Пане Смирнов, вам лист. Танцювати не треба

Вівторок, 27 березня 2001, 13:26
Не встиг Смирнов пересісти в нове крісло, як на його адресу стала надходити кореспонденція. За перо взявся невгомонний шеф "Репортерів без кордонів" Робер Менар, написавший "листа протесту".

На волю Кучми "Репортери" прореагували оперативно і написали листа ще в день появи указу про ротацію в МВС. У епістолярному витворі Менар просить Смирнова "покласти край насильству щодо журналістів".

"Дев'ять убивств журналістів, скоєних за останні 5 років, досі не розкриті. За останні кілька місяців були десятки випадків нападів і погроз проти журналістів, тиску на пресу. Ця надсерйозна ситуація вимагає від вас негайних дій, поки ця ситуація не стала офіційною політикою держави".

"Репортери" звертають увагу Смирнова на події останніх тижнів. Зокрема, головному редактору газети "Третій сектор" Івану Безсмертному декілька разів загрожували після оприлюднення в газеті статей про можливі зловживання з боку народного депутата. Були побиті й отримували погрози від представників місцевої влади головний редактор луганської газети "Вєк" Юрій Юров і луганський кореспондент телеканалу "1+1" М.Ландик.

26 березня 35 журналістів Луганська оприлюднили звернення до Кучми і Потебенька, закликаючи їх "покласти край погрозам і тиску, які журналісти зазнають з боку місцевих адміністрацій, міліції і окремих членів парламенту", відмічають в своєму листі "Репортери".

Окрему увагу Смирнова "Репортери" зупиняють на справі Гонгадзе – Менар нагадує, що "досі не проведено серйозного розслідування за фактом ведення стеження за Георгієм Гонгадзе незадовго до його зникнення".

"Як відомо, в особистому листі на ім'я генерального прокурора журналіст заявляв, що за ним організовано стеження з боку Міністерства внутрішніх справ. Михайло Потебенько, представляючи висновки за цією справою, зазначив, що, оскільки тогочасний голова МВС Юрій Кравченко виключив можливість ведення стеження за журналістом його відомством, такі обвинувачення безпідставні. Оскільки ряд фактів вже встановлені, заперечення правди не може бути прийняте. На цьому етапі розслідування не може вестися, керуючись мотивом захистити декілька посадових осіб. Відповідальність цих посадових осіб Міністерства внутрішніх справ повинна бути встановлена", - заявляють "Репортери".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
19:32
На фронті за день 91 боєзіткнення, найгарячіше на трьох напрямках – Генштаб
19:20
Громадянина Латвії звинувачують у плануванні диверсій в Україні
19:17
16-річна українка завоювала золото на етапі Кубку світу зі спортивної гімнастики
19:15
оновленоРосіяни вдарили по Одесі: серед постраждалих – трирічна дитина, зруйновано будинки
18:49
легка атлетикаМолотобоєць Кохан із рекордом сезону завоював срібло на турнірі "золотого рівня"
18:44
Зеленський звинуватив союзників у подвійних стандартах: Забули, що Ізраїль – не країна НАТО
18:26
Учені встановили, як організми формують довготривалу "пам’ять" про пережитий біль
18:25
Дюплантіс уже на 9 см підняв легендарний рекорд Бубки у стрибках з жердиною
17:57
футбол"Кривбас" вирвав перемогу над "Чорноморцем" у 25 турі УПЛ
17:45
У партії влади Грузії назвали умову, за якої закон про "іноагентів" можуть скасувати
Усі новини...