорить Ющенко. Йому, рафінованому інтелігенту, поведеному на панукраїнській ідеї, дійсно складно таке уявити.

Для того, щоб дізнатися правду влада має докласти всіх зусиль для проведення "повноцінного юридичного процесу". Ющенко переконаний, що необхідно почати переговорний процес, а не "розігрівати ситуацію і займатися політиканством". Це, на його думку, "веде не до правди, а до брехні".

"Ця брехня вигідна, я впевнений, силам, які не хочуть бачити сильну Україну, а хочуть мати кишенькову Україну… Ці провокації використовують треті сили, які сьогодні виступають миротворцями, захищають Конституцію", - говорить Ющенко.

Після всього сказаного, він додав, що знає про можливість критики на його адресу "зліва, справа і зверху, і знизу", але це його перекоання. Він від них не відмовляється.

Прем'єр, на відміну від президента, наполягає на діалозі з опозицією - "всі мають сісти за стіл переговорів".

Однак, як помітив Ющенко, те, що "говорить площа, або вулиця, це ті протиріччя, які існують в рамках політичної більшості".

Як стало зрозуміло з традиційно заплутаних і туманних висловлювань прем'єра, він підозрює наявність загальної змови - не тільки проти президента, але і проти уряду.

"Політичні сили, які стоять у роздмухування цієї кризи, зацікавлені в тому, щоб дестабілізація була ще більш серйозною, щоб ця криза переросла в серйозну кризу в парламенті і урядову кризу...Але уряду України сьогодні криза не торкнулася. Уряд України залишається сьогодні стабільним островом", - переконаний прем'єр.

Ющенко так і не дав ясно зрозуміти, які, на його погляд, сили стоять "за роздмухуванням кризи", але переконаний, що знає про їх цілі.

"Ці сили хочуть потім сформувати режим "виконуючого обов'язки". І в 2002 році використати регіональний адмінресурс, для проведення виборчої кампанії".

Ще один політичний нюанс. Останнім часом конфлікт інтересів між прем'єром і окремими представниками СДПУ(о) став настільки очевидним, що цього вже ніхто не приховує. Прем'єра спитали, з чого б це в нього встановилися такі погані відносини з СДПУ(о)?

Відповідь була короткою - "у нас різні інтереси і різні способи", але взагалі "ідея СДПУ(о) не вступає в конфлікт з урядом". "Це тільки кілька осіб… Уряд - це не регіональний філіал СДПУ(о)".

У понеділок Ющенко їде в Крим. Напевно, щоб стати свідком клятви на Біблії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування