Кучма всьому провина?

Субота, 17 березня 2001, 15:27
Особиста думка, Міодраг Шоріч, головний редактор мовлення на країни Східної Європи

В Україні вільної преси немає. Це оголосив кілька днів тому не хто інший, як президент України Леонід Кучма. Хто ж стане сперечатися з президентом? В Україні немає і незалежного судочинства. І це також констатував сам український президент. А вже якщо він так вважає, то хто наважиться всерйоз йому заперечувати? Питання тільки, хто ж може і повинен гарантувати свободу засобів масової інформації і незалежність судів, якщо не наймогутніша людина в країні, тобто сам президент?

Але опозиція, яка цима днями проводить мітинги і демонстрації по всій Україні, задавати питання і дискутувати не збирається. Для неї все ясно. Кучма за все у відповіді: за політичну корупцію у країні, за розграбування економіки, за продажність судів і придушення свободи слова. Кучма – це жорно на шиї українського народу, заявляє опозиція і вимагає негайної відставки президента. У відповідь Кучма відсилає посилені наряди поліції. На вимоги опозиції він відповідає мовою важкуватої палиці.

Правоохоронці виправдовують драконівські заходи тим, що, мовляв, безладдя роздувають "неонацисти". Частка правди в цьому є: ультра-націоналісти і комуністи безсумнівно намагаються скористатися загальним обуренням у своїх цілях. Але правда і те, що більшість демонстрантів на вулицях Львова, Києва або Дніпропетровська ніякого відношення до політичних екстремістів не мають. Це - студенти, пенсіонери, звичайні люди, у яких просто луснуло терпіння.

По суті, Леонід Кучма міг би реагувати набагато спокійніше. Ну і що з того, що більшість громадян України не задоволені своїм президентом? У опозиції все одно немає реального лідера. Головна сила Кучми - в слабкості і роздробленості його політичних противників. Ось Кучма і виступає в ролі посередника і миротворця. Щоправда, мирить він між собою абхазів і грузин, делегації яких побували днями у Києві. У той же самий час на вулицях української столиці шли в хід каміння й пляшки із запалювальною сумішшю. А в Раді билися між собою народні обранці.

Опростоволосився - терпи поношення! Президент Польщі Олександр Квасьнєвський, до якого Кучма в четвер їздив з візитом, наважився нагадати українському колезі про те, що є такий предмет меблів, який в минулому слугував полякам добру службу. Називається він круглий стіл. Варшава, зі слів Квасьнєвського, готова позичити його сусідам. Кучма вважав за краще знущання не почути. Він радий, що глава польської держави погодився його прийняти, але своїм підданим підносить це як підтримку своєї позиції.

Примітно, однак, що зустріч проходила не в столиці Польщі, а в містечку Казімеж Дольни. Справа в тому, що в Варшаву-то приїхали представники опозиції. І їх президент Квасьнєвський також прийняв. Так що в Варшаві Кучму чекали б демонстрації протесту. А таких картинок по телевізору він бачити не хотів. А в провінційному Казімеже Дольном Кучма сам вирішував, що писати українській пресі і що показувати телебаченню. З цього ми і починали. Як сказав президент? В Україні вільної преси немає. Ну хто ж стане з президентом сперечатися?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування