Ющенко! Тобі наша дуля!

Середа, 11 квітня 2001, 20:29
Нарешті! За тиждень до звіту Ющенка в парламенті опоненти нинішнього прем'єра почали "інформвійну", а то якось було все це "не по-людськи". Тепер же нормально – Ющенку підклали не свиню, а цілого нафаршированого "компроматом" кабана. Однак вуха парнокопитного стирчать аж дуже відверто і настільки безсовісно, що провести ланцюжок між чорним PR (хоч у нормальному світі PR безкольоровий, а подібні явища називають пропагандою) і його замовником може навіть домогосподарка.

Отже, 10 квітня в ефірі російського каналу ОРТ і – абсолютно несподівано – його українського партнера "Інтера" виходить передача "Однако" з Михайлом Леонтьєвим, де хрипоголосий ведучий у стилі Доренка і з лексикою Долганова зводить усі складові української кризи з одну чепурну та яскраву картину.

Передача зроблена віртуозно – напряму ніхто ні в чому не обвинувачується, але після перегляду у глядача відчуття як після грязьової ванни на фабриці асенізації, і зривається з язика тільки один висновок – за всім цим стоїть Ющенко, яким маніпулює дружина, а нею вже хороводять США. При цьому автор не грішить деякими неточностями – що, проте, грає роль зайвого аргументу на користь відвертого замовницького характеру.

"Віктор Ющенко, 47-літня надія української "незалежної" демократії, випускник тернопільського фінансово-економічного інституту, очолив Нацбанк України після того, як при невияснених обставинах в квітні 98 року був убитий його "патрон", перший голова "Нацбанку" Вадим Гетьман". Начебто ніхто не говорить про причетність прем'єра, але поєднати два факти, що стоять поруч, мусить сам глядач. А те, що сказана неправда, і насправді Ющенко очолював НБУ з середини дев'яностих – це вже не актуально.

Щоб не втомлювати читача, зведемо яскраву картину автора до примітивної мініатюри. Отже, в Україні реалізовується план Бжезінського – що, проте, аж ніяк не сенсація, про це російська преса твердить з тих часів, як Кучма переселився на Банкову. Однак зараз настала пора активних дій, і США за допомогою "політичних авантюристів, визнаними лідерами яких є нинішній прем'єр Віктор Ющенко та його колишній заступник Юлія Тимошенко", валять Леоніда Даниловича з престолу.

"Красень Ющенко – прапор антикучмівської опозиції. При всій безперечній чарівності жертви репресій Юлії Тимошенко у неї все-таки стійка репутація злодійки". Знову ж – прямо в лоб, ризикуючи отримати повістку в суд, ніхто не говорить об екс-віце як про "злодійку". Говориться тільки про її репутацію – будь де, хоча б в коридорах окремо взятої партії або футбольного клубу.

 
Катерина Чумаченко
 
Однак прем'єр і його колишній заступник – всього лише пішаки, продовжує "Однако", в Україні координацію проекту здійснює законна дружина Ющенка (при цьому самого Ющенка ведучий не забуває назвати "підкаблучником" і "сирим матеріалом для масштабного американського політичного проекту").

Отже, СНД дізнається про ім'я менеджера найгучнішого скандалу десятиріччя на пострадянському просторі – ця Катерина Чумаченко, "аналітик Держдепу і Ради з національної безпеки США", яка "з 91 року займається на Україні вихованням українських банкірів і політиків". "Попереднім її об'єктом був спікер колишнього українського парламенту Іван Плющ, відставлений потім через "неперспективність". "Підхід" до голови Нацбанку Ющенка був здійснений в літаку. Де місця майбутнього подружжя виявилися поруч. Так же близькими виявилися і їх політичні позиції. Після весілля і народження дочки Ющенко виявився готовим до заняття поста прем'єра. Володіючи набагато перевершуючими освітою і діловим досвідом, ніж Ющенко, американська дружина справляє величезний вплив на позицію прем'єра і формування його команди. Ключовою фігурою в якій є колишній співробітник РНБ США Джон Тедстром, що займається іміджем прем'єра і його текстами".

"В грудні 99-го віце-президент США Альберт Гор називає президенту Кучмі прізвище Ющенка як можливого прем'єра. Призначення Ющенка супроводжується обіцянками західних кредитів, що виявилися пустими. Більш того, частину вже отриманих кредитів МВФ Україна була змушена повернути після того, як виявилося, що Нацбанк обманював фонд щодо своїх валютних резервів. Могутня розкрутка справи Гонгадзе в українському парламенті почалася 28 листопада, в той же день, коли президент Кучма був готовий, за повідомленнями ЗМІ, відправити Ющенка у відставку.

Те, що так званий "касетний скандал", якщо пам'ятайте, демонстрація плівок з розмовами, ніби записаними в кабінеті самого Кучми, і доля самого Гонгадзе, прямо пов'язана з долею Віктора Ющенка, може не помітити тільки сліпий.

Прем'єр зависнув. Працювати далі прем'єром після відставки Тимошенко йому надто важко. Оскільки сам по собі він нічим керувати не може. Його не на те готували. У нього два шляхи: або у відставку, або в президенти. І ось тут з'являється найретельнішим образом спланована провокація - "справа Гонгадзе". Сценарій передбачав швидкий знос ніби слабого і беззахисного Кучми і перехоплення влади Ющенком.

Помилочка в тому, що "справа Гонгадзе" не була розрахована на довге життя. Рокіровочка повинна була статися до того, як справа дійде до доказів. Натовпу, що мітингував на Хрещатику, докази не були потрібні. Однак оскільки швидко не вийшло, зі справою, так само, як і з тілом, почали відбуватися якісь дивні речі".


Ну і пішло-поїхало – розповідь про перипетії з двома експертизами etc. Одним словом, операція провалюється. Резюме в передачі – відповідне: "Ось яким глобальним, планетарним, можна сказати, цілям повинен був послужити невдалий американський підкаблучник Віктор Ющенко. Це вам не українські труби в Росії лобіювати! І чого варте нещасне життя якогось нещасного Гонгадзе в порівнянні з такими могутніми геополітичними інтересами".

Ах так, трохи не забули. Формальний мотив у Леонтьєва для появи викриттів була поїздка Ющенка в Москву для переговорів з російським прем'єром Касьяновим щодо квот на експорт українських труб.

Тепер – невелике пояснення. Передача "Однако" на всеукраїнському каналі "Інтер" не виходила ніколи – може, пару разів два роки тому, коли ОРТ перейшло на нову сітку мовлення. І ось такий сюрприз українському народу, що причарувався Ющенком і його перлами про "маленьких українців" – якраз в день, коли Леонтьєв розказує таке!

Пояснити появи "Однако" можна було б прикрим збігом, якби не факт, що фракцією СДПУ (о) в парламенті керує почесний президент каналу "Інтер". А сама фракція збирає підписи за внесення в порядок денний Верховної Ради питання про відповідальність уряду, що в кінцевому результаті може призвести до його відставки. І голова цієї партії до титулу заслуженого юриста, що вже є, хотів би додати практичну роботу на посаді прем'єр-міністра. І, майже на диво, фізіологічно він не переносить нинішнього прем'єра. Але, загалом, все це тільки прикрі збіги.

Спостережливість продемонструвала і прес-секретар Ющенка Наталія Зарудная: "У мене є інформація про те, що програма готувалася у Києві. Це провокаційне використання ЗМІ сусідньої дружньої держави для досягнення внутрішньополітичних цілей певними політичними силами в Україні". Зарудна не виключає, що Ющенко може "просто подати до суду".

Сам Ющенко назвав це все "чепухою". "Соромно говорити, що такі речі присутні в моралі тих людей, що причетні до цієї авантюри, що вони можуть існувати в Україні, що вони можуть жить, ходить, дихать одним повітрям і, очевидно, видавать себе, що вони думають про Україну. Це комедія, яка переживається дуже легко. Треба, знаєте, мати Бога в серці, за це люди понесуть кару, кару не від мене", - передає слова прем'єра українська служба Бі-Бі-Сі.

Також, зі слів Зарудної, МЗС України звернеться з офіційним запитом до російської сторони з проханням пояснити причини появи "абсолютно безпідставного і наклепницького" матеріалу про Ющенка. Може бути, Міністерство навіть направить відповідну ноту. На думку Зарудної, це – "недружній випад у бік України і її керівництва з боку Громадського російського телебачення", яке певною мірою контролюється державою".

На рубежі тисячоліть канал поміняв власників – акції Березовського придбав Абрамович, який, в свою чергу, подарував їх державі. Тому Общєствєнноє Россійскоє Тєлєвідєніє насправді разом з РТР тепер є каналом Кремля. А великодержавник Володимир Володимирович Путін був першим і єдиним президентом, що підтримав Кучму в самий розпал касетного скандалу.

Пряма мова:

За інформацію у "справі Гонгадзе", а також його тіла, живого або мертвого, треба звертатися до компетентних американських дядьків, які набагато краще обізнані про найінтимніші сторони української політики, чим це прийнято щодо суверенної держави.

У огляду на те, що сам Ющенко, який нічого з себе не представляє, це просто сирий матеріал для масштабного американського політичного проекту. Керівником цього проекту, відповідальним перед держдепартаментом США, є його дружина Катерина Чумаченко.


І бути б громадянці Чумаченко першій леді України, якки політична обстановка не змінилася. Навіщо взагалі знадобилося американцям міняти Кучму, що вважався цілком лояльним прозахідним політиком? Зовсім нещодавно уявити собі неможливо було, що хтось буде припиняти членство України в Раді Європи і критикувати Київ за порушення громадянських свобод. Насправді Леонід Данилович з порога не наймався американцям обслуговувати їх геополітичні амбіції. Колишній оборонний директор краще за інших розуміє, наскільки наші економіки пов'язані. Не кажучи вже про все інше.

Буквально напередодні ще перших виборів Кучма в особистій розмові зізнався: "ну ось виберуть мене президентом України. І поїду я в Москву, і вони пошлють мене… - самі знаєте куди. Я піду до американців і буду удавати, що їх люблю. А вони будуть удавати, що дають мені гроші". Правда в тому, що до останнього часу Росія взагалі не мала ніякої зовнішньої політики. І палець об палець не ударила, щоб дати можливість Кучмі залишитися проросійським президентом України. Тому що для цього потрібна була відновлена промислова кооперація, в тому числі в оборонці, працюючі підприємства в Україні на російських замовленнях, на спільних проектах.

Зараз ситуація міняється кардинально. Чи то американці помилилися, як і в багатьох інших випадках, думаючи, що Кучмі нікуди від них подітися, і він не посміє пальцем поворушити проти їхнього Ющенка, чи то навпаки, вони надто поспішають, розуміючи, що вони можуть втратити Україну.

Відносяться вони до цього надто серйозно. Збігнев Бжезинський, один з архітекторів американської політики щод України. Його власний син Янек був радником першого "незалежного" президента Кравчука, і деякі обізнані джерела вважають всю цю нинішню комбінацію справою рук Бжезинського. Польський Збишек, чий полум'яний антикомунізм на перевірку виявився зоологічною русофобією, в своїй відомій книжці "Велика шахівниця" стверджує, що разом з Україною Росія може бути великою державою, а без України – ніколи.

Бжезинський: "Поява незалежної держави України визначила велику геополітичну невдачу Російської держави. Будь-яка нова євразійська держава, та, що базується винятково на владі Росії, без України неминуче з кожним роком буде ставати все менш європейською і все більш азіатською".

У тій же книжці Бжезинський називає Росію чорною діркою в самому центрі Євразії. А головною задачею – "не допустити відродження євразійської імперії, яка здатна перешкодити здійсненню американської геостратегічної мети".

Ось яким глобальним, планетарним, можна сказати, цілям повинен був слугувати невдалий американський підкаблучник Віктор Ющенко. Це вам не українські труби в Росії лобіювати! І чого варте нещасне життя якогось нещасного Гонгадзе в порівнянні з так могутніми геополітичними інтересами.

Однак час. До побачення.


Відео програми "Однако"

Читайте також:

"Як демократ демократу…"
Володимир Путін, який до цього жодного разу публічно не ділився своїми міркуваннями з приводу політичної кризи в Україні, перервав мовчання. Зробив він це нехотя, відповідаючи на питання київських журналістів в першому інтерв'ю для українських ЗМІ.

Бікфордів шнур вже підпалено. Ющенку потрібен вогнегасник – хоча б для Волкова з Тігіпко. А Кучма поки робить натяки
Виконана перша необхідна умова для звільнення Ющенка. Фракція КПУ назбирала 150 підписів для внесення в порядок денний питання про відповідальність Кабінету міністрів. До справи приєдналися "олігархічні" фракції, але не в повному складі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування