Ющенко прогнувся. Але зовсім трошки
Оскільки боїться "троянського коня" в обгортці

П'ятниця, 23 березня 2001, 13:43
"Непогану" зустріч із фракціями більшості Ющенко провів у п'ятницю. За її підсумками прем'єр уперше погодився на "еластичну" кадрову політику. Тепер прем'єр вважає, що пропозиції фракцій на крісла в уряді "варто враховувати".

Прем'єр, який раніш відмахувався від бартеру "посада в обмін на портфелі", став трохи більш толерантним. Уряд готовий обговорювати з більшістю питань кадрової політики, якщо це необхідно для збереження життя цій самій більшості, заявив він у п'ятницю.

При цьому Ющенко підкреслив, що ліквідація парламентської більшості перенесе усю відповідальність за ситуацію на уряд. "Я жодного дня не хочу працювати в такому уряді. Це нечесно".

Прем'єр посилає "маяки" і "сигнали" фракціям більшості – пишіть прізвища і будемо говорити. Крайній термін подачі заявок і побажань щодо змісту політичної угоди між Кабміном і більшістю – 27 березнів. "Ці пропозиції варто враховувати", - трохи незвично як для себе заговорив Ющенко. У той же час на п’ятнічній зустрічі з фракціями не пролунало "кадрових претензій".

"Було б прийнятно формування уряду згоди, що зуміло б консолідувати дуже складні інтереси парламентської більшості", - заявив "новий" прем'єр. Але, схоже, духом однодумності з більшістю він перейнявся не до кінця. Від "старого" Ющенка журналісти почули звичну пісню: готовність до переговорів щодо кадрів – це не "зобов'язання уряду формувати коаліційний Кабінет міністрів".

Чи погодиться прем'єр на кадрові поступки не тільки усно - а в такій формі домовленості були ще під час переговорів перед голосуванням за самого Ющенка в 1999 році, але і письмово – буде відомо не скоро. На 2 квітня запланована зустріч уряду і парламентської більшості для узгодження тільки тексту політичної угоди.

Про те, що прем'єр усе ще коливається, свідчить його інтерв'ю в п’ятничному номері парламентської газети "Голос України". У ньому розмови про коаліційний уряд він назвав "провокацією". "За визначенням "коаліційний уряд" бачать одну з форм його приватизації", - вважає прем'єр.

Там же Ющенко сказав, що, в принципі, "вітає коаліційний уряд". Однак не тут і не зараз. "Але де політична коаліція, що має ідеологічну платформу, відрегульовані механізми, які формують баланси політичних інтересів? Коли це відкидається, будьте пильні: за лжедемократичною обгорткою ховається троянський кінь".

При цьому прем'єр знову перейшов на особистості, і, крім Медведчука, що бажає заміни губернаторів Закарпаття і Чернівецької області, "виділив" Волкова, який мріє про п'ять крісел в київських офісах. "Деяка частина політичних сил своє існування бачить тільки в системі конфлікту". При цьому "неприємно, коли Медведчук або Волков, або ще хто-небудь роблять попередження або ставлять умови: потрібно двох губернаторів або декількох міністрів зняти для того, щоб вони пішли назустріч - підтримали уряд". "Це красномовне свідчення того, що Кабмін бажають бачити філією СДПУ (о) або якоїсь іншої фракції. Ми ж повинні говорити про систему політичних інтересів. І цю систему повинна формувати політична більшість. Вона ж, якщо буде глибоко структурованою, без сумніву, мусить формувати уряд, починаючи з прем'єр-міністра", - вважає Ющенко.

Також у п'ятницю Ющенко заявив, що "уряд не тримається" за свої місця. "Якщо питання стоїть так, що цей уряд не влаштовує більшість, то необхідно наймати уряд і ставити міністрів й прем'єра, які б влаштовували більшість".

Після масштабних і суперечливих висловлювань прем'єра могло б виникнути відчуття, що Ющенко готовий прийняти в ряди уряду нових людей, але не хоче вішати на Кабмін вивіску коаліції з "олігархічними" партіями. Однак і воно оманливо - прем'єр виступає за "парафування" угоди між урядом і більшістю кожній фракцією окремо.

P.S. Підтримку Ющенку в п'ятницю продемонстрував головний податковий адміністратор країни і лідер Партії регіонів України Микола Азаров. Кадрові перестановки він вважає порушенням Конституції. "До виборів 2002 року Партія регіонів не має ніяких амбіцій на участь у виконавчій владі. Тільки перемога партійної платформи й особистостей на демократичних виборах надають право наполягати на реалізації платформи через механізми виконавчої влади", - заявив Азаров.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування