Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВФ встав на захист колишнього заступника Ющенка

Четвер, 12 квітня 2001, 12:49
Представник Міжнародного валютного фонду виступив із заявою, що оприлюднені обвинувачення української прокуратури до колишнього заступника голови Нацбанку України Володимира Бондаря стосуються операцій, що ретельно контролювалися фондом, і МВФ не бачить підстав зараз переглядати результати проведених аудитів.

Інтерфакс-Україна переказує опублікований 12 квітня лист директора департаменту внутрішніх відносин МВФ Томаса Доусона головному редактору британської газети Financial Times. Як відомо, саме FT взимку 2000 року почала серію публікацій про зловживання НБУ з грошима Фонду, після чого МВФ вимушений був провести аудит діяльності банку, який не довів велику частину обвинувачень.

Коментуючи справу Бондаря, Financial Times опублікувала 6 квітня цього року статтю, в якій знову повертається до колись скандальної теми. Представник МВФ зазначає в своєму листі, що у статті упущена низка фактів і невірно визначена роль МВФ в оцінці управління міжнародними резервами України протягом 1997-1998 років.

Фінансові операції, згадувані у статті і, які фігурують в новому розслідуванні української прокуратури, ретельно описані в трьох незалежних аудитах, численних прес-релізах МВФ і висновку директорів фонду, присвячених цій темі і опублікованих 6 вересня 2000 року, зазначає Доусон. Всі ці документи доступні на сайті МВФ.

Не можна стверджувати, що "незрозуміло", куди поділися "більшість" з 700 млн. доларів резервів національного банку, пише Томас Доусон. "Насправді, як ясно видно з аудитів, позиції були ретельно розписані, і Нацбанк України отримав всі фінансові надходження, які мав отримати (В одній незначній транзакції, не пов'язаній з 700 млн. доларів, про які йдеться, сума не могла бути встановлена через проблеми з ліквідністю у іноземного банку)", - пише представник МВФ.

Томас Доусон стверджує, що "не було виявлено ніяких випадків зловживань фондами", про що мовилося у статті. До того ж, з 1998 року Нацбанк України встановив процедури, що виключають подібні транзакції, включаючи щоквартальне проведення і публікацію результатів аудиту. Загалом, пише Доусон, все це "навряд чи це можна назвати "випадком, коли МВФ зробив все можливе, щоб приховати", як стверджував журналіст FT.

"Зокрема, що стосується слідства стосовно колишнього заступника голови Нацбанку України, окремі транзакції, згадувані українським прокурором, були описані і проаналізовані в аудитах, і у нас немає підстав на цьому етапі переглядати наші висновки", - сказано в листі.

Від УП нагадаємо, що справа про зловживання у Нацбанку була порушена літом минулого року прокуратурою Києва. 19 березня цього року колишнього заступника глави НБУ Володимира Бондаря заарештували. 27 березня прокурор Києва Юрій Гайсинський оголосив про пред'явлення йому нових обвинувачень. Гайсниський також має намір допитати як свідків у цій справі тогочасного главу НБУ, нині - прем'єр-міністра Віктора Ющенка і міністра фінансів Ігоря Мітюкова. Зараз у зв'язку з погіршенням здоров'я Бондарю змінено запобіжний захід на підписку про невиїзд. На початку тижня в інтерв'ю "УТН" Юрій Гайсинський заявив, що Бондар визнав всі епізоди справи. Однак колишній банкір і прокуратура по різному оцінюють результати операцій НБУ.

Читайте докладно про етапи скандальної справи:

Остання стаття в Financial Times

Затримано колишнього заступника глави НБУ Володимира Бондара


Ющенко все знав про операції Бондаря

Адвокат заарештованого Володимира Бондаря Богдан Ференц, ймовірно, вважає, що його підзахисний не повинен відповідати за дії всього Нацбанку, а Ющенку не вдасться вийти з цього скандалу "в білому".

Ющенка викликають на допит до прокуратуру

Київська прокуратура має намір допитати Ющенка як свідка у справі Бондаря. Також зі слідчими призначена зустріч і багаторічному міністру фінансів України Мітюкову. Самому Бондарю будуть пред'явлені нові обвинувачення.

Колишнього заступника Ющенка звільнено з-під варти

Результат аудиту Нацбанку

Як зазначається в документі, Рада директорів МВФ визначиться в питанні, чи порушувала Україна, надаючи МВФ недостовірну інформацію про свої валютні резерви, свої зобов'язання перед Фондом і чи отримала вона кредитні транші, які не мала б отримати.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування