Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Кваснєвський з опозицією", – вважають учасники переговорів

П'ятниця, 16 березня 2001, 18:40
Тепер Кучмі не відкрутитися від діалогу з опозицією, вважає після повернення з Польщі Тарас Чорновіл. Комітет опору "За правду" висуває свої передпереговорні умови "гаранту". І не виключає, що може розпочати збір підписів за дострокові вибори президента.

З Польщі опозиція повернулася з легким відчуттям ейфорії – Кваснєвський не просто прийняв її представників, а зробив це за добу до зустрічі з Кучмою.

Комітет опору "За правду!" вважає сам факт зустрічі "політичною заявою". Побачення з Кваснєвським тривало близько 20 хвилин, і тепер Кучмі вже "не відкрутитися від діалогу з опозицією", заявив у п'ятницю учасник бесіди з польським президентом Тарас Чорновіл.

Проте, за словами Чорновола, сідати за "круглий стіл" Кучма зараз "не достатньо готовий" і в його діях відчувається "розгубленість". Кучма хоче реєстрації у міністерстві юстиції Форуму Національного Порятунку та вказує, що існує єдина ідейна опозиція в особі комуністів. "Форум нацпорятунку готовий надати Кучмі юридичну допомогу", - сказав Чорновіл, додавши, що у Польщі діалог з опозицією почався, коли "Солідарність" ще не було зареєстровано. Також Кучма не зможе заявити, що посередництво Кваснєвського є втручанням у внутрішні справи держави – "бо резонанс в Європі дуже високий".

Кваснєвский також мав передати Кучмі позицію "веймарської трійки", яка, крім Польщі, включає Францію та Німеччину. "Заяви веймарської трійки як офіційного документу, чи меморандума не існує. Це є закриті передумови від провідних країн Європи, по суті позиція Євросоюзу з питань свободи й прав людини в Україні. Кваснєвський розповів, як Європа сприймає ці події – щодо українського законодавства, неприпустимості узурпації влади, терпимості до опозиції, ксенофобії, антисемітизму. Він заявив, що теж скаже й Кучмі, але в більш жорсткій формі".

У свою чергу комітет "За правду!" також висунув ряд передумов Кучмі – вони не сідатимуть за "круглий стіл" доти, поки "гарант" не визнає факт існування опозиції та саму можливість того, що з-за "столу він може встати не президентом, а екс-президентом" (Чорновіл). Крім цієї, комітет опору висуває й інші вимоги – відставка "всіх осіб, причетних до загострення політичної кризи та які фігурують у касетній справі та справі Гонгадзе", "визначення кола переговорів", "усунення олігархічних кіл від управління державою". Також комітет "За правду!" визнає, що головне для нього – не відставка Кучми, а "зміна політичної конфігурації". У комітеті опору це і вважають головною темою переговорів.

Комітет опору не виключає, що може розпочати збір підписів за проведення дострокових виборів президента – якщо таке рішення прийме об'єднана опозиція. Ідея почати колекціонувати автографи заради цієї мети "серйозно розглядалася на Форумі нацпорятунку", заявив Чорновіл. А поки він "має надію на нормальний, "людський" круглий стіл".

Також у комітету опору "За правду!" відбулася певна трансформація поглядів – тепер головною тактичною загрозою вони бачать не існування Кучми, який "себе дискредитував", а прихід "олігархів у змові з комуністами" шляхом усунення уряду Ющенка.

Для захисту діючого прем'єра "За правду!" проводитиме мітинги підтримки 9 і 10 квітня. А перед цим 30 березня відбудеться антикучмістський концерт, а 24 березня – науково-практична конференція "Україна після Кучми".

Чи є посередництво Кваснєвського втручанням у внутрішні справи держави?

Лідер "Реформ і порядку" Віктор Пинзеник вважає, що всі "способи треба використати". "Одним із способів є участь третьої сторони, і таких прецедентів було чимало. Україна таким же чином виступає посередником у проблемах Придністров'я".

Перший "гарант" України – Леонід Кравчук – вважає недоречною участь польського президента у врегулюванні політичної кризи в Україні. Проте погоджується, що єдиний можливий вихід із ситуації – "круглий стіл" перед "відкритою камерою".

"Конфліктуючим сторонам не вдасться вирішити проблему "тільки так, як вони її бажають вирішити". "Опозиція вважає, що тільки вона має рацію з усіх питань. Всі інші – помиляються, в тому числі й влада. За 10 років незалежності ми не тільки вирішили негативи, які придбали, а й набули своїх. І всі це зробили – і влада, і опозиція, і партії, і Верховна Рада, і президент, і уряд. Сьогодні треба сісти за круглий стіл. Треба почати діалог без амбіцій, без попередніх умов. Опозиція каже, що вона не хоче сідати за стіл з Кучмою. Ну якщо так поставити питання, то діалогу ніколи не буде. Якщо адміністрація буде говорити, що ми не будемо сідати за стіл, якщо там буде Мороз – нічого не буде. У 1988 році я пішов на дискусію з Рухом без попередніх умов. Ніхто не ставив питання, що я не хочу спілкуватися з Драчем чи з Павличком. І зовсім безглузда ідея, щоб посередником у діалозі виступив президент Польщі. Якщо брати чисто дипломатичний бік справи - це є втручання у внутрішні справи держави. Такого у світі немає. Президенти можуть виступати посередником, якщо виникають міждержавні проблеми. Тут ми маємо самі вирішувати це питання. Якщо ми цього захочемо – ми почнемо прилюдний діалог. Якщо це буде діалог за дверима, а журналістам будуть давати прес-релізи – то краще це не починати".

Найбільшими помилками влади Кравчук вважає невирішення проблем демократичним шляхом. "Смерть журналіста Гонгадзе. Я не зустрічався з такими ще випадками, коли з одного і того ж питання кожний день дають різну інформацію. Це відразу породжує недовіру. Не могли, на мою думку, керівники ні МВС, ні генпрокуратури, ні СБУ перетворюватися на інтерв'юерів. Є прес-служба у кожного – вона повинна була давати ту інформацію, яка десятки разів перевірена. Якщо навіть вона з одного речення. А тут перша особа з'являється перед журналістами, його ловлять на слові, і роздмухують скандал. Я коли був у Німеччині,США, Австрії – говорять одне й теж: "Ви наробили більше помилок, вирішуючи питання". У нас не було прозорості, справді демократичності у вирішенні цих проблем".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування