Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Комуністи оголошують Кучмі війну?

Понеділок, 19 березня 2001, 12:25
Петро Симоненко повідомив про рішення партії "виступити за імпічмент". Лідер комуністів також збирається балотуватися в президенти, а після перемоги - ліквідувати інститут президентства.

Про свої плани глава КПУ повідомила в інтерв'ю "Известиям", однак конкретних речей Симоненко сказав не багато.

"Ми вирішили виступити за імпічмент. Ми намагалися провести його декілька років тому, але тоді нас обвинуватили в антидержавності. Тепер без комуністів Верховна рада не може відправити Кучму у відставку. Ми - найбільша фракція. Сгрупувавшись, ми можемо забезпечити понад половину парламентських голосів".

Знімати "гаранта" комуністи згодні тільки в пакеті з прем'єром, чим плутають карти правої опозиції. "Ми висунули нове гасло "Україна без президента Кучми і прем'єра Ющенко". Згідно з українською Конституцією, після імпічменту влада перейде до керівника уряду. Він же проводить проамериканску політику. Ющенко забезпечує інтереси Заходу в приватизації українських обленерго. Це порушує економічну безпеку країни. Завтра Україна буде стояти навколішках за подачкою кредитів". Після монологу не до кінця зрозумілий сценарій, який народився в голові головного комуніста - чи буде його фракція домагатися спершу відставки Ющенка, а потім уже - Кучми?

Також, вочевидь, Симоненко знає якусь таємницю про діалоги на плівках Мельниченка. "Якби нам дали повну стенограму президентського дня, склалася б зовсім інша картина. Але її не показують. Тому існує маса версій касетного скандалу. Наприклад, говорять, що записі зроблені іноземними спецслужбами. Це означає, що держсекрети, що звучали в президентському кабінеті, будуть використані в політиці, у дипломатії, щоб ставити перед Україною серйозні питання".

Щоправда, сам Симоненко чи то не вірить в іноземний слід, чи то думає, що закордонні спецслужби домовилися з олігархами виступити проти Кучми. "Виправдався мій прогноз - президент став невигідний олігархам, які забезпечили його обрання. Слідом за одним скандалом вони організують інший".

При "ідеальному варіанті" Симоненко сподівається, що "будуть оголошені дострокові вибори". "У Конституцію внесуть зміни, що обмежують права президента і перетворюють Україну в парламентську республіку. Ми виступаємо за скасування інституту президентства, але будемо брати участь у виборах. На минулих за мене проголосували 38 відсотків українців, ще 15 відсотків у нас украли. Якщо тепер підрахунок буде правильним і ми переможемо, то створимо базу для наведення порядку в країні. А потім - проведемо референдум і ліквідуємо посаду українського президента. Правити країною буде парламент".

З інтерв'ю так і не стало зрозуміло, чим є заява Симоненко: початком кінця Кучми, підтвердженням статусу опозиції або ж дискредитації антикучмистів комуністичним опудалом в очах Заходу?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
19:43
Генштаб: на фронті за день майже 80 бойових зіткнень, більше 20 атак на Авдіївському напрямку   
19:43
У Центробанку РФ стверджують, що конфіскація заморожених активів не вплине на фінстабільність Росії
19:42
Естонська розвідка: Ймовірність розвалу української оборони зменшується
19:35
Столтенберг: Російські шпигуни в країнах НАТО не завадять підтримці України
19:24
Підприємці Харківщини зможуть отримати вдвічі більший грант від держави на розвиток
19:20
відео, ОновленоЕвакуація лікарень у Києві: Кличко показав відео вивезення пацієнтів
19:20
СБУ назвала білоруські погрози київським лікарням проявами ІПСО
19:04
"Саду Квілінського більше немає": що відомо про засновника господарства, який загинув на війні
18:57
Samsung планує додати в One UI 6.1.1 функцію ШІ-відео
18:53
Держсекретар США пригрозив Китаю новими санкціями в разі підтримки війни Росії
Усі новини...