Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко все знав про операції Бондаря

Середа, 28 березня 2001, 15:21
Адвокат заарештованого Володимира Бондаря Богдан Ференц, ймовірно, вважає, що його підзахисний не повинен відповідати за дії всього Нацбанку, а Ющенко не вдасться вийти з цього скандалу "у білому". У середу, відповідаючи на питання журналістів, Ференц заявив, що Ющенко все знав про операцію, яку проводив Володимир Бондар і за яку його заарештувала київська прокуратура. "Ця операція банку є однією з найбільш важливих", - заявив адвокат і додав, що звичайно ж виходить з того, що вона є абсолютно законною.

Перша ж поява адвоката перед журналістами продемонструвала, що захист буде професійним і серйозним. Богдан Ференц – колишній перший заступник генпрокурора, деякий час (перед призначенням на посаду генпрокурора Михайла Потебенька) був виконувачем обов'язків. Навмисно уникаючи емоційних та істеричних заяв, адвокат дав зрозуміти, що у незначній мірі буде вибудовувати стратегію захисту на політичних мотивах, а спиратиметься лише на економічну суть справи, щоб довести, що операції Бондаря були законними. Хоча пограти у політику ніколи не пізно.

Як відомо, Володимира Бондаря звинувачують в тому, що 16 грудня 1997 року він уклав "явно збиткову для України депозитну угоду" з банком Credit Swiss First Boston. Прокуратура вважає, що ця операція з розміщення у банку $75 млн. золотовалютного резерву України нанесла країні матеріальної шкоди на суму більше $5 млн. Банк, ім'я якого у черговий раз з'являється в повідомленнях про фінансові махінації НБУ, в черговий раз спростовує цю інформацію. Адвокат Бондаря також твердить, що "аналіз банківських документів у справі НБУ показує, що на момент укладання угоди її умови відповідали параметрам діючого валютного коридору і доходності з державних цінних паперів".

Спростовано і чергові закиди прокуратури щодо незаконних операцій з "Реал-банком". На думку адвоката ця частина обвинуваченнь взагалі погано виписана і тепер "враховуючи спонтанність і непрофесійність висунутих обвинувачень, можна припустити, що вони будуть з'являтись на півкроку випереджуючи юридичне викриття безпідставності попередніх обвинувачень Бондаря".

Напередодні свою позицію роз'яснював журналістам прокурор Києва Юрій Гайсинський. Він, посилаючись на думку експертів, заявив, що бачить у цій операції "вражаючу безграмотність фахівців НБУ". В свою чергу адвокат твердить, що з результатами експертизи він не ознайомлений, не бачив їх і його підзахисний. За неофіційною інформацією адвоката, таких експертиз проведено вже дві. Одну з них проводив один лише (!) фахівець Сергій Костюх.

Потім адвокат згадав дивну заяву Гайсниського про те, що висловлювання Ющенка щодо невинності Бондаря можна розцінити як тиск на слідство. "Тоді і показання Ющенко не повинен давати? Це теж буде тиск на слідство?", - поставив риторичне питання Богдан Ференц.

Це був максимум толерантності адвоката до Ющенка. Ніхто не повірить, що Ференц не слідкує за політичною ситуацією у країні і не розуміє, чим загрожує справа Бондаря самому Ющенку. Однак з абсолютно невинним виглядом він заявив, що не розуміє висловлення Ющенка про "етичні міркування", яким нинішній прем'єр мотивував свого часу звільнення Бондаря. "Мій підзахисний стверджує, що щадючи Ющенка та НБУ він сам подав заяву про звільнення. Психологічний тиск був сильним", - заявляє адвокат. Ймовірно він на найближчій зустрічі все ж порадить своєму підзахисному припинити обіляти Ющенка. Ференц твердить, що Бондар підписав угоду після того, як її затвердив фінансовий відділ НБУ. "Він не один воїн на цій ниві", - резюмував адвокат.

Проти професіонала Ференца у цій справі виступає, безперечно, професіонал Гайсинський. Для нього вдало довести цю справу до переможного кінця це шанс вдруге повернути собі прихильність певних політичних кіл. Це особливо важливо сьогодні, коли активно ведуться кулуарні переговори щодо зміни генпрокурора. Гайсинський задовольняє велику частину так званих олігархічних фракцій, яки прагнуть позбутись Віктора Ющенка. Без сумніву, справа матиме все більший політичний розвиток.

Маючи генпрокурорські амбіції Гайсинський не збирається повторювати помилки Потебенька та його заступників. Прикладом може служити справа Тимошенко, яку (хоча всі розуміють чому) прокуратура програла захисту. Гайсинський не хоче робити помилки, які допоможуть захисту під час аналогічного суду. (Скаргу на незаконність арешту Бондаря його адвокати вже підготували).

Дружина Бондаря Лариса розповіла в яких жахливих умовах утримувався її чоловік перші 72 години після затримання. Це була камера 3х4, в якій сиділо 12 чоловік, у трьох з них туберкульоз. У самого Бондаря, за її словами, хронічний астматичний бронхіт. Розуміючи, що цим фактом безперечно скористується захист не тільки у суді, а й в ЗМІ, київська прокуратура перевела Бондаря у слідчий ізолятор СБУ. Адвокат Богдан Ференц не став брехати і сказав, що зараз його підзахисний утримується "в найкращих умовах, які тільки можуть бути в межах СІЗО". Бондар дивиться телевізор, читає газети.

Ймовірно, не зможуть використати безпосередньо проти прокуратури й інші обвинувачення Лариси Бондар. Вона стверджує, що "відчуває тиск з боку слідства", її телефон прослуховують, ведеться зовнішнє спостереження, в її квартиру без її дозволу вдерлися невідомі. Ференц при цьому сидів з кам'яним обличчям, розуміючи, що це демагогія, розрахована на журналістів.

Самому Ющенку, мені здається, у цій ситуації варто згадати, що він економіст та банкір. Окрім "етичних мотивів", "панукраїнізмів", та "людської віри у невинність" колишньому голові НБУ варто нарешті дати професійну оцінку операції Бондаря і роз'яснити знав тодішній голова НБУ про неї, чи ні. Якщо операція була законною, як твердить адвокат, то нема чого боятися. Якщо закон було порушено (а Ющенко говоритиме, що не знав про неї), то, цитуючи Гайсинського, "тим гірше, якщо без його відома такі суми із золотовалютних резервів України вийшли в інші банки за межі країни".

Читайте також:

Затримано колишнього заступника глави НБУ Володимира Бондаря
"Маячок" для Ющенка - коаліція або…

Не виключено, що реанімація справи Нацбанку покликана показати Ющенку, що у його противників досить важелів тиску. Фігуру прокурора Юрія Гайсинського пов'язують з Олександром Волковим і частково з тандемом Суркіс-Медведчук...

Прокурор, бандити і олігархи
Суркіс, Волков, Пресман, брати Савлохови, Авдишев, Череп... Всі ці люди так чи інакше були пов'язані з Юрієм Гайсинським, прокурором Києва, якому пророкують місце Потебенька. Збір і "злив" компромату здійснював російський сайт FLB. У інтерв'ю УП Гайсинський все спростував і назвав можливих замовників "наклепу"...

Оприлюднено третій етап аудиту Нацбанку
Як зазначається у документі, Рада директорів МВФ визначиться з питанням, чи порушувала Україна, надаючи МВФ недостовірну інформацію про свої валютні резерви, свої зобов'язання перед Фондом і чи отримала вона кредитні транші, які не повинна була отримати…

Справою Нацбанку буде займатися прокуратура Києва
За коментарями щодо факту передачі документів до прокуратури ми звернулися до глави слідчої комісії Віктора Суслова. Депутат повідомив, що передача паперів пройшла без участі комісії. "У генпрокуратуру ми не зверталися. Згідно із законом, прокуратура повинна працювати незалежно, а наша комісія не буде намагатися співпрацювати з прокуратурою"...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування