Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Партії рвуться до влади
Всупереч волі "гаранта"

Четвер, 22 березня 2001, 13:52
Депутати все рівно хочуть обиратися до наступної Верховної Ради тільки за партійними списками. Фракції комуністів, соціалістів, правих партій і навіть об'єднана СДПУ підтримали новий закон про вибори на пропорційній основі.

Закон прийнятий у новій редакції з урахуванням 23 із 38 пропозицій Кучми. За це рішення проголосували 284 депутата: одноголосно підтримали ідею фракції КПУ, СПУ, Руху Костенка, "Батьківщина", "Реформа-конгрес". Майже одноголосно – "зелені", Рух Удовенка і СДПУ (о), яка в минулий раз була проти. Пропорційні вибори знайшли відгук навіть у серцях декого з НДП, "Солідарності" і "Відродження регіонів".

Особливе розчулення цей факт викликає з оглядом на різкі слова Кучми, що, як "арбітр нації", неодноразово віщав - суспільство до виборів за партійними списками не готово. Тому "гарант" наклав вето на стару редакцію закону. При цьому в парламент він відправив свої зауваження. Приймаючи закон у новій редакції, депутати врахували більше половини пропозицій "гаранта".

Серед іншого, депутати погодилися, що "підприємства, установи й організації не повинні давати помешкання, транспортні засоби, устаткування, інвентар, оргтехніку для проведення публічних заходів передвиборної агітації".

Також Верховна Рада підтримала думку "гаранта", що "у випадку порушення вимог до передвиборної агітації за рішенням суду може бути тимчасово припинена діяльність ЗМІ".

Депутати врахували зауваження щодо "недопущення обмежень участі громадян у виборчому процесі, крім передбачених Конституцією і даним законом".

Верховна Рада врахувала зауваження, що "виборчі дільниці створюються територіальними виборчими комісіями за поданням виконкомів сільських, селищних, міських, районних у містах рад".

Прийнято також пропозицію, що громадянин може одночасно входити до складу тільки однієї виборчої комісії.

Депутати врахували пропозицію про те, що повноваження виборчої комісії можуть у випадку порушення законодавства достроково припинятися і за рішенням суду.

Парламент прийняв пропозицію, що витрата коштів з рахунку виборчого фонду партії і блока здійснюється в безготівковій формі, а одноразовий добровільний внесок особи у виборчий форд партії (блока партії) не може перевищувати 1 тисячі не оподатковуваних податком мінімумів прибутків громадян. (Зараз – 17 тисяч гривень.)

Відповідно до врахованих пропозицій до закону, у з'їзді (зборах), на якому висуваються кандидати в депутати, повинні брати участь мінімум 200 делегатів.

Парламентарі не погодилися із зауваженням і залишила в тексті закону норму, відповідно до якої дільничні комісії створюються за поданням місцевих осередків партії, що приймають участь у виборах.

Також депутати упевнені – на відміну від "гаранта", що стаття 15 закону про проведення позачергових виборів депутатів в останній тиждень 60-денного терміна з дня опублікування указу про дострокове припинення повноважень Верховної Ради відповідає Конституції.

Верховна Рада не погодилася з зауваженням Кучми про невідповідність Конституції порядку реєстрації кандидатів у частині збору підписів у підтримку виборчого партій, залишивши цю норму в колишній редакції.

Парламентарі не підтримали зауваження про необхідність скоротити обсяг агітаційних матеріалів.

Верховна Рада не погодився з зауваженням Кучми, що заперечував проти права партій мати необмежену кількість офіційних спостерігачів на виборах.


Тепер доля нового закону залежить від автографа Кучми.

Перед голосуванням за нову редакцію закону Верховна Рада не змогла подолати вето президента на закон про вибори на пропорційній основі. Заступник міністра юстиції, що виступав з трибуни, заявив, що закон суперечить Конституції. На його думку, оскільки працівники правоохоронних органів і судді не мають права бути членами політичних партій, вони будуть позбавлені можливості бути обраними до парламенту. Депутати відповіли на це, що Конституцію може тлумачити тільки Конституційний Суд. Однак доля голосування була відома - проти президентської волі не підуть лояльні фракції більшості.

Читайте також про першу спробу парламентаріїв перейти до партійного способу життя:

Верховна Рада: Зона, вільна від мажоритарщини

Результати голосування 22 березня 2001 року

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запустили ракети: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...