Ющенка викликають на допит до прокуратури

Вівторок, 27 березня 2001, 14:47
Київська прокуратура має намір допитати Ющенка як свідка по справі Бондаря. Також зі слідчими призначена зустріч і багаторічному міністру фінансів України Мітюкову. Самому Бондарю будуть пред'явлені нові обвинувачення.

Гайсинський бачить "вражаючу безграмотність фахівців НБУ" в операціях з валютними резервами. Бажання побачитися з Ющенком у київської прокуратури виникло після свідчень арештованого 19 березня Володимира Бондаря, підпис якого стоїть під операціями, через які Україна, як вважають в київській прокуратурі, понесла збитків на $5 мільйонів.

"Обвинувачений говорить, що Ющенко не знав про те, що відбулося, експерти – якщо не знав голова правління НБУ, тим гірше, якщо без його відома такі суми із золотовалютних резервів України вийшли в інші банки за межі країни", - заявив на спецпрес-конференції Гайсинський.

Бондаря, екс-першого заступника Ющенка, звинувачують в укладенні "відверто збиткової угоди" з банком Credit Swiss First Boston (Кіпр). Датованим 16 грудня 1997 року договором Бондар розмістив в CSFB $75 мільйонів золотовалютних резервів України. Внаслідок цього державі був нанесений матеріальний збиток на суму понад $5 мільйонів. Так вважають в київській прокуратурі.

У той же час слідство ще не встановило, чи була зацікавленість самого Бондаря в цих операціях. "Ми дізнаємося, чи є його корислива зацікавленість, але його діями державі заподіяний збиток, саме тому було прийняте рішення про його арешт", - заявив Гайсинський.

Як тиск на слідство прокурор розцінив висловлювання Ющенка про невинність Бондаря: "Цей виступ можна розцінювати, як тиск на слідство, і ми з великою обережністю підходимо до таких коментарів". Вочевидь, Гайсинський уважно дивився недільний "Епіцентр", де Ющенко виступив адвокатом Бондаря. Перед цим прем'єр на захист екс-заступника висловився понад рік тому в інтерв'ю "Фактам".

Гайсинський також повідомив, що нове обвинувачення буде пред'явлене за другим епізодом карної справи – Бондар буде звинувачено в тому, що Нацбанк 24 січня і 4 березня 1997 року перевів в цюрихський Credit Swiss First Boston відповідно $5 мільйонів і $10 мільйонів для того, щоб "передати їх в український "Реал-Банк" з Харкова. Гайсинський стверджує, що за цією угодою "Реал-Банк" дістає право на 2% комісійних з $15 мільйонів щорічно. В НБУ, обурено заявив Гайсинський, "написали контракт так, що українські кошти стали швейцарськими і не повернені досі".

"Контракт формулюється так, що якщо не зацікавленість, то неграмотність фахівців НБУ вражає", - підкреслив прокурор.

Через рішення Бондаря до $5 мільйонів збитку додалася сума в три рази вище – зі слів Гайсинського, загальна сума збитку українській державі за двома епізодами становлять $20 мільйонів.

Для повноти картини, чому опонентом Ющенка виявився Гайсинський та які зв'язки є між прокурором Києва та Суркісом, Медведчуком і Волковим, читайте матеріали УП:

Затримано колишнього заступника глави НБУ Володимира Бондаря
"Маячок" для Ющенка - коаліція або…

Не виключено, що реанімація справи Нацбанку покликана показати Ющенку, що у його противників досить важелів тиску. Фігуру прокурора Юрія Гайсинського пов'язують з Олександром Волковим і частково з тандемом Суркіс-Медведчук...


Прокурор, бандити і олігархи
Суркіс, Волков, Пресман, брати Савлохови, Авдишев, Череп... Всі ці люди так чи інакше були пов'язані з Юрієм Гайсинським, прокурором Києва, якому пророкують місце Потебенька. Збір і "злив" компромату здійснював російський сайт FLB. У інтерв'ю УП Гайсинський все спростував і назвав можливих замовників "наклепу"...


Медведчук погрожує Ющенку
Традиційну риторику Віктора Медведчука за допомогою питань вдалося трансформувати в одну пропозицію. "Коаліційний уряд в обмін на те, що Ющенко залишиться на посаді". А тональність висловлювань Медведчука характеризується одним словом - погрози. Він погрожував Ющенку…


Волков сяде за стіл переговорів з опозицією
І дуже хоче "порулювать"

Сам Волков в інтерв'ю телевізійникам відверто розказав, що його група претендує на посади першого віце-прем'єра, глав міністерств з надзвичайних ситуацій, екології, Фонду Держмайна, "Укрнафти", і, як висловився Олександр Михайлович, "цього, як його… по хворобам і ликах, о, точно! міністерство охорони здоров'я"…


Читайте також матеріали про справу банкірів:

Оприлюднено третій етап аудиту Нацбанку
Як зазначається у документі, Рада директорів МВФ визначиться з питанням, чи порушувала Україна, надаючи МВФ недостовірну інформацію про свої валютні резерви, свої зобов'язання перед Фондом і чи отримала вона кредитні транші, які не повинна була отримати…


Справою Нацбанку буде займатися прокуратура Києва
За коментарями щодо факту передачі документів до прокуратури ми звернулися до глави слідчої комісії Віктора Суслова. Депутат повідомив, що передача паперів пройшла без участі комісії. "У генпрокуратуру ми не зверталися. Згідно із законом, прокуратура повинна працювати незалежно, а наша комісія не буде намагатися співпрацювати з прокуратурою"...


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News