Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тривожні дзвоники - інтершум на соло Кучми
"Президент намагається обмежити демократію", - підтверджує Северинсен

Четвер, 12 квітня 2001, 12:40
ПАРЄ може призупинити членство України, попередив генсек Ради Європи Вальтер Швіммер. І дав відчути різницю: на відміну від Євросоюза, який обіцяє діяти, якщо ситуація погіршиться, Рада Європи може почати вводити санкції, якщо нинішнє положення з правами людини і свободою друку не покращиться.

Заяву про такі сумні перспективи України Швіммер зробив у Бухаресті. Він висловив занепокоєння обстановкою, що складається в Україні і не виключив, що Парламентська асамблея Ради Європи може ухвалити рішення тимчасово припинити її членство в цій організації.

Крім того, зі слів Швіммера, це послужить серйозним попередженням Україні як члену не тільки Ради Європи, але і Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Перед цим генеральний секретар Ради Європи разом з головою ПАРЄ лордом Расселом-Джонстоном провів консультації з міністром закордонних справ Румунії Мірче Джоане, що є головою ОБСЄ, і Адріаном Северіном, що очолює парламентську асамблею ОБСЄ.

Останній раз санкція у вигляді припинення членства в ПАРЄ була застосована щодо Росії через ситуацію в Чечні.

В інтерв'ю українській службі Бі-Бі-Сі доповідач моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Ханне Северинсен ще раз підтвердила, що жорстке рішення про початок процедури виключення України з Ради Європи ухвалювалось з оглядом на проблеми демократичних свобод в Україні.

"Я простежую за подіями в Україні як доповідач уже 6 років, і, отже, я знаю ситуацію протягом довгого часу, і я стежила за її розвитком. Я вважаю, що ситуація погіршилася і також є інші проблеми, але я сподіваюся, що ми можемо мати компроміс, що за ситуацією спостерігають і що у червні ми побачимо, чи вона виправилася. Інакше ми маємо розпочати призупинення повноважень.

Шанси на призупинення не надто добрі, але Раді міністрів ПАРЄ треба ретельніше вивчити ситуацію, розглядати її серйозно і це може, я сподіваюся, призвести до компромісу. Це обговорюється також на Парламентській асамблеї – як далеко ми маємо піти, аби показати світові, що зараз ситуація така, що Україна відходить від демократії. Ми думаємо, що президент намагається демократію обмежити".


Читайте також:

Ще одна чорна куля Кучмі
Європейський союз, інтегруватися в який Україна не втомлюється протягом всіх термінів правління Кучми, у відповідь на розгул демократії в країні не буде вводити санкції. Однак обіцяє "вжити серйозних заходів", якщо ситуація з правами людини і свободою слова буде ставати надалі гіршою.

Повний текст рекомендації моніторингового комітету ПАРЄ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування