Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Микола Мельниченко отримав політичний притулок у США
МЗС України "здивувалося" і порівняло Мельниченка з Хансеном

Субота, 14 квітня 2001, 14:32
США задовольнили прохання про надання політичного притулку українському офіцеру охорони Миколі Мельниченку і дружині зниклого журналіста Георгія Гонгадзе Мирославі.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби МЗС України, поширеному в суботу.

13 квітня до Держдепартаменту США був запрошений посол України в цій країні Костянтин Грищенко, якому було повідомлено про таке рішення американської сторони.

Посол також був проінформований про те, що це рішення було прийняте Службою іміграції і натуралізації відповідно до процедур, передбачених чинним законодавством США, і не було політично мотивованим, говориться в повідомленні.

Міністерство закордонних справ прореагувало на таке рішення США блискавично – в суботу на Михайлівську площу був запрошений посол Америки у Києві Карлос Паскуаль. Йому повідомили, що з точки зору МЗС України така позиція Штатів "не відповідає духу україно-американського партнерства".

"Ухвалюючи таке рішення, американська сторона не могла не знати, що проти Миколи Мельниченка Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу за обвинуваченням в проведенні незаконного прослуховування і розголошуванні державної таємниці – злочинів, які суворо переслідуються в самих США, яскравим свідченням чому став недавній арешт правоохоронними органами США співробітника ФБР Роберта Хансена. Порушення кримінальної справи проти Миколи Мельниченка базувалося на юридичних фактах і не було політично мотивованим", - говориться в заяві українського МЗС.

"У таких умовах рішення американської сторони про надання політичного притулку Миколі Мельниченку, чиї протиправні дії нанесли значного збитку національній безпеці України, розглядаються в Україні як такі, що не відповідають духу україно-американського партнерства і створюють перешкоди для розслідування кримінальної справи, порушеної відповідно до чинного законодавства. Особливо незрозумілою є ця позиція американської сторони на етапі, коли співпраця між нашими країнами в правовій сфері набула істотної позитивної динаміки".

"У зв'язку з цим українська сторона вважає, що не створення додаткових перешкод, а надання сприяння в проведенні вищезгаданого розслідування з боку Сполучених Штатів відповідало б принципу поваги до верховенства закону, який є ключовим як для України, так і для США", - йдеться в заяві, зміст якої був доведений до відома Карлоса Паскуаля.

Однак, не дивлячись на так різкий тон, дана заява не є нотою протесту, повідомили УП в прес-службі МЗС України.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування