Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Хай їй Бог допомагає в роботі"

Четвер, 12 квітня 2001, 17:09
З християнським благословенням Ющенко звернувся до нової парламентської коаліції комуністів і "олігархічних" фракцій. Станом на вечір четверга вона назбирала 238 підписів за включення до порядку денного питання про відповідальність уряду, що є кроком до його відставки. Він також відмовився до вирішення долі уряду проводити переговори щодо політичної угоди з більшістю.

За тим, що відбувається в парламенті, Ющенко побачив створення нової більшості. "Я можу бути щасливий – якщо так дружно відбувається альянс сил різного спектра політичного, я можу зробити висновок, що в парламенті формується нова конфігурація більшості". "Нехай їй Бог допомагає в роботі", якщо вона чесно і відверто може взяти на себе відповідальність за ефективність спільних дій, додав він.

Щоправда, відчуває у всьому цьому Ющенко щось недобре. Ті, хто підписалися за включення відповідальності уряду до порядку денного і фактично за його звільнення – КПУ, СДПУ (о), "Демсоюз", "Трудова Україна" і "Яблуко" – є силами, які "тривалий час сумнівалися, чи бути в конструктиві".

І проблема полягає тільки в тому, заявив прем'єр в стилі добрих голівудських героїв, що стоять на краю карниза 100 поверху хмарочоса, щоб ця "нова спільність" не завершилася тільки відставкою уряду, а "потім кожний розійдеться в свої сторони". Якщо це станеться, в Україні може виникнути "криза в управлінні".

А, представляє Ющенко, так воно і буде: "Якщо вони вибрали союз з іншими силами, то я думаю, що така версія має право на життя, але я не вірю, що вона відбудеться".

При цьому Ющенко розуміє, що його відставка "комусь вигідна", і, якщо вона відбудеться, в цьому немає "нічого хорошого" в плані економіки і реалізації соціальної політики.

"Я не заздрю тому, хто прийде в таких обставинах, я не можу коментувати ту логіку, яку варто застосовувати в нинішній ситуації, оскільки важко сформувати на 10 місяців до майбутніх парламентських виборів ефективну державну команду, у якої будуть скромні можливості, передусім щодо політичної підтримки".

При цьому сам Ющенко відчуває запах пороху в атмосфері. "Важко дати прогноз, я нічого хорошого не бачу в ньому, ні в плані економіки, ні в плані соціальної політики, ні в плані гармонізації політичних сил".

Відчуваючи ситуацію, Ющенко взяв "тайм-аут" в переговорах уряду і парламентської більшості щодо підписання політичного угоді – до того часу, коли визначиться майбутнє нинішнього Кабінету міністрів.

А яким воно буде, сам Ющенко не знає – бо не проводив консультацій з цього приводу з Кучмою.

А саме від Кучми залежить доля уряду, впевнений директор Інституту політики Микола Томенко. "Гарант", на його думку, повинен "17-го і 19-го квітня бути у Верховній Раді протягом всього засідання і публічно виступити із заявою про те, мусить уряд працювати чи ні".

У свою чергу Томенко передбачив, що події можуть розвиватися і за іншим сценаріэм – в ці дні Кучма буде знаходитися з візитом за кордоном, а народні депутати, "в зв'язку з відсутністю генеральної лінії", проголосують за недовіру уряду. Однак, після повернення в Київ, "гарант" не підписує ці документи і "призначає прем'єра виконуючим обов'язки, а також говорить, що такий парламент нам взагалі не потрібен". З слів Томенка, існують також інші "погані" сценарії розвитку подій в ці дні.

А все тому, заявив Томенко, що в Україні існує давній системний конфлікт між суспільством і фінансово-політичними олігархічними кланами, і опитування громадської думки свідчать про те, що всі соціальні групи населення України швидше підтримують уряд Ющенка, ныж не підтримують. Таким чином, з його слів, "суспільство точно визначилося" з підтримкою прем'єра.

Речови доказу цього Верховній Раді будуть пред'явлені 17 квітня, коли представники "Української правиці" спорудять біля парламенту символічну стіну з коробок з підписними листами, на яких стоять автографи громадян України на підтримку Ющенка.

Як повідомив лідер УНР Юрій Костенко, за станом на 10 квітня в підтримку прем'єра було зібрано чи не 1,5 мільйона підписів. До 14 квітня, очікується, буде зібрано ще 1,2 мільйона.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...