Америка придбає демократію для України

П'ятниця, 16 березня 2001, 14:05
"США і Євросоюз мають спільні питання до України, але мають і спільні надії". Річард Морнінгстар, який чотири роки був радником президента і держсекретаря США з питань допомоги екс-СРСР, презентував у Києві фонд допомоги ЗМІ.

США відкривають цільовий фонд розвитку українських ЗМІ в 750 тисяч доларів на два найближчі роки. Допомагати американці будуть, усвідомлюючи, що робиться це не від доброго життя, адже "Україна проходить через складний етап розвитку". "Ми не можемо розв'язати питання, але можемо сприяти розв'язанню. Це проблема державних органів і того, чи є вони підзвітними і достатньо прозорими. Це проблема правоохоронних органів і регуляторних агентств, які надають ліцензії. Це проблема власників ЗМІ і того,чи є між видавцем і журналістом стосунки, які дозволяють медіа бути об'єктивними. Це питання професіоналізму журналістів. І це проблема ролі судів, адже є чимало випадків, коли на ЗМІ подають до суду", - заявив Паскуаль у п'ятницю в Києві.

Презентацію фонду доручили давньому фахівцю з питань України Річарду Морнінгстару, який за Клінтона був спеціальним радником президента і держсекретаря з питань нових незалежних держав, а в новій адміністрації продовжує працювати послом США при ЄС. Морнінгстар, хоча є представником старої адміністрації, являє собою одного з найбільш обізнаних фахівців щодо України, який ледь не кожний квартал з'являвся у Києві. Тепер, на посаді посла, він ще раз пообіцяв, що "Україна надзвичайно важлива як для США, так і для Європейського союзу". "Ми (США та Євросоюз) маємо спільні питання до України, але маємо й спільні надії".

Допомагати американці будуть, бо відчувають, що потреба у вільній пресі усвідомлена всіма, у тому числі й Кучмою – з посиланням на його щорічний звіт. І справа Гонгадзе тільки зміцніла американців у цій вірі.

При цьому дипломати підтверджують роль України і свою зацікавленість у ній – "демократичній і ринково орієнтованій". "Ми були глибоко розчаровані подіями 9 березня через дії обох боків протистояння. Ми постійно наголошуємо, що одна з ознак демократичного суспільства –можливість висловити незгоду і не бути покараним. З іншого боку, демонстрації повинні носити мирний характер. Можливість висловити інакодумство в Україні є дуже ламкою. І події 9 березня не дали відповіді на всі питання".

Ці та інші українські реалії наштовхнули американців на заснування фонду розвитку українських ЗМІ. За 750 тисяч доларів українцям надаватимуть юридичну допомогу та розвиватимуть інтернет-ресурси і підключення до мережі, а також гранти на ЗМІ і стажування для журналістів. Медіа-установи і неурядові організації можуть ставити питання щодо одержання допомоги через E-mail: mediafund@usemb.kiev.ua.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...