Бікфордів шнур уже підпалено Ющенку час шукати вогнегасник - хоча б для Волкова з Тігіпком. Кучма поки робить натяки

Вівторок, 10 квітня 2001, 13:33
Виконана перша необхідна умова для звільнення Ющенка. Фракція Компартії заявляє, що вже назбирала 150 підписів для внесення в порядок денний питання про відповідальність Кабінету міністрів.

Не пізніше 11 квітня фракція КПУ має намір внести і зареєструвати в секретаріаті Верховної Ради список підписів за внесення в порядок денний роботи сесії даного питання, заявив агентству Інтерфакс-Україна член фракції КПУ Георгій Крючков. З його слів, на вівторок вже було зібрано близько 150 підписів народних депутатів. При цьому, за даними Крючкова, подібним заняттям займаються ще кілька центристських фракцій.

До цієї справи також долучилися СДПУ (о), "Демократичний союз", "Яблуко" і частина "Трудової України" – слова Крючкова підтвердив постійний представник Кучми в парламент Роман Безсмертний. За його словами, вони паралельно з комуністами "ведуть збір підписів" за внесення в порядок денний роботи сесії питання про відповідальність уряду. "Ні для кого не таємниця, що такий збір ведеться протягом досить тривалого часу", - сказав депутат у вівторок в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

У сумі з комуністами фракції більшості, за словами Безсмертного, зібрали необхідну кількість підписів. Однак депутат зазначив, що збір підписів ще не означає, що рішення про включення цього питання в порядок денний буде прийняте.

У той же час члени фракції "партії Демократичний союз та Аграрної партії" (колишня група "Відродження регіонів"), які представляють Аграрну партію висловлюються проти збору підписів, зокрема, лідер АПУ Катерина Ващук. Про це повідомив в інтерв'ю журналістам у вівторок представник фракції, глава комітету з питань правової політики Олександр Задорожний.

Однак, за його словами, 18 депутатів з фракції поставили підписи за внесення у порядок денний роботи сесії Верховної Ради питання про відповідальність Кабінету міністрів України.

Задорожний повідомив, що кожна фракція, яка займається збором підписів, має окремий список, і згодом фракції визначаться, кому вони будуть вручати ці списки - можливо, спікеру парламенту або координатору більшості.

Станом на 10 квітня фракція Компартії нараховувала 112 депутатів, група "Трудова Україна" – 46, фракція "Демократичний союз" – 29, СДПУ(о) – 34, "Яблуко" – 15. У сумі вони дають 236 голосів.

Відповідно до регламенту, для звільнення прем'єра руками Верховної Ради після збору 150 підписів парламент мусить 226 голосами внести питання про відповідальність Кабміну в порядок денний. Після цього не раніше, ніж через 5, і не пізніше, ніж через 10 днів, необхідно розглянути його по суті – для відставки уряду за це повинні проголосувати ті ж 226 депутатів.

Напередодні у понеділок перший віце-спікер Медведчук повідомив, що не знає про те, чи збираються підписи з метою внесення цього питання в порядок денний. Це ж він повторив і у вівторок: "Я буду знати, що є підписи, коли вони будуть зареєстровані в апараті Верховної Ради".

Крючков не виключає, що фракція КПУ може виступити з ініціативою внести питання про відповідальність 17 квітня, в день звіту уряду. Який може стати останнім робочим днем для Ющенка на Грушевського. Принаймні на посаді прем'єра, а не в.о.

Однак перший віце-прем'єр Юрій Єхануров думає, що голосування про відповідальність уряду може затягуватися аж до кінця поточної сесії. Робитися це буде, щоб тримати Кабмін в підвішеному стані, вважає він.

Зі слів Єханурова, політична невизначеність із затягненням цього питання вже призвела до зриву надходжень в Україну коштів Всесвітнього банку. І уряд звертався до Верховної Ради з проханням розглянути це питання якнайшвидше.

Щодо майбутніх пристрастей нарешті подала свій голос головна людина в країні. На думку Кучми, сьогодні основна відповідальність лежить на парламенті, який буде 17 квітня "ухвалювати рішення по уряду", а сам "гарант" натякнув, що виступає за стабільність в країні загалом і в Кабміні зокрема.

Однак другий момент, який міг би посприяти політичному миру в країні – підписання договору між урядом і більшістю – спричиняє у Кучми огиду. "Ніякої угоди підписати неможливо", тому що "цих людей з'єднати неможливо" і одного з авторів підпису – більшості – вже просто немає, помітив "гарант".

Відбувається ж це все через те, що у депутатів "немає совісті". "Сьогодні до обіду я в парламенті, після – в Форумі національного порятунку". "Це не політика, це фарисейство. У такі ігри я не граю", - образився Кучма.

При цьому "гарант" ніяк в голову взяти не може, як це "фракції роблять заяву, що йдуть на перереєстрацію, а на інший день не голосують" за закон про більшість, "коли дурневі зрозуміло…". Але закінчення фрази у нього вийшло плутане. Тому сказав простіше: "У мене немає аргументів, як пояснити цю поведінку".


Читайте також:

Медведчук поставив "двійку" Ющенку
Однак для звільнення Ющенка оцінки "незадовільно" навіть від всієї Верховної Ради буде мало – треба зібрати 150 підписів для початку розгляду питання про відповідальність уряду.

Ющенко – претендент на роль маріонетки
Уряд Ющенка залишиться і після 17 квітня, але це буде слабкий уряд, вважає Микола Томенко. Політична угода підписана не буде. А Кучма скаже щось на зразок: "Уряд Ющенка – найгірший, але ми вимушені його підтримати".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...