Знову в бій: засмаглий Кучма і відпочила опозиція

П'ятниця, 23 березня 2001, 21:16
Кучма нарешті виспався - у суботу він повертається до Києва, щоб із новим завзяттям узятися за справу демократизації і просування країни шляхом ринкового розвитку. Вже відомо й ім'я жертви, що відчує на собі силу зміцнілого рукостискання "гаранта" - президент ФІФА Зепп Блаттер, нагороджений орденом "За заслуги". Разом із колегою Кучма відправиться на футбол.

Кучма і Блаттер, що став орденоносцем "за вагомий внесок у зміцнення міжнародного футбольного руху, підтримку розвитку наймасовішого виду спорту в Україні", відвідають у суботу матч Україна-Бєларусь.

А сама відпустка в "гаранта" видалася бурхливою – він побував в гостях у Кваснєвського, що пообіцяв навчити друга демократії, а також прийняв у себе всіх силовиків і прем'єра. Побували в Кучми навіть журналісти - відірвали "гаранта" від насолоди красотами Південного узбережжя Криму репортери американської програми "60 хвилин", що виходить на каналі Сі-Бі-Ес.

Ну а поки Леонід Данилович набирав сили і лікував "рубці на серці", опозиція теж особливо не напружувалася. Декілька активістів на чолі з двома Тарасами – Чорноволом і Стецьківим – відвідали Харків і оголосили "східну столицю" одним із базових центрів сильної некомуністичної опозиції. Такі надії в антикучмістів виникають завдяки високій концентрації студентів у Харкові. Чорновіл також заявив, що філії руху опору "За правду!" будуть створені "у всіх 64 університетських та вузівських містах України".

Ще Чорновіл повідомив, що Форум національного порятунку в найближчі дні оголосить про структурне перетворення з об'єднання громадян у широку політичну коаліцію, яку сформують партії й рухи. Щоправда, у Києві в цей ж час Мороз відкинув дану ідею. Якщо Кучма погодиться на переговори з ФНП, то уповноважених від опозиції повинен визначити сам Форум, заявив лідер соціалістів в інтерв'ю УНІАН у відповідь на плани "Відродження регіонів" обмежитися малою кров'ю - зайнятися міротворчістю із фракціями обох Рухів і "Реформи-конгрес".

А ще один учасник ФНП Володимир Філенко заявив, що Форум піде на переговори з Кучмою тільки після Кравченка та Потебенька, а також звільнення "політичних в'язнів". "Очевидно, що Кучма шукає якісь інші варіанти, крім переговорів із ФНП, щоб продемонструвати сам факт переговорного процесу".

Про плани на майбутнє в тому ж Харкові Тарас Черновол, натхненний бесідою з польським президентом, повідомив, що готується поїздка лідерів опозиції до США і намічені переговори з представниками Німеччини та Японії.

А войовниче крило акції "Україна без Кучми" УНА-УНСО збирається через суд оскаржити дії правоохоронних органів після подій 9 березня. За словами одного з лідерів Юрія Тими, організація дотепер нічого не знає про долю деяких затриманих активістів партії.

Сам Форум національного порятунку виступив із вимогою нового розслідування справи про загибель В'ячеслава Чорновола. "Всупереч очевидному замовницькому характеру автокатастрофи, слідство закрило очі на цілий ряд надзвичайно важливих фактів. Пояснення такому впертому небажанню встановити істину в справі може бути тільки одне – до убивства В'ячеслава Чорновола причетні співробітники відомства, яке проводило слідство", - йдеться в заяві ФНП.

Зокрема, Форум питає, чому до нинішнього часу не порушена кримінальна справа в зв'язку із твердженням народних депутатів Анатолія Єрмака, Григорія Омельченка, міського голови Черкас Володимира Олійника і голови РНБО Євгена Марчука про існування відеокасети з розповіддю про те, що дорожньо-транспортну пригоду, у якій загинув Чорновіл, "організував спецпідрозділ МВС, безпосередньо підпорядкований міністру Юрію Кравченку".

А нагадати про своє існування широким масам, що проводить вечора перед телевізором, опозиція обіцяє в суботу маршем скорботи і мітингом пам'яті "усіх знищених тоталітарним кучмівським режимом". Збір учасників – о 11.30 біля пам'ятника Шевченку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News