Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Forza, Кучма!

Понеділок, 26 березня 2001, 23:29
Опозиція визначилася з двома вимоги, на яких вона піде на переговори з Кучмою. Перша – зміни до Конституції. Друга – дострокові вибори президента. Офіційно як позиція ФНП вони будуть оформлені в четвер.

З цими двома вимогами вже визначилася акція "Україна без Кучми" і зробить Форум національного порятунку, повідомив УП в понеділок увечері після засідання ради ФНП один з її членів Володимир Чемерис.

При цьому терміни можливих дострокових виборів президента в рядах антикучистів називають різні – осінь 2001, одночасно з парламентськими в березні 2002 або ж ще на три місяці пізніше. Однак спільна позиція в тому, щоб обирали цього президента з новими, зменшеними повноваженнями, тобто після зміни Конституції.

Опозиція висуває також дві умови, після виконання яких готова сісти за стіл переговорів – звільнення "політичних в'язнів" і звільнення силовиків. У список кандидатів на безробітних всі одноголосно включають Потебенька, деякі члени ФНП також хочуть вимагати звільнення з посад Азарова і Марчука.

Єдині антикучмісти й в особистості, яку згодні бачити посередником на переговорах – це польський президент Олександр Кваснєвський, тому що "громадянин України не може бути гарантом, що Кучма завтра не візьме і не змінить свою позицію", вважає Володимир Чемерис.

Після вироблення спільних поглядів антикучмісти надають право ходу "гаранту". Зараз же, вважає один з членів ФНП Володимир Філенко, влада не визнала опозицію: "Поки президент не визнає Форум, говорити предметно про переговори ми не можемо".

Громадянський комітет "За правду!" навіть погодився припинити вуличні акції протесту для відстоювання своїх вимог в рамках "круглого стола". Якщо ж влада відновить "неконструктивну поведінку", "правдисти" обіцяють провести студентський страйк.

На думку іншого члена ФНП Олександра Мороза, від імені влади переговори "на першому і остаточному етапі" повинен вести президент, а також представники влади з Кабінету міністрів і Верховної Ради. Оскільки Кучма, Ющенко та Плющ, що підписали звернення до народу, "втілюють єдність влади, це означає, що вони, засуджуючи дії опозиції, хотіли б почути, до чого опозиція прагне і чого домагається", - відзначив лідер соціалістів в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

Відносно майбутнього самого Форуму нацпорятунку, Чемерис повідомив УП, що 7 квітня на загальних зборах ФНП буде запропоновано трансформувати Форум в "коаліцію партій, громадських організацій та індивідуальних членів". Тоді ж буде представлений проект статуту ФНП. (Зараз Форум об'єднує фізичних осіб, при створенні організатори називали ФНП ініціативою громадян, яку було вирішено не реєструвати.) На думку Чемериса, партійних лідерів, які не захочуть вводити партії до опозиційного союзу, будуть пресинговати рядові члени.

Тим часом Форум національного порятунку вже в понеділок звернувся "до всіх демократичних партій і організацій з пропозицією разом створити єдиний координаційний центр опозиції на основах рівноправного представництва".

У прийнятій заяві Форум нацпорятунку також зажадав "надання опозиції регулярного прямого теле- і радіоефіра" як передумови "круглого стола", а також проведення "комплексної експертизи із залученням фахівців інших країн як "таращанського тіла", так і касет майора Мельніченка".

Також ФНП уперше публічно підтримав Ющенка. (Не дивлячись на те, що в Шевченківський райсуд подані позови проти Кучми, прем'єра і Плюща про захист честі і гідності після обнародування заяви "трійці".) Форум нацпорятунку "вважає, що збереження на посаді нинішнього прем'єр-міністра є ключовим для подальших позитивних змін".

Поки ж опозиція має намір витратити найближчі два тижні на те, щоб "розгонути акції в східних регіонах України", заявив Тарас Чорновіл. Зі слів депутата, нова серія протестів почнеться в обласних центрах і завершиться масовим мітингом у Києві біля пам'ятника Тарасу Шевченку.

А Олександр Мороз ще раз полетить до США, щоб 2 квітня взяти участь в конференції, яку проводить інститут "Схід-Захід". Також Україну будуть представляти Володимир Литвин, Леонід Кравчук і Юлія Мостова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харків
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: