Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Час, коли краще жувати

Вівторок, 10 квітня 2001, 16:48
У рядах опозиції тривають дискусії щодо референдуму про недовіру Кучмі. На відміну від Тимошенко лідер соціалістів Мороз хотів би спитати народ про інше – "зміну системи влади в Україні". Але лідер "Батьківщини" все одно вірить в ідею, хоч "це складна процедура, яка зажадає адміністративних і фінансових ресурсів".

У вівторок Мороз заявив агентству Інтерфакс-Україна, що пам'ятає про заборону Конституційного суду проводити референдуми про недовіру посадовим особам або органам влади. Тому голова СПУ підтримує ідею, але не з питання про довіру Кучмі, а про зміну системи влади в Україні.

"Я думаю, що треба провести такий референдум, щоб люди відразу дали доручення Верховній Раді конкретним чином відрегулювати такі механізми здійснення державної влади в Україні, які відповідають європейським стандартам".

Лідер СПУ зазначив, що у нього "є пропозиції", однак він хотів би спочатку обговорити їх з ФНП. А один з членів робочої групи Форуму "з питання референдуму" Сергій Головатий у вівторок в бесіді з кореспондентом УП пішов від відповіді про юридичну силу запропонованого Тимошенко заходу і порадив дочекатися остаточного рішення ФНП.

Однак більше за весь скепсис до ініціативи Тимошенко демонструють представники правих в ФНП – як заявив УП напередодні Тарас Чорновіл, ця ідея є "порушенням всіх домовленостей". Через перебування в СІЗО, з його слів, Тимошенко "втратила деяке уявлення про ситуацію в країні" і "випала з реального часу". На думку депутата, "Юлії Володимирівні знадобиться ще тиждень", щоб повернутися на грішну землю.

Як зізнався один з учасників ради ФНП Володимир Філенко, у Форумі "точиться серйозна дискусія" з питання проведення референдуму про недовіру Кучмі. Зі слів депутата, також "вивчають це питання" блок партій Народний Рух України – "Реформи і порядок" – Конгрес українських націоналістів, в ряди яких входять декілька членів ради ФНП. Так, Тарас Чорновол – член Руху, а Володимир Філенко і Тарас Стецьків – ПРП.

"Питання дуже непросте, і щоб братися за цю справу, необхідно серйозно вивчити можливі варіанти і наслідки", - відмітив Філенко. Поки ж "остаточної відповіді немає".

Тим часом на питання про протиріччя в самому ФНП Головатий заявив, що "Форум – це зібрання різних людей з різними поглядами, яки шукають спільних пдходів до розв'язання спільних проблем". "Воно обговорюють і знаходять ці спільні рішення", - додав депутат.

А головний ініціатор референдуму Юлія Тимошенко в інтерв'ю російській газеті "Время новостей" заявила, що сама вона "не вступала і не буде вступати в торги з президентом".

"Є мінімум дві правові процедури, за допомогою яких можна довести справу до переможного кінця: референдум та імпічмент. Якщо імпічмент не прописаний законодавчо, то референдум реальний. Це складна процедура, яка зажадає адміністративних і фінансових ресурсів, але іншого шляху у нас немає. Думаю, що референдум про недовіру Кучмі повинен бути суміщений з парламентськими виборами 2002 року".

На думку Тимошенко, "у опозиції дві мети – відсторонення Кучми від влади і обмеження його повноважень". "Зробити це руками президента нереально: Леонід Данилович не здатний на самообмеження ні ментально, ні генетично. Оскільки він заявив, що не піде добровільно, відсутній сам предмет переговорів".

У результативності ж своєї ідеї Тимошенко не сумнівається. "У Кучми навряд чи більше 5-10% реальних прихильників. Не варто відкидати, що нещодавні вибори не були чесними – сьогодні у нас є записи майора Мельніченка, свідчення лідерів партій про те, як це відбувалося. І хоч мотивом для відставки Кучми є його багаторічна діяльність, ми зберемо дані матеріали, щоб виборці ще раз пересвідчилися, що горезвісний адміністративний ресурс є банальною фальсифікацією. Влада не зважиться його повторно задіяти".

Своє остаточне відношення до референдуму ФНП мусить визначити до четверга, коли робоча група в складі Олександра Турчинова, Анатолія Матвієнка, Олександра Мороза, Тараса Стецьківа та Сергія Головатого повинна буде "відпрацювати його організаційні і юридичні питання".

Коментар президента

Президент України Леонід Кучма не заперечує проти референдуму, який має намір провести опозиція, однак вважає, що він не має юридичної сили.

У інтерв'ю журналістам у вівторок в Одесі він сказав, що його дивують ті, хто ставить подібне питання. "Нехай почитають рішення Конституційного Суду", - сказав президент.

Разом з тим, за словами Кучми, ті, хто висловлюються за проведення такого референдуму, можуть його провести, "якщо хочеться і є гроші".

Читайте також:

Кучму засудили. Прямо на Банковій
Збори Форуму нацпорятунку прийняли резолюцію про початок підготовки до всеукраїнського референдуму щодо недовіри Кучмі. Також ФНП відмовляється від переговорів з Кучмою. Тимошенко пропонує "припинити будь-які розмови про переговори до того моменту, поки Кучма сам не попросить почати переговори про свою відставку".

Опозиція знову в полоні невизначеності
Як і обіцяли члени ФНП, вони обговорили на засіданні Ради Форуму "всі можливі сценарії і наслідки референдуму або плебісциту" про недовіру президенту Кучмі. Робоча група повинна буде "напрацювати інші ідеї, в які може трансформуватися сама висловлена 7 квітня ідея референдуму".

Тимошенко більш вигідна у в'язниці. Референдум деморалізує владу. Політологи про шанси опозиції
Найправильнішим буде, якщо Форум нацпорятунку перетвориться в два передвиборних блока – правих і лівих партій. Так вважає Микола Томенко, який бачить в особі нинішнього ФНП "зло канівської четвірки в розширеному складі". Володимир Полохало більш стриманий – він побачив у Форумі "три яскравих лідери".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування