Росія спробує відстояти Україну перед ПАРЄ

Вівторок, 10 квітня 2001, 15:59
Делегація Федеральних зборів Росії в ПАРЄ навряд чи погодиться з рішенням моніторингового комітету рекомендувати комітету міністрів Ради Європи почати процедуру припинення членства України в СЄ. "Ми не вважаємо за потрібне припиняти членство України в СЄ", - заявив в інтерв'ю російському агентству Інтерфакс у вівторок керівник делегації російських парламентарів, глава комітету Держдуми з міжнародних справ Дмитро Рогозин.

На думку Рогозина, зроблені комісією ПАРЄ висновки зумовлені "нерозумінням суті питання і глибини проблем, які сьогодні стоять перед Україною".

"Багато в чому рішення комісії пов'язані і з тим, що певна частина політичного спектру в Україні намагається форсувати дострокові президентські вибори, використовуючи для цього справу журналіста Георгія Гонгадзе і низку інших проблем", - вважає глава російської парламентської делегації.

За його оцінкою, Україна переживає "найважчу кризу", "викликану насамперед тим, що з боку українського керівництва була зроблена ставка на підтримку з боку Заходу, але вона себе не виправдала".

"Захід не має наміру витрачати мільярди доларів на українську незалежність, а відносини ж України з Росією досі належно не відрегульовані", - сказав депутат. При цьому він визнав, що, швидше за все, на сесії ПАРЄ українській делегації доведеться дуже важко. "І не тільки тому, що відповідні рекомендації надішли від комісії з моніторингу, але і тому, що сама українська делегація не є цілісним утворенням", - зазначив Дмитро Рогозин.

Коментар

Член української парламентської делегації в ПАРЄ Іван Попеску вважає, що рішення про виключення або не виключення України з Ради Європи будуть ухвалювати не делегації країн, а політичні групи. Він повідомив, в інтерв'ю "Українській правді", що "на відміну від інших комітетів ПАРЄ, в моніторинговому комітеті депутати виступають, як представники політичних груп".

Від України в моніторинговому комітеті Євген Мармазов представляє об'єднану ліву опозицію, Іван Попеску - європейських соціалістів, Сергій Головатий - європейських лібералів, а Василь Костецький - європейських християнських демократів.

"Тому я не упевнений, що, наприклад, російський депутат Ковальов буде голосувати так, як вирішить делегація Росії. Він, швидше за все, буде голосувати так, як вирішить його політична група", - зазначив Попеску.

Коментуючи позицію самого Рогозина, Іван Попеску повідомив, що "Рогозин, як член моніторингового комітету 7 березня виступив проти виключення України з ПАРЄ, однак на засіданні 5 квітня (саме тоді і був прийнятий остаточний текст резолюції) представники Росії взагалі не були присутні". Не була присутня і делегація Польщі.

Що стосується остаточного рішення на сесії в квітні, то Попеску вважає, що "на цього разу не буде ухвалено рішення про виключення". "Швидше за все, нам скажуть, що ми повинні виконати зобов'язання, взяті на себе 1995-го року, до липня. Це стосується претензій і до законодавчої, і до виконавчої влади. Але якщо будуть остаточно ухвалені і підписані президентом кодекси і закон про судоустрій, ми можемо розраховувати на позитивний для України результат літніх слухань", - вважає Іван Попеску.

P.S.

Незважаючи на оптимістичний настрій представників українського МЗС та деяких членів української делегації в ПАРЄ, лише ухваленням кодексів та законів Україна не "відіб'ється".

Парламентська асамблея Ради Європи позитивно оцінила ухвалення Верховною Радою нового Кримінального Кодексу України. Про це йдеться в повідомленні для преси віце-президента ПАРЄ, депутата німецького бундестагу Вольфґанґа Берендта. Водночас у заяві наголошується, що Рада Європи занепокоєна політичною ситуацією в Україні.

"Німецька хвиля" повідомляє, що Україна не може похвалитися такими ж успіхами з огляду на її демократичний та правовий розвиток, вважає Вольфґанґ Берендт. У першу чергу критику викликають дії української влади, спрямовані проти незалежних засобів масової інформації. В зв'язку з цим віце-президент ПАРЄ знову наголосив, що розслідування вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе відбувається занадто повільно. Крім того, незалежні ЗМІ потерпають від репресій з боку владних органів. Припинити таку практику вимагає не тільки Рада Європи в Страсбурзі, але й громадяни України на вулицях столиці.

Це стосується не тільки ухвалення закону про політичні партії та захист прав людини, йдеться в заяві німецького депутата. Якщо президент Леонід Кучма й надалі зволікатиме з реформами, на яких наполягає Рада Європи, членство його країни в цій організації може бути переглянуто.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News