0:3. Кучма програє Ющенку

Середа, 21 березня 2001, 13:37
Українці роблять висновки з того, що відбувається в країні: рівень довіри до Ющенка майже в три рази вище довіри до Кучми. Однак на парламентських виборах кожен п’ятий, як і раніше, готовий голосувати за комуністів. А кожний десятий боїться громадянської війни.

Переважна більшість українців - 72% - негативно відносяться до процесів у країні. Про це говорять результати опитування 1200 осіб, проведеного фірмою "Социс" і фондом "Демократичні ініціативи" із 2 до 12 березня у всіх регіонах України. Тільки кожний десятий - 11% - вважають, що "те, що відбувається в Україні, йде в правильному напрямку". І кожний розуміє під цією реплікою своє.

На інше питання - про суть опозиції - 53% українців вважають, що вона перебуває в "зміні президента України". Але в те, що так воно і буде, вірять 22% українців. А 27% - більшість - вважають, що "усе залишиться по старому". 12% - більше, ніж кожний десятий -думають, що скандал переросте у "громадянську війну".

Державні інститути - головні діючі особи скандалу - за останні п'ять місяців, починаючи з листопада, стрімко втрачали довіру. На 8% стало більше людей, що цілком не довіряють президенту, а в очах 12% українців довіру втратила міліція. У той же час засоби масової інформації заробили довіру 8% мешканців країни.

Президенту як інституту довіряють цілком 10% українців, зовсім не довіряють - 54%, а 30% "настільки довіряють, наскільки не довіряють". Верховна Рада викликає повну довіру в 4%, абсолютну недовіру - у 55%, 33% звели свої почуття до законодавчого органа внічию. В уряд 10% вірять цілком і повністю, 44% зовсім не довіряють, а 39% - і "за", і "проти".

Картина з проявом почуттів до конкретних політиків інша. У Кучми при абсолютом довірі 10% абсолютна недовіра навіть вища, ніж у "президента України" - 56%. Ющенко - єдиний серед учасників рейтингів політиків і партійних діячів, у кого довіра переважає над недовірою: 28% проти 26% (35% настільки довіряють, наскільки не довіряють). У Литвина - 2% проти 20% (11%). У Марчука - 5% проти 39% (22%). У Медведчука - 5% проти 31% (23%).

Серед партійних лідерів більше за всіх вірять Симоненку 18% (40% - зовсім не вірять, 23% - і так, і сяк). Другий - Мороз (12% "за", 44 "проти", 31% - "роздвоїлися"). Підозріло висока довіра у Пустовойтенка (7% - 39% - 28%) - він третій.

Якби вибори в парламент відбулися сьогодні, те переможцем, як і три року тому, стали б комуністи. Крім них, за партійними списками у Верховну Раду пройшли б… народні демократи того ж Пустовойтенка, об'єднана СДПУ і соціалісти:

КПУ - 20%;
Народний Рух України (Удовенка) - 3%;
НДП - 4%;
Партія зелених - 3%;
ПСПУ - 2%;
СДПУ (о) - 4%;
СПУ - 5%;
Український Народний Рух (Костенка) - 2%;
"Демократичний союз" - 0% (!);
"Батьківщина" - 2%;
"Трудова Україна" - 2%.
32% не хочуть ні за кого голосувати.

Політична криза чітко відбилася на рейтингу міліції, до якої повної довіри 12%, а 51% - повної недовіри. У СБУ - відповідно 21% і 25%. Українським ЗМІ абсолютно довіряють 22% співвітчизників, не довіряють - 18%. Російська і західна преса викликає довіру в 17% і 15%, недовіру - у 19% і 20%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування