Депутатів все ж хвилюють події 9 березня та зміни до Конституції

Четвер, 22 березня 2001, 11:23
У парламенті - опозиційний протяг

Всупереч бойкоту "олігархічних фракцій" Верховна Рада назбирала більшість голосів для експертизи в Конституційному суді законопроектів щодо змін до Основного закону.

У четвер парламент 228 голосами "за" вирішив направити в Конституційний суд законопроект "Про внесення змін і доповнень до Конституції України", внесений Морозом, Матвієнком, Симоненком, Ситником і Омельченком. Депутати пропонують розширити в Конституції повноваження парламенту.

У голосуванні не брали участь група "Трудова Україна" (46 депутатів), "Відродження регіонів" (30), "Регіони України" (16), фракції СДПУ(о) (34) і НДП (18).

У другому законопроекті, відправленому на дослідження до Конституційного суду, йдеться про дострокове припинення повноважень народного депутата. Відповідно до проекту закону, запропонованого депутатами Безпалим, Філенком і Лавриновичем, народних обранців запропоновано позбавляти мандата при виході зі складу фракції партії, за списком котрої його обирали в парламент.

Цю постанову підтримали 324 депутата.

Після позитивного висновку Конституційного суду парламент повинен попередньо схвалити законопроект 226 голосами, а на наступній сесії прийняти його в цілому, для чого необхідно набрати 300 голосів.



 
 
"Розборки з Ющенком" відкладено

Ліберальний настрій депутатів дозволив їм також відтягнути "судний день" уряду Ющенка. 10 квітня в ВР пройде День уряду з проблем освіти, а не звіт про виконання програми "Реформи заради добробуту".

За це рішення проголосували 258, проти не голосував ніхто з 418 депутатів, що зареєструвалися у залі.

Питання про дату звіту уряду буде розглянуте на наступному засіданні погоджувальної ради депутатських фракцій і груп, повідомив перший віце-спікер Віктор Медведчук.

Події 9 березня все ж хвилюють депутатів

Верховна Рада України в четвер створила тимчасову слідчу комісію з розслідування обставин подій у Києві 9 березня.

За ухвалення такої постанови, внесеної лідерами фракцій парламентської більшості, проголосували 201, проти - 3 з 409, зареєстрованих у залі. Для створення тимчасової слідчої комісії досить 150 голосів.

У складі комісії - 14 чоловік. Головою комісії обрано члена фракції Комуністичної партії Олексія Лісогорського. Його заступником став представник групи "Відродження регіонів" Олексій Марченко. Про це повідомив головуючий на сесії перший віце-спікер Віктор Медведчук.

Ця ж комісія буде займатися і вивченням обставин побиття народного депутата, члена фракції Лівий центр" Валентини Семенюк.

Імовірно дізнатися правду про те, що ж сталося 9 березня не дуже хочуть комуністи - фракція КПУ у повному складі утрималася при голосуванні.

Представник президента в парламенті Роман Безсмертний проголосував проти.

Минулого четверга депутати не змогли прийняти рішення про створення комісії, оскільки залу залишила фракція Комуністів. Не брали участі у голосуванні фракції "Відродження регіонів", СДПУ(о) і "Трудова Україна".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News