Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Я не буду виконувачем обов'язків прем'єра"
Останнє інтерв'ю Ющенка на посаді?

Субота, 14 квітня 2001, 21:13
Після "допиту" на СТБ прем'єр відчув, що так й не зміг донести свою точку і став, за своєю звичкою, малювати схеми ідеального та реального розподілу політичних сил у державі. Потім запросив журналістів особисто подивитися, як живе прем'єр, щоб на цьому не спекулювали, а знали напевно, як це є. Звичайно, журналісти з радістю погодилися і одразу ж пристали з нагальними запитаннями.

"Новий канал": Як ви розцінюєте інформацію про надання політичного притулку майору Мельниченку та Мирославі Гонгадзе?

Ющенко: До мене дійшла ця інформація кілька годин тому. Доповіді міністра закордонних справ по цьому питанню я ще не отримав. Знаєте, юридично мені складно коментувати ці речі, які правові підстави для цього були. Я думаю, що зараз треба взяти тайм-аут, і просто розібратися в цій ситуації. Хоча, це виглядає дещо прикро, але обставини для прийняття таких рішень, я маю на увазі тих осіб з боку України, очевидно, вони були. Мені сьогодні більш важливо вникнути в деталі цієї ситуації.

"Сьогодні": Як ви розцінюєте – це медвежа послуга Держдепартаменту, коли США надає притулок Мирославі і Мельниченку? Саме зараз напередодні голосування по вашому звіту?

Ющенко: Ви знаєте, по зірках так випадає, і все, що тут можна сказати? Я не переконаний, що тут є якась логіка, але я переконаний, що цю алогічність будуть експлуатувати. І я думаю, що поки я доїду додому, там по американському сліду не один спіч ляже - що це було задумано і заплановано…

"Новий канал": Президент наполягає на тому, щоб ви прислухалися до пропозицій фракцій…

Ющенко: С точки зору моральності уряд, не залежно від того, хто буде прем'єр-міністром, не може бути приватизованим, і не може бути філією однієї з партій. Я по всьому готовий йти на компроміси, які будуть гармонізуватися з курсом програми, з якою я прийшов, з якою мене президент призначив на цю посаду. Якщо це буде гармонія демократичного вибору, яка буде сповідати українську демократію, це та гармонія морально-етичних засад, на яких ми вже працюємо в уряді. Це не є чимось дивним. Я переконаний, що це є обов'язком.

УП: Наскільки ви зараз оцінюєте вірогідність висловлення недовіри уряду?

Ющенко: Внутрішнє в мене великий спокій. Великій спокій, тому що я по душі економіст, і рік, який прожила моя країна, я думаю, багатьма мільйонами людей буде згадуватися, як рік, який вони прожили не дарма. Відкрилися можливості, можливості для різних людей… Є велике самозадоволення тим, що відбулося в минулому році. Я переконаний, що парламент і Леонід Данилович в тому році продемонстрували багато унікальних кроків. І це стало надбанням, заслугою, і, власне кажучи, матеріали, які ми маємо сьогодні, – це свідчення цього.

Коли сьогодні пробується розігратися прем'єрська карта - я маю честь, я не схилю голову перед тими речами, які я не поділяю, в якій би ультимативній формі вони не звучали. Чи це стосувалося мене, чи моїх колег, чи той бруд, чи ті переслідування, чи те гвалтування, яке відбувається навколо моєї родини, моїх дітей. Знаєте, великий сором говорити, що ця країна знаходиться в центрі Європи, і люди, які після того, як складами туалетів керували, сьогодні отримали гроші і можуть поливати, переходити на родинні, особисті претензії, знаєте, в цій країні щось страшне відбувається…

УП: І все ж таки, скільки це може бути – 70, 80% вірогідність негативного результату голосування?

Ющенко: Та все буде добре, чого ви переживаєте?

УП: Ваші дії, коли ви станете виконувачем обов'язків?

Ющенко: Я не буду виконувачем обов'язків прем'єр-міністра…

УП: Що це означає? Що ви підете у відставку?

Ющенко: Я вважаю, що уряд свої завдання виконав, і виконав достойно. Якщо є думки, що він їх не виконав, то треба це місце уступить достойному.

Знаєте, рік назад, коли я йшов на прем'єр-міністра, черги не було. Тоді черги не було. Ті, чиї прізвища сьогодні проявляються молоком, стояли по кутках і виглядали з-за гардин.

УП: Тобто ви виключаєте взагалі вірогідність висловлення недовіри?

Ющенко: Мені вже треба йти, я й так багато наговорив…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування