Антикучмісти знову в строю
Реанімовано "справу Чорновола"

Субота, 24 березня 2001, 15:56
У столиці опозиція провела "скорботний марш пам'яті всіх знищених тоталітарним режимом" Кучми. У колоні було близько 5 тисяч чоловік. Люди несли портрети Георгія Гонгадзе, В'ячеслава Чорновола, Вадима Гетьмана і Василя Стуса.

У акції протесту взяли участь представники партій "Батьківщина", "Собор", організації УНА-УНСО, а також Форуму національного порятунку. Опозиціонери сформували колону біля пам'ятника Тарасу Шевченку.

 
 
Очолювали колону антикучмісти Тарас Чорновіл, Володимир Чемеріс, Олександр Турчинов, Степан Хмара, мама Георгія Леся Гонгадзе.

Попереду ходи два прапори - державний синьо-жовтий і синьо-жовто-малиновий прапор партії "Батьківщина", перев'язані стрічками жалоби. Транспаранти акції - "Ти можеш бути наступним" і "Три мільйони українців стали жертвами кучмівського режиму".

 
 
Організатори акції повідомили учасників, що зроблять все для попередження провокацій.

Антикучмісти зробили зупинку біля будівлі СБУ на Володимирській вулиці, де хвилиною мовчання вшанували пам'ять жертв режиму Кучми.

Пізніше на Михайлівській площі відбувся мітинг опозиції. Мітинг, що проводив один з лідерів партії "Батьківщина", член Форуму національного порятунку Олександр Турчинов на початку заходу закликав присутніх приспустити прапори і вшанувати пам'ять жертв "тоталітарного режиму" хвилиною мовчання.

 
 
Першим на мітингу виступив народний депутат Тарас Чорновіл, син загиблого в автокатастрофі 1999-го року лідера Руху. "У нас сьогодні загальний день скорботи: 2 роки, як загинув В'ячеслав Чорновіл, півроку як пропав журналіст Георгій Гонгадзе, скільки людей йдуть з життя, чесних і порядних, які не хочуть жити в такій державі?" - сказав він, звертаючись до тих, що зібралися. Він закликав "не зупинятися на половині шляху", інакше "всі, хто вийшов сьогодні, стануть наступними жертвами".

На мітингу виступила мати зниклого журналіста Леся Гонгадзе, яка звинуватила "режим Кучми" у трагедіях, що відбуваються.

Мітинг проходить дуже спокійно. Міліції в формі дуже мало. Поменшало і учасників мітингу. Серед найбільш активних учасників представники партій "Батьківщина" і "Собор", Фронту національного порятунку. Лише один прапор представляє УНА-УНСО.

Лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз виступив на мітингу і закликав більше "не терпіти ганьбу, коли Україну будуть вчити демократії найближчі сусіди". З його слів, та інформація, яку дають про Україну УТ-1 і інші вітчизняні засоби масової інформації, "не відповідає сприйняттю того, що відбувається в Україні середнім поляком". "Польський громадянин побачив приниження нашої влади в особі нашого президента, коли польський президент читав йому лекцію про демократію в присутності журналістів", - сказав лідер СПУ.

У кінці акції один з лідерів партії "Батьківщина", член Форуму національного порятунку Олександр Турчинов запропонував учасникам мітингу випустити на волю голубів, які знаходилися в двох клітках. "Нехай їх політ до неба символізує перемогу демократії в нашій країні", - сказав він.

Під музику пісні "Боже, Україну збережи" голуби були випущені у небо.

А Кучма у суботу через свою прес-службу повідомив, що виконав одну з вимог Форуму національного порятунку - "гарант" доручив генпрокурору Потебеньку створити спеціальну слідчу групу для проведення додаткового розслідування обставин загибелі лідера Народного Руху В'ячеслава Чорновола.

Як повідомляє прес-служба Кучми, "до розслідування будуть залучені досвідчені слідчі Служби безпеки і Міністерства внутрішніх справ України", а також до слідчої групи запропонують увійти представникам фракції Народного Руху України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування