Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Якби він пішов раніше, все могло б бути інакше…

Понеділок, 26 березня 2001, 16:49
За тиждень, під час якого активно обговорювалося можливе звільнення Кравченка і призначення Смирнова, політики встигли підготуватися до офіційного моменту відставки.

Коли МВС очолить цивільний?

"Я вже декілька разів виступав на користь того, щоб на чолі силових міністерств були призначені цивільні особи", - сказав в інтерв'ю УП народний депутат Віктор Суслов (фракція "Яблуко"). Він зазначив, що це мають бути "відомі політики, що користуються авторитетом".

"Я зі Смирновим ніколи не стикався, - сказав депутат, - але, я думаю, його майбутнє залежить від того, чи зможе він стати політиком". На думку Суслова, у сьогоднішній "складній політичній ситуації" керівник такого міністерства повинен бути "саме політиком".

Коментуючи сам факт відставки Кравченка, Віктор Суслов зазначив, що "цього чекали всі". "Таке рішення президента є логічним. Я вважаю, що якщо ВР від імені народу висловлює недовіру, то ця людина повинна бути звільнена", - сказав народний депутат.

Кучма спізнився на три місяці

Юрій Кравченко мав бути усунений з посади міністра внутрішніх справ України ще три місяці тому, вважає президент українського центру економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова Анатолій Гриценко.

Звільнення Кравченка в той час дало б можливість "провести розслідування відомих подій (касетний скандал і вбивство журналіста Гонагадзе - УП) відкрито", і це не гальмувало б розслідування "відомих фактів", заявив Гриценко в понеділок в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи кадрові перестановки в МВС.

Анатолій Гриценко вважає, що президент України Леонід Кучма міг би використати момент зміщення керівництва силових структур для призначення на ці посади цивільних осіб. "Це було б ще одним сигналом того, що президент зацікавлений у встановленні громадсбкого контролю над силовими структурами", - сказав він.

Разом з тим, експерт висловив думку, що на тлі "кризової політичної ситуації у суспільстві" навряд чи будь-хто з цивільних осіб наважився б піти на вказані посади і розраховувати на тривалий період роботи, щоб отримати який-небудь відчутний результат. На його думку, "такі люди є на політичному Олімпі, але їх пошук необхідно розпочати вже сьогодні".

Міліція не готова до боротьби зі злочинністю

Народний депутат України Едуард Гурвіц позитивно поставився до факту відставки Міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, повідомляє прес-центр "Південь".

За словами депутата: "Президент прийшов до висновку, що правоохоронна система в Україні працює досить таки погано. Якщо уважно подивитися на те як це відбувалося у часі – то можна побачити що особливо міліція з кожним роком працювала все гірше і гірше. Корумпованість міліції ставала все більшою і більшою. Прикладів можна навести безліч – коли відбувалося зрощення керівництва міліції з органами державного управління з одного боку, які порушують Закони, та із злочинними угрупованнями з іншого боку. Особливо характерний приклад – це Одеська область. Я можу це засвідчити. Ситуація в країні досить яскраво засвідчила, що міліція не готова до боротьби із злочинністю".

Едуард Гурвіц повідомив, що "завжди коли на посаду приходить нова людина є певні надії на покращення ситуації. Такі надії має і Президент і населення країни.

Посада міністра внутрішніх справ в Україні не є політичною. Він виконує вказівки керівництва країни, Президента. Тому зрозуміло хто може добре вплинути на подальшу роботу правоохоронних органів”.

Політики на місцях очікують від нового призначення ротації керівників місцевих управлінь внутрішніх справ. За повідомленням "Півдня" одеський комітет "За Правду" вимагав у нещодавно поширеній заяві зміни регіонального керівництва міліції на чолі з Іваном Григоренком.

На запитання – чи слід чекати такої відставки? – Едуард Гурвіц відповів: "Одеське обласне управління міліції є найбільшою, як на мене, в Україні "правоохоронною структурою" яка має корумповані зв'язки зі злочинцями. У часи моєї роботи в Одесі такі зв'язки були і з обласним керівництвом. Дії обласної міліції і тоді неодноразово показували – що замість того щоби стояти на сторожі законності – Закони неодноразово порушували. Обласна міліція дотепер не розкрила чимало резонансних злочинів.
Я не можу стверджувати, але моя думка є такою, що у багатьох цих резонансних злочинах міліція була співучасником".

"Саме тому я вважаю, що діяльність нового керівництва МВС має бути спрямована на очищення міліції. Якщо очищення відбудеться, без сумніву, керівництво одеського обласного УМВС буде змінено”, - вважає Гурвіц.

Смирнов знає службу на всіх рівнях

Народний депутат Віктор Король, представляючи позицію своєї фракції "Солідарність", позитивно оцінює новго міністра, "оскільки Юрій Смирнов є справжнім фахівцем своєї справи і знає службу на всіх рівнях”. "Його трудовий шлях від рядового міліціонера до генерала свідчить про те, що Смирнов завжди сумлінно виконував свої професійні обов‘язки", - передає коментар Короля прес-служба "Солідарності".

За словами народного депутата, новий міністр внутрішніх справ має велиций досвід частих відряджень з метою розв‘язання найбільш складних справ, що свідчить про його високий фаховий рівень. Крім того, на думку Короля, дуже добре, що Смирнов не є політично заангажованою фігурою, а тому буде об‘єктивно та відповідально ставитися до виконання своїх обов‘язків.

Смирнов - розв'язання кризи?

Народний депутат, член фракції Народного Руху України Роман Зварич вважає, що відставка міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка дозволить частково розв'язати політичну кризу і зняти напруження в суспільстві.

"Я переконаний, що президент поступив абсолютно правильно", - сказав Романа Зварич в інтерв'ю журналістам у понеділок.

Депутат вважає, що, якби Кравченко залишився на посаді міністра, то "напруження тільки зростало б". "Зі звільненням Деркача і Кравченка напруження фактично зняте. Залишається тільки відставка Потебенька ", - сказав він.
На думку Зварича, однією з причин відставки Юрія Кравченка став незадовільний хід розслідування справи Георгія Гонгадзе.

Досвід у Смирнова "достатній"

Лідер Народно-демократичної партії України, екс-прем'єр-міністр Валерій Пустовойтенко вважає основною причиною відставки міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка непрофесіоналізм в розслідуванні справи журналіста Георгія Гонгадзе.
"Через непрофесіоналізм людей, які займалися цією справою, несерйозного до неї ставлення, розслідування злочину затрималося", - вважає Пустовойтенко.

Лідер НДП зазначив, що відставка Кравченка "назріла". При цьому він нагадав, що Кравченко "давно звертався до Леоніда Кучми з рапортом про відставку".

Оцінюючи нового міністра внутрішніх справ Юрія Смирнова, Валерій Пустовойтенко зазначив, що він з ним "мало знайомий". У той же час, на його думку, досвід роботи Смирнова в правоохоронних органах "достатній". При цьому Пустовойтенко зазначив, що йому хотілося б, щоб "новий міністр знайшов контакт з журналістами, політичними партіями, парламентом, щоб вирішив питання гласності в співпраці МВС з громадськістю".

На думку Пустовойтенка, "це дозволить міністру отримати ту довіру, на яку заслуговує провідне міністерство в нашій державі".

Смирнов виправить помилки?

"Я сподіваюся, що факт зміни керівника МВС багатьох спантеличить і підштовхне до переусвідомлення своєї особистої ролі співробітника правоохоронних органів. Новий міністр серйозно займеться викорінюванням корупції, зрощення криміналітету і влади", - сказав в інтерв'ю УП лідер комуністів Петро Симоненко. Ті факти корупції і криміналізації суспільства, "які ми знаємо з життя", зазначив Симоненко, "сформували негативне ставлення" до органів правопорядку. "Про всі недоліки існуючої системи внутрішніх справ наша партія говорить вже кілька років", - сказав він.

Петро Симоненко також висловив надію, що "новий міністр викоренить ту практику, коли структури МВС використовувалися як адміністративний ресурс на виборах" і нове призначення примусить переосмислити своє становище "рядових співробітників міністерства".

Відповідаючи на питання кореспондента УП про можливу відставку генпрокурора Михайла Потебенька, Петро Симоненко заявив, що вважає її недоцільною. "Наша фракція вже показала своє ставлення до цього питання, під час голосування у парламенті про недовіру генпрокурору. Сьогодні Михайло Потебенько має зайнятися розслідуванням гучних справ і наведенням порядку в системі. Крім того, в.о. генпрокурора сьогодні Україні не потрібен", - зазначив Симоненко.

Перший віце-спікер парламенту Віктор Медведчук також висловив надію, що Смирнов врахує "всі недоліки" в роботі колишнього керівництва міністерства. Медведчук також сподівається, що новий міністр зробить все для того, щоб МВС "стало тим інститутом, який відповідає задачам, які ставляться перед ним в демократичній правовій державі".

Необхідно міняти всю систему влади

Лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз вважає, що відставка міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка підтвердила правдивість обвинувачень на адресу влади.

"Ця відставка - ще одне підтвердження того, що все, що я сказав і що вимагали учасники акцій протесту, - правда", - заявив Мороз. При цьому лідер СПУ зазначив, що відставка Кравченко повинна була статися ще в грудні.

Мороз сумнівається в тому, що призначення нового міністра внутрішніх справ зможе істотно змінити ситуацію в правоохоронних органах. "Необхідно змінювати всю систему (влади - УП), як ми і вимагаємо, щоб силові органи були підконтрольні (парламенту - УП) і не використовувалися як інструмент розправи з політичними опонентами", - сказав він.

Минулого понеділка, коли з'явилася інформація про звільнення Кравченка і призначення Смирнова, деякі політики вже встигли прокоментувати кадрові зміни. На сьогодні їх позиція не змінилася.

Читай коментарі Юрія Кармазіна, Володимира Філенка, Миколи Томенка і Геннадія Удовенка

Читай правду про генерала Смирнова:

Новий зміст у старій упаковці

Можна зробити перше припущення про те, чим займеться на новій посаді Юрій Смирнов. Він, імовірно, позбавиться кіровоградця Джиги (земляка і друга Кравченка) і візьметься за ГУБОЗ. Сьогодні його очолює інший конкурент Смирнова – донеччанин Михайло Корнієнко...





Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування