Правові та політичні аспекти обставин загибелі Георгія Гонгадзе
Друга частина

Середа, 21 березня 2001, 21:25
Правові та політичні аспекти обставин загибелі Георгія Гонгадзе
Спроба незалежного дослідження
Перша частина



Розділ другий. Головний підозрюваний.

Теперь скажите пожалуйста: президент,
который победил на выборах во второй раз,
уже ему не надо думать о продолжении
в этом плане своей политической карьеры
- зачем ему вообще журналист?..


Л. Кучма

1. "- Ти давай мені цього самого по "Українській Правді" та ... будем вирішувати що з ним робити. Він просто абарзєл уже...
-Ні, мені справа не обов"язкова. ... "Українська Правда", ну це зовсім вже, бл…, оборзєлі. Подонок, бля. Грузін, грузін, блін.
- Гонгадзе...
- Департировать його, блять, в Грузію і викинуть там на х...
- Отвезти єго в Грузію і кинуть там.

- Шоб я не забув, є такий Гонгадзе...
- Ну, подонок, бля, высшей меры
- Значить, те що він пише весь час у якусь "Українську ж там правду" її в Інтернет шурує, розумієш. Ну хто його, фінансує хтось
- А головне треба його я кажу запхать назад. Володя каже треба шоб чеченці його вкрали і вивезли його в Чечню на х… і викуп попросили…
- Ну а його в Грузію відвезти і та й все…

- По Гонгадзе є окрім того, що він співпрацює з Морозом…
- Грузин цей…
- Я ж кажу, вивезти його, викинуть. Дать чеченцам. (нерозбірливо) а тоді викуп...
—Щось про Гонгадзе ви промовчуєте?…
- Ну, шоб воно не йшло, бо бруд кидають в Росію через Інтернет. Ну, в Інтернет через Росію…
- А узнать есть ли там команда. Казали якісь там прізвища. Це строчать цей бруд..
- Ну а при чем тут Генеральна до Гонгадзе?..
- Ну чого кажда срань должна писать на генерального прокурора,…
- Вон отправить на районного прокурора…


- Треба викликати посла…
- І визови його, бля, Хай зробить опровержение, іначе я позвоню Шеварнадзе, щоб його отозвали на хер…
- І скажи, я позвоню Шеварнадзе, щоб його убрали не хер…
Да, в тому числі Коробова "Грані". Еб твою мать, представляете, ця сучка, бля, порха (яка?) по газетам в яку він її взяв. ...
Той же Гонгадзе, бля, пішло-поїхало…"

(цитується у відповідності до стенограми аудіозапису, який був отриманий О. Морозом від офіцера СБУ)



2. "...Саме тому, маючи достатні підстави, зобов'язаний заявити, що замовником зникнення журналіста Георгія Гонгадзе є Президент України Леонід Кучма. Причому, замовником, який систематично контролював хід виконання свого доручення.
В курсі підготовки і здійснення цього замовлення з самого початку був глава адміністрації президента Володимир Литвин.

Безпосереднім розробником "сценарію" і організатором здійснення операції є міністр внутрішніх справ України Юрій Кравченко...."


(з тексту заяви О.Мороза з трибуни ВР України 28.11.2000р., відтвореного в числених ЗМІ)

Моя довідка.

Відповідно до вимог закону "Про інформацію" серед основних принципів інформаційної діяльності визначаються "об'єктивність, вірогідність, повнота і точність інформації". Законодавець виходить з того, що кожний "суб’єкт інформаційної діяльності" зобов’язаний дотримуватися вищезазначених принципів, а вся інформація, яка оприлюднюється, повинна цим принципам відповідати. Якщо хтось вважає, що оприлюднена інформація (відомості) є такою що не відповідає дійсності та "порочить" його честь, гідність та ділову репутацію, він має право вимагати спростування цих відомостей по суду. Інакше кажучи, - все, оприлюднене є правдою, аж поки не буде спростоване по суду.

Відповідно до вимог ст. 94 КПК України "повідомлення, опубліковані в пресі є "приводом до порушення кримінальної справи".

До сього часу заява О. Мороза залишається не спростованою.

Відповідно до вищезазначеного правоохоронні органи мають достатній привід до порушення кримінальної справи за фактом організації Леонідом Кучмою стійкого злочинного угрупування з метою "захоплення та тримання як заложника" журналіста Георгія Гонгадзе. Як підозрюється, Л. Кучма (організатор) втягнув у злочинну діяльність В. Литвина (підмовника) Ю. Кравченка (пособника), розподіляв між ними злочинні ролі давав доручення та здійснював контроль за виконанням останніми його доручень. Зазначені дії становлять склад кримінального злочину відповідно до вимог ст. 19 ст.123-1 КК України.

Враховуючи той факт, що Ю.Кравченко, міністр внутрішніх справ, одноосібно очолював органи міліції - офіційне збройне формування – і мав право надавати накази, які підлягали беззастережному виконанню, є достатньо законних підстав підозрювати, що стійке злочинне угрупування, до організації котрого (за підозрою) причетний Л.Кучма, озброєним, має стійку організаційну структуру, засоби зв’язку. Саме такі ознаки відповідно до законодавства та судової практики має банда. Тому не виключено що за певних обставин може і повинна бути висунена підозра в причтеності перелічених вище осіб до діяння, що воно передбачене ст.69 КК України, а саме: "Організація озброєної банди з метою нападу на підприємства, установи, організації чи на окремих осіб, а так само участь у такій банді або у вчинюваному нею нападі".




Розділ третій.Виправдання.
"Да у тебя белая горячка что ль!"

Ф.М. Достоевский "Преступление и наказание"


1…Президент України вважає методи, якi застосовуються лiдером соцiалiстiв Олександром МОРОЗОМ, "неприйнятними, неприпустимими", тому залишає за собою право на адекватнi заходи аж до захисту своєї честi й гiдностi в судi. Прес-служба Президента уповноважена заявити, що звинувачення на адресу Л.КУЧМИ i глави адмiнiстрацiї Президента Володимира ЛИТВИНА в органiзацiї зникнення журналiста Георгiя ГОНГАДЗЕ не мають пiд собою жодних пiдстав i є цiлковитими iнсинуацiями. (ЗА ВЕРСІЄЮ УНІАН) 28 листопада 2000р.

2. Президент України вважає "провокацiєю" ситуацiю, що склалася останнiм часом навколо справи щодо зникнення журналiста Георгiя ГОНГАДЗЕ. Про це вiн сказав журналiстам пiсля зустрiчi з президентом Грузiї Едуардом ШЕВАРДНАДЗЕ. На думку українського Президента, "за цiєю провокацiєю стоять чиїсь спецслужби. Якi - належить розiбратися". (ЗА ВЕРСІЄЮ УНІАН) 1 грудня 2000 р.

3. "…розгорнуто свідомо спровоковану й чітко сплановану політичну кампанію. Її мета - виставити Україну в очах світу як нецивілізовану державу, дике і темне суспільство. А також відволікти нас від вирішення нагальних проблем, від практичної роботи". Оскільки ж ініціатори цієї авантюри нізащо не признаються, що вона спрямована проти України, то за мішень обрано Президента. Окрiм того, що я Президент, я ще й людина. i чисто по-людськи не можу змовчати, коли обливають брудом тебе i твою Сiм'ю…

... Мені ні в чому виправдовуватись…".
(ЗА ВЕРСІЄЮ УНІАН) 7 грудня 2000р

4. КУЧМА, ЛИТВИН I КРАВЧЕНКО 30 ЛИСТОПАДА НIБИТО ДАЛИ СВIДЧЕННЯ
30 листопада Президент Леонiд КУЧМА, глава адмiнiстрацiї Президента Володимир ЛИТВИН i мiнiстр внутрiшнiх справ Юрiй КРАВЧЕНКО дали свiдчення у справi за "фактом наклепу", заявив генеральний прокурор Михайло ПОТЕБЕНЬКО, повiдомляє iнтернет-видання "Українська правда". М.ПОТЕБЕНЬКО сказав, що начебто "допитав главу держави в кабiнетi державної служби охорони в адмiнiстрацiї Президента, а допит В.ЛИТВИНА i Ю.КРАВЧЕНКА провiв слiдчий у Генеральнiй прокуратурi, куди вони були викликанi". За словами генпрокурора, усi троє вважають, що це "чистої води наклеп i сфальсифiкований матерiал".
(ЗА ВЕРСІЄЮ УНІАН) 8 грудня 2000 р.

5.Президент України Леонiд КУЧМА не давав нiяких протизаконних доручень правоохоронним органам щодо журналiстiв, зокрема Георгiя ГОНГАДЗЕ. Про це заявив прес-секретар Президента Олександр МАРТИНЕНКО. О.МАРТИНЕНКО вважає, що правоохороннi органи мають дiяти якомога швидше, наскiльки дозволяє сама процедура, щоб прояснити долю журналiста. За словами О.МАРТИНЕНКА, Л.КУЧМА не бачив повнiстю вiдеозапис свiдчень колишнього працiвника президентської охорони. Л.КУЧМА бачив лише фрагменти вiдеозапису, якi були показанi по каналах телебачення. (ЗА ВЕРСІЄЮ УНІАН) 13 грудня 2000 р.


6. Леонiд КУЧМА ще раз "з усiєю вiдповiдальнiстю заявляє, що аудiоплiвка з розмовами вищих посадових осiб держави, - провокацiя", спрямована проти України i на дестабiлiзацiю полiтичної обстановки. Про це вiн заявив в iнтерв'ю УТ-1. За словами глави держави, "таких розмов за його участю не було, i просто не могло бути". Л.КУЧМА нагадав, що вiн постiйно вимагає вiд керiвникiв правоохоронних органiв зробити "все можливе, щоб знайти журналiста". Президент також вiдзначив, що пiсля телеефiру на передачi "Епiцентр", Г.ГОНГАДЗЕ фотографувався поруч з ним. На думку Л.КУЧМИ, Г.ГОНГАДЗЕ нiчим не вiдрiзняється вiд журналiстiв, котрi мають "критичну точку зору на дiї влади i Президента". (ЗА ВЕРСІЄЮ УНІАН 14 грудня 2000 р.)


7. Поскольку все то, что там сегодня опубликовано по результатам этих пленок - вы же представляете, что это не выдерживает никакой критики. Во-первых, я знать не знал этого журналиста. И журналиста такого в Украине - практически мало знали, наверное, самые узкие, как говорят, специалисты. Потом зачем президенту после выборов искать какого-то журналиста? Я же не похож ни на сумасшедшего, ни на еще какого-нибудь такого. Мне это просто не надо. Поэтому обвинять президента в таких делах, даже просто человека - это аморально, и я не знаю, еще, какие тут слова найти...

... Я не слушал и не читал то, что там опубликовано, потому что я однозначно считаю, что это провокация. А второе: я обыкновенный человек, и могу где-нибудь при всем честном народе сказать не очень лицеприятные слова в адрес своих оппонентов. Но как говорят, то, что там написано - ну, у меня даже в лексиконе такого не существует, я придумать такого не могу..
.(Эксклюзивное интервью президента Украины Леонида Кучмы Русской Службе Радио Свобода 30-12-00)

8. "Я не знал этого журналиста, я с ним никогда не сталкивался. Кроме как один раз мне показали, что участвовал в шоу Пиховшека на телевидении. Он про меня не писал ничего. Так как я вынужден был уже потом ознакомиться с некоторыми публикациями - он писал то совсем про других, и то, не под своей фамилией." Хотя я не исключаю, я уже много раз говорил - я директор, у меня соответствующий лексикон разговора и так далее, если где-то кто-то что-то мне докладывал, то я мог проехаться по любому, я этого не стесняюсь. Мне в моем возрасте от этого иногда нелитературного языка трудно отказаться, потому что этот язык иногда помогает больше, чем любые уговоры...

Теперь скажите пожалуйста: президент, который победил на выборах во второй раз, уже ему не надо думать о продолжении в этом плане своей политической карьеры - зачем ему вообще журналист?.. У меня оппозиционеров среди журналистского корпуса много таких, знаете, квалифицированных и злых, которые достают аж до... более, чем достаточно. Пускай кто-то где-то что-то скажет, что я кого-то оскорбил или обидел, или что-то некорректно в этом плане сказал - я газет, я всем говорю, не читал. Я прошу только готовить мне интересные статьи по экономике, политические обзоры, межгосударственные отношения, я не прошу давать мне грязь. В этом смысле слова мне готовят - на что необходимо обратить внимание, что надо прочитать. Одно время я делал попытку перед сном делать - но вы знаете, тогда сна нет…
(Русская редакция радио "Свобода" программа "Лицом к лицу" 10.02.2001р.)

9. Я не був знайомий з паном Гонгадзе, але звичайно знав про його статті, в яких він критикував мою політику. Насправді є багато професійних журналістів, які критикують моє врядування ще більш злостиво, ніж це робив Гонгадзе.

Смерть журналіста, не дивлячись на всю її трагічність, не може бути основою для моїх політичних опонентів для обвинувачення мене у вбивстві....
Леонід Кучма, Президент України (LETTERS TO THE EDITOR By LEONID KUCHMA Financial Times; Feb 27, 2001)

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування