Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко наказано звільнити

Вівторок, 27 березня 2001, 17:50
Після виголошення вироку Печерського райсуду Києва головуючий Микола Замковенко звернувся до всіх, хто знаходився у залі: "Печерський районний суд проявив в черговий раз "Замковенщину". Це вислів не мій, я цитую, це вислів самої Тимошенко. В цьому і проявляється "Замковенщина". Глибоко переконаний в тому, що політичні кола і народні депутати зрозуміють це рішення. Налагодять роботу у Верховній Раді і приймуть довгоочікувані закони для нас - суддів. І міжнародна громадськість побачить, що Україна живе і ота напруга, яка склалася в суспільстві, завдяки цьому - вона спаде".

Олександр Турчинов на прохання УП прокоментував рішення суду так: "Іншого рішення і не могло бути. Тому що треба взагалі не поважати закони, не враховувати всі обставини справи, щоб прийняти інше рішення. І це ще раз підтвердило провокацію з боку Генеральної прокуратури і змовників проти лідера опозиції Юлії Тимошенко".

Під стінами СІЗО, де утримувалася Тимошенко, з 18-ї години зібралися приблизно від 50 до 100 чоловік, і всі вони чекали того моменту, коли її випустять. На те, як за Тимошенко замкнуться двері в'язниці, прийшли подивиться і випадкові люди.

З часом під СІЗО зібралося багато народних депутатів. Люди, які чекають на звільнення Тимошенко, почали співати українські патріотичні пісні. З'явився мегафон, фактично почався стихійний мітинг.

Своє історичне рішення суддя Печерського райсуду Микола Замковенко виніс близько 18 години вівторка, наприкінці робочого дня, після того, як останнє судове засідання відкладалося три рази. Тимошенко випускають на волю. Поки що.

"Суд постановив: скаргу адвокатів на санкцію про арешт задовольнити. Санкцію прокурора на арешт від 13 лютого анулювати і звільнити з-під арешту негайно. Постанова оскарженню не підлягає і повинна бути виконана негайно", - таке рішення суду присутні в залі, велика частина яких - прихильники екс-віце-прем'єрки, зустріли оплесками і тріумфуванням.

Суд вважає, що під час видання санкції на арешт заступник генерального прокурору Микола Обиход не в повному обсязі врахував стан здоров'я і особистість звинуваченої.

Суд також вважає, що були всі підстави не застосовувати такий запобіжний захід, як арешт. Не враховано і той факт, що після арешту до Генпрокуратури звернулися 72 народних депутата з особистими поручительствами.

Публікації Тимошенко у ЗМІ не можуть бути розцінені, як докази тиску на слідство. А у слідства не було підстав вважати, що Тимошенко ховатиметься від суду і слідства і заважатиме встановленню істини у справі. "Генпрокуратура не надала достатніх доказів, і вони відсутні в матеріалах справи".

Також немає доказів того, що екс-віце-прем'єрка збиралася сховатися від слідства за межами України.

При цьому доводи представників Генпрокуратури про те, що Тимошенко ухилялася від слідства 12-13 лютого для проведення слідчих дій, суд не може розцінити як докази, оскільки, за даними суду, Тимошенко не з'явилася через хворобу.

Не зрозуміло тільки, чому це стало очевидним тільки через півтора місяці, а не одразу після арешту.

Після урочистого і тривалого зачитування рішення суду Замковенко дав зрозуміти, що керувався не тільки українським і міжнародним законодавством, але й намагався підправити імідж України, розуміючи, наскільки це рішення важливе для зняття напруження в нинішній ситуації. "Я вважаю, що ми брали до уваги особистість Тимошенко, її авторитет в політичному плані", - сказав Замковенко.

Одразу ж після закінчення його промови прокурори з кам’яними обличчями залишили судову залу, не чекаючи завершення процедури.

Згідно із законом Тимошенко зобов'язані випустити протягом доби. Справа в тому, що її підписка про невиїзд після арешту була анульована, тому на прийняття рішення щодо нового запобіжного заходу і виписування нової підписки потрібен час.

При цьому знову арештувати її зможуть тільки після пред'явлення нового звинувачення. І це не виключено. Принаймні, це дав зрозуміти, посміхаючись, в особистих бесідах один з прокурорів. Більш того, прокуратура має намір опротестувати дане рішення.

Майже півтора місяці Тимошенко сидить у Лук'янівській в'язниці, куди і попрямували її прихильники і преса. Аналітики пов'язують її раптове звільнення з майбутнім візитом до Києва спостерігачів від Парламентської асамблеї Ради Європи.

Минулої п'ятниці Замковенко обіцяв ухвалити рішення у понеділок. В понеділок затягнулися дебати сторін і історичне засідання перенесли на 12:30 вівторка. На призначений час зібралися всі, окрім представників прокуратури, однак помічниці повідомили присутніх, що засідання перенесено на 14:00. О 14:00 до суду приїхали представники захисту і знову були розчаровані перенесенням засідання на 16:00.

Справа за поданням адвоката Тимошенко Віктора Швеця щодо незаконності зміни запобіжного захисту з підписки про невиїзд на арешт розглядалась у Печерському райсуді два тижні. Протягом кількох засідань захист намагався довести, що Юлія Тимошенко була хвора у день арешту і прокуратура не мала права її заарештовувати.

Представники прокуратури доводили, що Тимошенко не була серйозно хворою, про що свідчать висновки експертів запрошених прокуратурою для огляду Тимошенко у день арешту.

Крім того, громадські захисники Тимошенко наполягають на тому, що справа Тимошенко є сфабрикованою і політичною. Прокурори твердять, що політика тут не до чого, а екс-віце-прем'єрка мала намір полишити Україну.

Читайте про хід судового процесу:

Судовий цирк на Печерську

Незалежно від рішення Печерського суду, враження від кількох засідань і атмосфера у залі навіки залишаться у моїй пам’яті. Хочу поділитись з вами спостереженнями за людьми, які чесно і серйозно брали участь у цьому шоу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування