Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У штабі Тимошенко не знають про долю лідера

Субота, 31 березня 2001, 15:27
Президент був, судячи за все, зовсім поганий, коли подивився вечірні новини з соліруючою на всіх каналах Юлією Тимошенко. Гнів гаранта наздогнав екс-віце негайно – протягом лічених годин було підготовлене рішення колегії Київського міського суду, прийняте за 15-20 хвилин. Сама постанова готувалася заступником генпрокурора Миколою Обиходом і віце-спікером Віктором Медведчуком.

Такий сценарій подій, швидше все, мав місце ввечорі у п'ятницю. З посиланням на джерела в адміністрації президента і Київському суді про це розповіли журналістам соратники Тимошенко по партії. У суботу ъм довелося в терміновому порядку збирати прес-конференцію в зв'язку з арештом екс-віце-прем'єра.

"Однак Тимошенко не має намір завершувати свою політичну діяльність. Це - чергова політична розправа, цинічна і бездарна", - говорить Турчинов. "Зрозуміло, що влада і надалі буде застосовувати силові методи для розв'язання конфлікту".

Він заявляє, що ніхто з "Батьківщини" не вів сепаратних переговорів з владою і всі члени партії дотримувалися принципу відмови від таких переговорів. Однак, він дав зрозуміти, що окремі "дуже серйозні люди просили дати гарантії, що у разі звільнення Тимошенко вона відмовиться від політичної діяльності". "Я таких гарантій дати не міг", - говорить Турчинов.

Зараз вони в терміновому порядку готують оскарження рішення колегії Київського міськсуду в Верховному суді, але, оскільки зараз вихідні, це стане можливим тільки в понеділок. Верховний суд мусить розглянути це клопотання протягом 20 днів.

Підтвердивши все, що УП вже знала з приводу арешту Тимошенко, Турчинов додав, що представники генпрокуратури мали намір провести обшук в палаті екс-віце-прем'єра. "Весь процес проходив до двох годин ночі. Зараз блокований поверх і кімната, в якій знаходиться Тимошенко. Практично паралізована робота медиків".

До Тимошенко не допускають навіть адвоката, який, до речі, виявив рідкісну непоінформованість і легковажність, коли у відповідь на потривожені запитання журналістів глибокою ніччю, повідомив їм, що нічого страшного не сталося – "біля її палати тільки виставили охорону". Оскільки зв'язку з Тимошенко немає, а до неї нікого не пропускають, Турчинов не може з упевненістю сказати, де саме вона зараз знаходиться.

Вже відомо, що Тимошенко негайно відвезуть у в'язницю, як тільки її випустять з лікарні. Зараз, запевняє Турчинов, на лікарів здійснюється тиск з тим, щоб вони виписали її якнайшвидше. "Владі було необхідно, щоб її зустріч з представниками ПАРЄ пройшла в більш пристойних умовах, ніж умови слідчого ізолятора", - говорить Турчинов.

Соратники Тимошенко за опозицією стверджують, що рішення міськсуду є "незаконним, необгрунтованим", що порушує Кримінально-процесуальний кодекс в частині забезпечення гласності судового процесу, статтю 129 Конституції України про судочинство.

Зараз "Батькивщина" сподівається на "адекватну реакцію" Заходу.

Віктор Ющенко вважає повторний арешт Тимошенко "демонстрацією сили" та "прикрим епізодом", через який "призупиняється переговорний процес про вихід з політичної кризи, тому що важко проводити переговори, якщо якась із сторін знаходиться за гратами". Про своє ставлення прем'єр оголосив на з'їзді союзу українок України в інтерв'ю ТСН студії "1+1".

"Ні грати, ні силові дії, ні якійсь інший політичний популізм нам не може дати відповіді на це. Я переконаний, що і цей епізод ми переживем, і наступить рішення гуманне, справедливе. І правда буде торжествувати", - заявив Ющенко, який все ж таки встиг поспілкуватися з Тимошенко. "Ще не вечір", - також сказав прем'єр.

Форум національного порятунку в розповсюдженій у суботу заяві назвав арешт традиційним епітетом "чергова провокація влади". Також ФНП з цього робить висновок, що "Кучма та його оточення абсолютно не зацікавлені в подоланні глибокої політичної кризи і свідомо йдуть на радикальне загострення ситуації в Україні".

"Леонид Кучма та його олігархічна свита сьогодні відверто і нахабно демонструють, що вони нехтують демократичними цінностями, правами людини, елементарною мораллю, людяністю та порядністю. Леонід Кучма дав зрозуміти, що Україна під його керівництвом не буде виконувати жодних порад та рекомендацій світового співтовариства щодо подолання кризи в країні демократичним шляхом. Інстинкт самозбереження і тупа жадоба безконтрольної, безмежної влади беруть верх над здоровим глуздом і усвідомленням необхідності політичної стабілізації".

Штаб ФНП закликав "всі демократичні опозиційні сили об'єднатися, відкинути тимчасові ідеологічні розбіжності, приборкати приватні політичні амбіції і проголосити новий етап боротьби за Україну без Кучми та його кримінально-олігархічного оточення". "У нас немає часу на роздуми, ми повинні негайно усунути від влади Кучму та наближених до нього злочинців, щоб встигнути врятувати державну незалежність України".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, є постраждалі
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
Усі новини...