Затримано колишнього заступника глави НБУ Володимира Бондаря
"Маячок" для Ющенка - коаліція або…

Понеділок, 19 березня 2001, 20:33
У понеділок прокуратура Києва за підозрою у зловживанні службовим положенням затримала колишнього першого заступника глави правління Національного банку України Володимира Бондаря. Про це повідомила прес-служба київської прокуратури.

За даними прокуратури, 16 грудня 1997 року Бондар уклав "явно збиткову угоду" з кіпрским банком Credit Swiss First Boston. У цьому банку було розміщено $75 млн. золотовалютних резервів України, внаслідок чого, впевнені у прокуратурі, державі нанесено матеріального збитку на суму більше $5 млн.

Цей арешт є логічним продовженням скандальної історії про нецільове використання золотовалютних резервів НБУ, у період, коли банк очолював Віктор Ющенко. Аудит діяльності банку, проведений компанією PriceWaterhouseCoopers на замовлення МВФ, не підтвердив факт нецільового використання кредитів наданих фондом. Було виявлено тільки факт завищення даних про золотовалютні резерви НБУ. У серпні Україна повернула фонду $94,6 млн. А 19 грудня 2000 року після 15-місячної перерви Рада директорів МВФ ухвалила рішення виділити черговий транш кредиту у розмірі $245,3 млн.

Однак українським правоохоронним органам даних аудиту мало. Справу почала прокуратура Києва 13 червня 2000 року. Приводом для її початку стали матеріали тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з вивчення діяльності НБУ. Про це заявляв ще літом прокурор Києва Юрій Гайсинський. Саме на матеріалах цієї комісії базувалися статті в газеті "Finanсial Times".

Природно жодне прізвище, з тих під кого копала київська прокуратура, не називалося. Справа НБУ поступово відійшла на другий план, на тлі інших політичних подій в Україні.

Показово, що активізація дій прокуратури співпала за часом з тією боротьбою, яка сьогодні точиться між Ющенком і парламентськими, так званими, олігархічними фракціями. Відразу після порушення карної справи (матеріали до київської прокуратури були передані з Генпрокуратури) Віктор Ющенко охарактеризував її як "політичну подію". "Це роблять люди, яким необхідна криза в Україні", - заявив тоді прем'єр.

Сьогодні пристрасті навколо створення коаліційного Кабінету Міністрів і звіту уряду в парламенті максимально розгорілися. Кілька днів тому Ющенко заявив, що не буде вести ніяких попередніх переговорів про кадрові зміни. Толерантний прем'єр вперше дозволив собі досить жорсткі випади на адресу СДПУ(о) і "Відродження регіонів". У понеділок представники цих фракцій відповіли Ющенку не менш категорично. Ні Медведчук, ні Волков не мають наміру відмовлятися від надії отримати міністерські портфелі.

Не виключено, що реанімація справи про Нацбанк покликана показати Ющенку, що у його противників досить важелів тиску. Фігуру прокурора Юрія Гайсинського пов'язують з Олександром Волковим і частково з тандемом Суркіс-Медведчук. Саме Гайсинського, за даними УП, мали намір лобіювати фракції більшості на посаду генпрокурора, у разі відставки Потебенька.

Затриманий (можна на 99% передбачити, що він буде заарештований) Володимир Бондар у 1991-92 роках очолював фінансове управління Нацбанку. З грудня 1995 по червень 1999 року - перший заступник голови НБУ. У різний час займався департаментами валютного регулювання і економічним департаментом. З червня 1999 по 20 жовтень 2000 року - голова правління національної акціонерної страхової компанії "Оранта".

Читай матеріали УП про "справу банкірів", Юрія Гайсинського і кадрові претензії Суркіса, Медведчука, Волкова:

Оприлюднено третій етап аудиту Нацбанку
Як зазначається у документі, Рада директорів МВФ визначиться з питанням, чи порушувала Україна, надаючи МВФ недостовірну інформацію про свої валютні резерви, свої зобов'язання перед Фондом і чи отримала вона кредитні транші, які не повинна була отримати…


Справою Нацбанку буде займатися прокуратура Києва
За коментарями щодо факту передачі документів до прокуратури ми звернулися до глави слідчої комісії Віктора Суслова. Депутат повідомив, що передача паперів пройшла без участі комісії. "У генпрокуратуру ми не зверталися. Згідно із законом, прокуратура повинна працювати незалежно, а наша комісія не буде намагатися співпрацювати з прокуратурою"...


Прокурор, бандити і олігархи
Суркіс, Вовлков, Пресман, брати Савлохови, Авдишев, Череп... Всі ці люди так чи інакше були пов'язані з Юрієм Гайсинським, прокурором Києва, якому пророкують місце Потебенька. Збір і "злив" компромату здійснював російський сайт FLB. У інтерв'ю УП Гайсинський все спростував і назвав можливих замовників "наклепу"...


Медведчук погрожує Ющенку
Традиційну риторику Віктора Медведчука за допомогою питань вдалося трансформувати в одну пропозицію. "Коаліційний уряд в обмін на те, що Ющенко залишиться на посаді". А тональність висловлювань Медведчука характеризується одним словом - погрози. Він погрожував Ющенку…


Волков сяде за стіл переговорів з опозицією
І дуже хоче "порулювать"

Сам Волков в інтерв'ю телевізійникам відверто розказав, що його група претендує на посади першого віце-прем'єра, глав міністерств з надзвичайних ситуацій, екології, Фонду Держмайна, "Укрнафти", і, як висловився Олександр Михайлович, "цього, як його… по хворобам і ликах, о, точно! міністерство охорони здоров'я"…


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News