Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Голосування загрожує українському прем'єр-міністру

Четвер, 12 квітня 2001, 22:39
Financial Times

Політичне майбутнє Віктора Ющенко, українського прем'єр-міністра, здається під великим питанням після того, як минув однорічний мораторій недоторканості, встановлений українським парламентом. Він минув 10 квітня, і декілька партій проголосувало за те, що діючий уряд пішов у відставку.

Георгій Крючков, член Комуністичної партії України, сказав в середу, що його партія вже зібрала ті 150 підписів для того, щоб підтримати вотум недовіри. Згідно з неофіційними опитуваннями, 272 депутата готові проголосувати проти уряду, якщо голосування відбудеться наступного тижня. Для того, щоб відправити уряд у відставку, згідно з Конституцією, необхідні голоси самої тільки парламентської більшості, а це 226 чоловік.

"Зараз дуже висока ймовірність того, що Ющенка все ж таки звільнять", - говорить політолог Володимир Малінкович.

Якщо пан Ющенко буде відправлений у відставку, то саме з цього моменту розпочнеться період боротьби між конкуруючими фракціями, коли почнуть вибирати наступника, і, скоріше за все, ним стане представник комуністів, які є найбільшою групою в парламенті.

Леонід Кучма, президент України, зазначив, що він би хотів, щоб Ющенко залишився на своїй посаді, і лобіював парламент, щоб той не звільняв прем'єра.

Але вплив Кучми на парламент дуже похитнувся після того, як голова Соціалістичної партії Олександр Мороз оприлюднив плівки, на яких Кучма ніби то віддає наказ вбити журналіста Георгія Гонгадзе. Сам Кучма це відкидає.

Партії, які вимагають відставки Ющенка – це, головним чином, ті, які хочуть контролювати цю посаду під час наступних парламентських виборів, що відбудуться в березні наступного року, зазначають аналітики. Власне і покровителі Ющенка з тих же самих причин бажають саме його бачити на цій посаді.

Віктор Медведчук, заступник парламентського спікера та голова впливової Соціал-демократичної партії України, є найголовнішим претендентом на посаду Ющенка, хоча він і говорить, що не хоче зайняти це місце. В останній час СДПУ(о) посилила тиск на Ющенка.

Навіть якщо уряд і піде, Ющенко залишиться фігурою, з якою потрібно рахуватися , яка, зрештою, користується великою підтримкою народних мас, і яка не є заплямованою численними скандалами, що пов'язані з Національним банком України. Він його очолював у 1993-99 роках.

Чимало аналітиків дають Ющенку кредит за втілення економічних реформ, які спричинили зростання економіки України на 6 процентів минулого року – вперше за всю історію незалежної України економіка була в прирості. Інші вважають, що він просто утримався за рахунок бума в експорті сталі, який до бюджету в минулому році додав близько 1 мільярда доларів.

"Оцінка Ющенка дуже пов'язана з тими зрушеннями в позитивний бік, які ми спостерігаємо", - говорить Валерій Хмелько, Київський міжнародний інститут соціології.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування