Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справа Гонгадзе завмерла на мертвій точці

Четвер, 12 квітня 2001, 15:50
Німецька сторона досі не надала генпрокуратурі матеріали експертизи таращанського тіла, яку організовував Головатий. Сам депутат на допити не приходить, а Леся Гонгадзе готова дати кров для нової експертизи тільки на своїх умовах.

Зі слів заступника генпрокурора Олексія Баганця, генпрокуратура просила, щоб "компетентні органи" Німеччини вилучили експериментальні зразки, надані для дослідження, і офіційний акт проведеної експертизи. Також відомство Потебенька просило офіційне свідчення у експертів, які були задіяні при дослідженні матеріалів. Однак до сьогоднішнього дня відповідь на клопотання не надійшла.

Самі депутати зі слідчої комісії на допити до генпрокуратури не ходять – а вони, крім того, що володіють інформацією про німецьку експертизу, також були помічені за прослуховуванням записів Мельниченка з держсекретами. Зі слів Баганця, на запрошення відгукнувся тільки голова комісії Олександр Лавринович.

Також відомство Потебенька намагається знайти кінці в історії зі зразками тіла, які Головатий відвозив до німецького інституту Genedia. У його діях, а також діях експерта комісії Івасюка, на думку Баганця, "є маса протиріч". "Спочатку фігурували обрізки шкіри, потім ідеться про шматочки шкіри і кісткову тканину, а коли обнародується висновок німецької експертизи, говориться про те, що вивчався шматочок пальця. Як на сьогодні можна говорити про відповідність цієї експертизи?".

Тому прокуратура "сприймає як доказ за кримінальною справою ту експертизу, яка була проведена в рамках кримінально-процесуального законодавства України" – експертизу, яка дала результат 99,9%.

Однак генпрокуратура все одно збирається провести ще одну експертизу за допомогою ФБР, не уточнивши, щоправда, яку – про приналежність таращанського тіла або про виявлення причини і часу смерті. Зі слів Баганця, мати Георгія Леся Гонгадзе погодилася надати для проведення ще однієї ДНК-експертизи з участю експертів ФБР зразки крові і свої медичні документи тільки в тому випадку, якщо в її присутності в морзі судмедексперти відберуть зразки таращанського тіла, а також буде зроблений рентген тіла в місцях, які вона вкаже сама.

Тоді ж Леся Гонгадзе погодилася пізнати тіло. А перед цим вона просила ознайомити її як потерпілу сторону з результатами вже проведеної експертизи. "Без упевненості, що вік і фізичні параметри таращанського тіла співпадають з віком і фізичними параметрами Георгія, будь-які дослідження ДНК безпідставні", - вважає мама Георгія.

Однак на всі ці питання у прокуратури немає відповідей. Баганець тільки підтвердив, що на сьогодні вони відпрацьовують дві основні версії вбивства Георгія – на професійному і кримінальному грунті.

Останній раз перед журналістами заступник генпрокурора з'являвся 13 березня. Минув місяць, і нічого нового він не повідомив. Як, проте, і тоді. Однак нічого страшного. Адже не дарма один знавець через раз повторює, що світ досі не знає таємниці вбивства шведського прем'єра Улафа Пальми.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування