Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кравченка звільнено

Понеділок, 19 березня 2001, 12:07
У суботу Кучма звільнив Кравченка. Таку інформацію УП отримала від кількох достовірних джерел, які стверджують, що новим міністром став генерал-полковник, начальник київської міліції Юрій Смирнов.

У понеділок цю інформацію "стовідсотково" підтвердив глава парламентського комітету із боротьби з організованою злочинністю і корупцією Юрій Кармазін, а також постійний представник президента у Верховній Раді Роман Безсмертний. Кармазін стверджує, що указ не оприлюднюють, оскільки Кравченку підшукують місце для "почесного заслання". Про це повідомляє з парламенту кореспондент УП.

Кармазин не має інформації про те, що Кравченка призначать замість Євгена Марчука секретарем Ради Національної безпеки і оборони і називає таке призначення "малоймовірним". "Це безглуздя", говорить Кармазин, оскільки Кравченко розвалив роботу МВС.

В той же час, коментуючи подальшу долю колишнього міністра внутрішніх справ, депутат сказав: "Це не буде повне завершення його кар'єри. Оточення Кучми планує його ще реанімувати".

 Юрій Кравченко
Саме міністр Кравченко запровадив нову форму для української міліції
 
На думку Кармазіна повернення Кравченка до будь-якої владної структури є безглуздим. "На мій погляд те, що зараз наробили, зруйнувавши практично міністерство внутрішніх справ, перетворивши його у жандармерію – це фактично теж саме, що свого часу, царська охоронка. Я особисто показував президенту досьє, які Кравченко збирає на політиків. Немає жодного депутата, на якого Кравченко не збирає досьє. Тобто кошти, які виділялись на боротьбу з організованою злочинністю, використовувались фактично на боротьбу з політичними опонентами. Діяльність Кравченка, дуже важко позначилась на роботі міністерства в цілому", - сказав він журналістам.

Кармазін впевнений, що на місце Кравченка прийде саме Юрій Смирнов. Достовірні джерела підтвердили також, що Смирнов дійсно був на дачі у президента в суботу. Інших претендентів на посаду міністра внутрішніх справ на півострові помічено не було. Кажуть, що перший віце-cпікер Віктор Медведчук домагався аудієнції гаранта, однак так і не приїхав до Криму. Напевно тому йому довелося спілкуватися з Кучмою телефоном. Медведчук повідомив журналістам, що у телефонній розмові з ним Кучма не підтвердив наявність указу по Кравченку… Медведчук стверджує, що це поки чутки. "Чутки такі поширюються навіть деякими посадовими особами. В суботу я був на роботі і мені декілька чоловік зателефонували, в тому числі із Кабінету міністрів, і сказали, що у нас новий міністр внутрішніх справ", - заявив Медведчук.


До цього інші інформаційні джерела, підтверджуючи звільнення Кравченка, називали інше прізвище нового міністра - Геннадія Москаля, голови Дніпропетровської міліції. Треті – заступника міністра Михайла Корнієнка.

Джерела у правоохоронних органах повідомили Інтерфакс-Україна, що в понеділок Кравченко і Смирнов знаходяться за межами Києва, займаючись похороном родичів. І цим пояснюється затягування з обнародуванням кадрових указів.

Однак, історія України знає випадки, коли підписані укази президента місяцям зберігалися під сукном. Були випадки, коли після витоку інформації призначення анулювалося – наприклад, після появи повідомлення про призначення Пустовойтенка на посаду глави "Нафтогазу України", вже підписаний указ Кучми було відкликано.


До речі, нагадаємо, що звільнення Кравченка було однією з вимог акції "Україна без Кучми" і всієї об'єднаної опозиції.
В той же час активно поширюються чутки про можливе звільнення глави президентської адміністрації Володимира Литвина. Представник президента в парламенті Роман Безсмертний заявив журналістам, що не має такої інформації. Перший віце-спікер ВР Віктор Медведчук сказав журналістам: "перший раз чую". Юрій Кармазін не виключив, що такі перестановки матимуть місце. В той же час в журналістських колах навіть активно обговорюється кандидатура наступника Литвина. Називають Валерія Пустовойтенка.

Про можливість зміни генпрокурора вперше у понеділок заявив Юрій Кармазін. Він впевнений, що ім'я нового в.о. генпрокурора Україна знатиме цього або наступного тижня.

"Зараз на зміну інваліда, який виконує обов'язки Потебенька, підшукуються терміново інші люди. Це можуть бути люди із парламенту. Зараз ведеться підкилимна боротьба за те, хто це буде. Найімовірніше, що Донецький клан сьогодні найсильніший він своїх людей і розставить", - впевнений Кармазін. Однак народний депутат відмовився назвати жодне прізвище можливого наступника Потебенька.

Про те, що з себе представляє генерал Смирнов, читайте тут

...Про Смирнова у Дніпропетровську пліткували багато. Більше за все говорили про супер-ремонт будівлі управління внутрішніх справ. А ще обговорюють зв’язки члена його команди Миколи Астіона, який очолював дніпропетровський УБОЗ, з лідерами місцевих злочинних угруповань на прізвиська Мамонт та Нарік. Останній, кажуть, після переїзду Смирнова та Астіона до Києва перебрався туди ж. Як кажуть, скажи мені хто твій друг...



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування