Кравченко ще послужить Україні
А його справа не помре з новим міністром...

Понеділок, 26 березня 2001, 21:40
На колегії міністерства внутрішніх справ у понеділок було багатолюдно. Президент приїхав представляти нового міністра МВС. Ця українська народна розвага під назвою "кадрові зміни" притягнула на вулицю Богомольця генерального прокурора Михайла Потебенька, голову Служби безпеки України Володимира Радченка, голову Державної податкової адміністрації Миколу Азарова.

Прес-служба президента повідомляє, що Кучма "подякував Юрію Кравченку за багаторічну сумлінну роботу на відповідальному посту міністра внутрішніх справ". Наступні слова "гаранта" змогли б вивести з рівноваги найпоміркованішого опозиціонера: "Немає сумніву, що його (Кравченка – УП) великий практичний досвід, вміння працювати на найбільш складних ділянках ще послужать Україні.

Після того, як один герой плівок Мельниченка подякував іншому, перший розповів правоохоронцям чим їм належить займатись з новим міністром. Маючи нагоду щось подібне влити у вуха керівників міліції, президент повторює майже слово у слово одні й ті самі настанови.

Серед основних проблем Президент назвав зростання останніми роками масштабів "тіньового" сектора економіки, нелегальне споживання електроенергії, корупцію та хабарництво, нелегальне виробництво алкогольної продукції, повідомляє його прес-служба. Однак відомство, очолюване телегероєм Ігорем Сторожуком, не нагадує споживачам їхньої інформації, що про тіньовий сектор Кучма співає вже далеко не перший рік. Рік у рік Леоніда Кучму непокоїть зростання його масштабів.

Кучма і цього разу зазначив, що в "тіньовому" секторі обертається більше половини грошових коштів банківської системи, через яку значна їх частина відмивається і конвертується. Справжньою бідою за умов фактичної бездіяльності правоохоронних органів, в тому числі органів міліції, сказав Леонід Кучма, стало функціонування фіктивних фірм. Це він сказав не більше ніж за годину після того, як подякував Кравченку за добру працю і пообіцяв, що той ще послужить Україні...

Президент, за його словами, не може "зрозуміти ситуацію, коли правоохоронні органи спокійно інформують про існування і діяльність злочинних угруповань і кланів, "поділ" ними територій впливу, контроль за певним бізнесом тощо, як і натяків у пресі щодо близького оточення, наближених олігархів тощо". "Такі проблеми мають бути зняті", - наголосив Президент, додавши: "Якщо діє злочинна група, вона має бути знешкоджена. А для мене не існує ні близьких, ні наближених, ні дальніх".

Мабуть Кучмі почали носити роздруківки з Інтернету про зв'язки поважних українських політиків з кримінальними авторитетами. Так що слова президента можна трактувати по різному: або знешкоджуйте злочинні угруповання, або зробіть так, щоб про це не писали у пресі. Крім того, мабуть Кучмі не сказали, що організованих злочинних угруповань (ОЗУ) та кримінальних авторитетів в Україні не існує, а залишились лише "недобитки" від криміналітету. Приблизно щось подібне журналістам неодноразово доводилось чути від керівників МВС та Головного управління боротьби з організованою злочинністю.

Леонід Кучма зазначив також, що часто "на зміну так званому "рекету" кримінальних структур іде тіньовий платний захист працівників правоохоронних органів, причому, часто не від криміналітету, а від конкурентів". Тим самим, сказав він, разом з іншими видами поборів, зокрема через чисельні перевірки пожежних, управлінь боротьби з організованою злочинністю та інших підрозділів, які зловживають цим, надається відчутного удару по малому бізнесу.

Отакої! Виявляється наш президент про все це знає. Однак Кравченка звільняти він не хотів до останнього, бо той нормально працює. Новий міністр, мабуть був дуже далеко від всього, що останні роки відбувалось в МВС, і тепер докорінно змінить систему. Вірю.

Однак у виступі Кучми з'явились і нові мотиви, навіяні часом. Кілька місяців тому важко було б уявити, що президент "зупинився також на проблемі безвісного зникнення великої кількості людей". Прес-служба сумлінно інформує громадськість, що, за словами президента, 1999-го року безвісті зникло 30,9 тисяч людей, минулого року - більше 29 тисяч. "За кожним зникненням дорослого чи дитини, а нерідко й кількох людей, трагедія сім'ї, родичів, близьких того, хто пропав", - зазначив Леонід Кучма. Він поставив вимогу перед новим міністром визначити керівників, починаючи з одного з заступників Міністра, відповідальних на всіх рівнях за цю ділянку.

Отже за зникнення людей тепер у МВС буде відповідати заступник міністра. Мабуть візьметься за це Микола Джига, який проявив себе у справі Гонгадзе.

Президент відзначив, що "працівники міліції, всіх органів внутрішніх справ у цей непростий час докладають чимало зусиль для забезпечення громадського порядку, спокою громадян, охорони їх прав і свобод, майна, нерідко ризикуючи своїм здоров'ям і життям".Мабуть тут Леоніду Даниловичу згадались події 9 березня.

У багатьох складних ситуаціях, сказав президент, міліція довела, що вона спроможна мужньо і ефективно захищати інтереси суспільства і держави, окремих громадян, виявляти витримку і непохитність у відстоюванні демократичних завоювань і загальнолюдських цінностей. Тут перед очима Кучми мабуть став Тарас Шевченко. Коли гарант покладав квіти до пам'ятника, міліція виявила "витримку і непохитність у відстоюванні демократичних завоювань". А президент і є нашим головним завоюванням...

І наостанку президент дав зрозуміти "правоохоронцям", що підтримує їх. "Хочу, щоб ви були впевнені в тому, що рішучі дії працівників органів внутрішніх справ по наведенню порядку в державі, забезпеченню конституційних прав громадян будуть мною, як Главою держави, завжди підтримані", - підкреслив Леонід Кучма. Коротше кажучи, чим менше наметових містечок, тим більше президент їхні дії підтримує.

Завершуючи весь цей потік інформації, прес-служба президента повідомляє, що Юрій Смирнов запевнив Президента, що органи внутрішніх справ зроблять все необхідне для виконання завдань, які стоять перед ними. Він особливо виділив намір закріплювати співпрацю з іншими правоохоронними структурами, органами державної влади, депутатським корпусом та журналістами. Амінь.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування