Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучмі не довіряють 60% українців

Середа, 28 березня 2001, 12:38
І акцію "Україна без Кучми" підтримують 46% громадян. Проте комуністи та блок партій номенклатурників на чолі з Пустовойтенком перемогли б на виборах до Верховної Ради, якщо б вони відбувалися цього березня. Свої фракції могли б сформувати ще чотири передвиборних об'єднання.

Партійні прогнози

Український інститут соціальних досліджень і центр "Соціальний моніторинг", які опитали 2016 осіб у всіх регіонах країни, пропонували респондентам готовий бюлетень – який, на їх думку, буде запропонований громадянам України на найближчих парламентських виборах.

Як і у всіх попередніх опитуваннях, перемогли б комуністи, які набрали 15,6% тих, хто прийшов би на ділянки. Другим – з високим результатом 10,4% – був би блок НДП Пустовойтенка, Партії промисловців і підприємців Кінаха, партії "Молода Україна" Голубченка, Аграрної партії та Республіканської християнської партії.

Також до парламенту пройшли б:
- "мала правиця" – блок партій "Реформи і порядок", Рух Удовенка і Конгрес українських націоналістів – 6,2%;
- Партія зелених - 5,6%;
- об'єднана СДПУ – 5,4%;
- Соціалістична партія України – 4,1%.

Заради експеримента соціологи також включили до списку Комуністичну партію України (оновлену), яка набрала 3,2%. Український народний рух на чолі з Костенком мали б 2,3%, "Демократичний союз" Волкова – 1,4%, "Трудова Україна" Тігіпка, Пінчука та Деркача – 0,6%.

За "Яблуко" проголосували б 0,8%. Стільки ж за ПСПУ, яка пройшла до парламенту у 1998. У "Регіонів України" Азарова рейтинг – 0,4%.

Також з метою експеримента соціологи вирішили перевірити ефективність бренду "Українська правиця", включивши його до "бюлетеня" паралельно з Рухом Костенка, який входить до цього об'єднання. За "Українську правицю" готові були б проголосувати 0,4%.

Рекорди Ющенка

В іншому запитанні Інститут соціальних досліджень і "Соціальний моніторинг" дізнавалися про рівень довіри політикам. У березні найвищий результат отримав Ющенко – 45%. І його результат покращився з грудня на 4%. Другим був Симоненко – 20% – і він додав 1%. На третє місце скотився Кучма – у нього 18%, і це на 3% менше за результати грудня. Наступний – Мороз – має 19%, що на 2% менше, ніж у грудні.

Інший опозиціонер – Тимошенко – іде сьомою, їй довіряють 10%. Такий же результат у Марчука. Наздогнати Ющенка його публічні опоненти з більшості не зможуть, навіть якщо просумують свої рейтинги: у Медведчука – 8%, Суркіса – 7%, Тігіпка – 5%, Волкова – 0,7%.

У опитуванні довіри до органів влади результат трохи інший, хоча тенденції аналогічні.

Президенту у березні довіряли 28%, не довіряли – 60% (у грудні 2000 результати були відповідно 32% і 59%).

Прем'єр-міністру у березні довіряли 49% (більше, ніж власне Ющенку), не довіряли – 38% (у грудні 2000 – 47% і 43%).

Уряд мав довіру у 28%(+ 1% згідно з даними за грудень), недовіру – 57% (- 3% у порівнянні з груднем). Водночас ідею відправити у відставку Кабінет міністрів підтримали тільки 20%, а сформувати коаліційний уряд – 12%.

Верховній Раді вірили 16% у березні та 19% у грудні, не вірили 70% як тоді, так і зараз.

Більшість не вірить у лицарство

Також соціологам вдалося дізнатися про відношення українців до чинників політичної кризи в Україні.

На запитання "Як ви думаєте, з яких міркувань виходили організатори касетного скандалу?", люди відповіли так:

"Прагнення відновити справедливість, викрити злочинні дії високих посадових осіб" – 28%.

"Прагнення відвернути увагу громадськості від власних злочинних вчинків" – 30%.

"Виконання замовлення іноземних спецслужб" – 8%.

Звинувачення про причетність Кучми, Кравченка, Литвина до вбивства Георгія Гонгадзе вважають "обгрунтованими" 26% українців (у грудні в цьому не сумнівалися 19%). Збільшилась кількість і тих, що вважають їх "необгрунтованими" – з 20% до 30%.

У те, що заява Мороза "приносить користь суспільству, оскільки допомагає боротися з його недоліками", вірять 32% (у грудні – 28%). У тому, що вона "завдає шкоди суспільству, оскільки призводить до напруженості, підриває авторитет держави", не сумніваються 42%.

Незаконне прослуховування "є припустимим за будь-яких обставин" – так вважають 8% українців. Припускають таку можливість, тільки якщо це "виправдовується інтересами держави та суспільства", 39%. Вважають неприпустимими – 32%.

І остаточно ініціативу перехопила опозиція у питанні "Як ви ставитеся до акції "Україна без Кучми?":

- цілком підтримую і сам беру в ній участь – 2%;
- цілком підтримую і готовий при нагоді приєднатися до акції – 10%;
- у цілому схвалюю, але брати участь не збираюся –34%;
- засуджую учасників і ініціаторів акції – 28%;
- готовий особисто взяти участь в акціях на підтримку президента України – 3%.

Про скандал на батьківщині нічого не чув кожен десятий українець.

Стандартні відхилення при достовірних 95% Інститут соціальних досліджень і "Соціальний моніторинг" встановили 1,3-2,2%.

Читайте також про результати опитування, оприлюдненого минулого тижня:

0:3. Кучма програє Ющенку

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування