Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиція хоче prime-time на УТ-1 і Кваснєвського замість Марчука

П'ятниця, 30 березня 2001, 16:20
Опозиція активно реагує на заяви влади про початок переговорного процесу. У п'ятницю активісти ФНП Володимир Філенко та Олександр Турчинов заявили, що ніяких переговорів не ведеться. Поки що Форум готується провести 7 квітня збори засновників ФНП, на якому будуть затверджені програмні документи. Об'єднані опозиціонери не відмовляються від жодної зі своїх попередніх вимог і висуває нові: звільнення всіх політичних в'язнів, та надання опозиції ефіру на державному телебаченні в prime-time. І звичайно ж Форум наполягає на знятті з посад генпрокурора Михайла Потебенька, голови ДПА Миколи Азарова, секретаря РНБО Євгена Марчука, керівника НТКУ Вадима Долганова, голови АП Володимира Литвина.

Прізвище Марчука додалося до цього списку нещодавно і навіть було відзначено окремою заявою ФНП. У цій заяві мало того, що від Кучми вимагають звільнити Євгена Кириловича, та ще й від Генпрокуратури вимагається порушити кримінальну справу за ст. 187 та 165 ч.2 Кримінального Кодексу України. Це, так би мовити, "подяка" за "щире" намагання секретаря РНБО вести переговори. Таких, як Марчук та інші "переговорники" у ФНП характеризують просто. "Вони знаходять собі місце переговорників, бо і з Кучмою не зручно, і з опозицією страшно. Нам такі не потрібні", - заявив Філенко.

Марчуку згадали і "загублену" ним касету зі свідченнями щодо справи загиблого В'ячеслава Чорновола, і намагання передати Росії газотранспортну систему України, відкритий опір реформам у паливно-енергетичному комплексі та інше.

Опозиція взагалі не має наміру вести переговори з українськими посередниками і визнає стороною переговорів тільки Кучми, або, наприклад, президента Польщі Олександра Кваснєвського, оскільки його делегував Захід. Побоювання журналістів щодо кандидатури Кваснєвського представники ФНП обережно не коментують.

Хтось із журналістів зробив припущення, що це надто жорсткі умови для початку переговорного процесу. Володимир Філенко відповів на це, що йому "ці умови не здаються жорсткими". "Не виключено, що в платформі (платформі ФНП, яку буде затверджено 7 квітня – УП) ми сформулюємо, за вашою термінологією, ще більш жорсткіші умови", - заявив Філенко. Звичайно він розуміє, що Кучма не готовий вести переговори. "Леонід Кучма внутрішньо не сприймає ідею переговорів. ...Для нього це нонсенс. ...Але треба Заходу, щось демонструвати", - усміхається Філенко.

Поки готуються програмні засади, ФНП не збирається відмовлятись від вуличних акцій протесту. За словами Олександра Турчинова, 8-9 квітня по всій Україні відбудуться мітинги протесту, а 10 – "зібрання мирних демонстрантів" у Києві. Крім того, члени ФНП заявляють, що у регіонах створюються все нові і нові організації на зразок ФНП, "Україна без Кучми" та "За правду!".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування