Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Замковенко вирішив зробити сюрприз президенту?

Середа, 28 березня 2001, 11:35
Ющенко задоволений звільненням свого колишнього заступника з СІЗО. Прем'єра журналісти "спіймали" у Львові, Ющенко було як завжди розпливчатий в формулюваннях – рішення суду може сприйматися як логічна реакція на обставини, які виникали навколо "справи Тимошенко". "Я думаю, що це не демонстрація слабощів суду, це, навпаки, демонстрація його сили", - підкреслив прем'єр.

Ющенко вважає, що звільнення Тимошенко з-під варти буде "конструктивно і позитивно" використано політичними силами.

Олександр Мороз:

Передусім, я задоволений тим, що з в'язниці відпустили жінку…

З юридичної точки зору, якщо говорити умовно і абстрактно, то можна вважати, що Замковенко керувався виключно законом і брав до уваги, що її не треба було арештовувати взагалі. Але в такому випадку, він повинен був ухвалити це рішення вже давно.

Що стосується політичного підтексту, то сценаристи, які пропонують розколоти опозицію за принципом пошуку лідерства, прорахувалися. Вони не враховують такий важливий момент – вже давно рада опозиції ухвалила рішення про затвердження всіх рішень консенсусом і неможливість проведення сепаратних переговорів.

Один з визначальних чинників при прийнятті такого рішення – влада не хотіла, щоб представники Ради Європи розмовляли з Тимошенко в Лук'яновської в'язниці.

Загалом, я переконаний, що це піде на користь опозиції, тим більше, що деякі члени Форуму, зокрема, Олександр Турчинов і Степан Хмара, тепер зможуть зосередитися на роботі, а не віддавати всі сили визволенню Тимошенко.

Питання УП: Як Ви думаєте, це рішення приймалося Замковенко самостійно, або це рішення, як і всі інші, приймалося на Банковій?

Мороз ( з іронією) Як ви знаєте, у нас в країні всі рішення приймаються самостійно.


Михайло Погребинський:

"Для мене головне пояснення - нинішня ситуація свідчить про відсутність жорсткого контролю над судовою владою. Це рішення Замковенка справить сильне враження на багатьох керівників, в тому числі, і на президента. Я переконаний, що це самостійне рішення Замковенка, і президент, я думаю, буде дуже здивований.

Це рішення, наприклад, свідчить, що слідство, яке веде прокуратура, виглядає непереконливо для громадськості. Її подальше перебування у в'язниці тільки додатково давало очок до її образу Жанни Д'арк. Це загальне враження вплинуло і на рішення Замковенка, який не може не бути людиною системи…

Минула небезпека, яка існувала з боку опозиції і це не додасть напруження руху опозиції. Але примусить прокуратуру працювати більш ефективно. Я переконаний, що хватка прокуратури її не залишить все одно. Не зрозуміло тільки в якій формі - може, вона буде чекати суду на волі, що було б логічно. Але в такому випадку, було б логічно випустити половину Лук'янівської в'язниці - навряд чи всі вони становлять небезпеку для безпеки країни".

Володимир Полохало:

"Це політичне рішення президента, оформлене у вигляді вигляді вердикту районного суду… Будь-яке рішення такого роду в країні приймається президентом.

Замковенко не міг ухвалити таке політико-юридичне рішення, в контексті якого мали місце бурхливі дискусії і протистояння в оточенні Кучми. Я думаю, що люди проникливі і прагматичні зійшлися саме на цьому рішенні".

"Після звільнення Тимошенко влада застосовуватиме інших механізмів послаблення опозиції", - так прокоментував УП рішення Печерського райсуду один з лідерів ФНП Тарас Стецьків. Також, вважає депутат, "у влади є ще здравомислячі люди, які розуміють, що кожен день, проведений екс-віце-прем'єром у тюрмі, надає бали опозиції". "Рано чи пізно, вони б це зробили".

На думку Стецьківа, "немає підстав змінювати позицію Форуму національного порятунку після звільнення Тимошенко". Хоча й таке рішення "позначиться на ФНП". За словами депутата, всі учасники Форуму, який засідав напередодні, були упевнені, що після появи Тимошенко в Печерському райсуді вона буде звільнена.

Стецьків також не вважає, що такий крок можна вважати сигналом влади чи її натяком на готовність до переговорів. "Поки ніякої публічної позиції з її боку виголошено не було, тому й вважати так не можна".

Глава парламентського комітету з боротьби з організованою злочинністю і корупцією Юрій Кармазин переконаний, що звільнення Тимошенко свідчить про послідовне виконання президентом умов опозиції.

Звільнення Тимошенко, нагадав Кармазин в інтерв'ю Інтерфакс-Україна було однією з вимог опозиції, як умова для початку "цивілізованого діалогу" з владою. Зараз президент України "послідовно виконує умови, хоч і не говорить про це".

Тимошенко, в якої "є досвід домовлятися з президентом", зараз на свободі і в опозиції і влади з'явився шанс порозумітися, переконаний Кармазин.

Саме рішення суду він називає "перемогою здорового глузду" і "торжеством справедливості".

Інший депутат, Олександр Лавринович скептично ставиться до поновлення діалогу влада-опозиція. "Батьківщина" зайняла "жорстку позицію протидії президенту", і навряд чи ця позиція зміниться, так само, як і партнерські взаємовідносини з союзниками, говорить він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...