Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Коментарі
Україна стала буфером між Росією і США

Понеділок, 16 квітня 2001, 18:34
Інформовані українські джерела розглядають надання політичного притулку майорові Мельниченку як крок російських спецслужб, пише російська газета "Известия". Вважають, що Мельниченко знаходився під їх протекторатом в одній з країн ЄС. Тепер майора "віддали" США - наступного дня після повернення до Росії Павла Бородіна. В Україні те, що відбулося, назвали словом "обмін", а Мельниченка охрестили "Корваланом навпаки".

За заявою Мельниченка, він попросив політичного притулку в США понад місяць тому. Мирослава Гонгадзе, що розглядалася з Мельниченком в "одному пакеті", наполягала, що їй треба покинути Україну - інакше їй і її дітям загрожує небезпека.

"З Україною сталося те, чого більше за все побоювався Леонід Кучма, - вона стала не тільки сферою інтересів, але й буферною зоною Росії і США, полем стратегічної гри з усіма витікаючими наслідками", - пишуть "Известия".

Джерело "Коммерсанту-Daily" в українському МЗС пояснює різкий тон Києва просто. "Надання політичного притулку двом громадянам України означає напівофіційне визнання з боку США того факту, що в Києві практикуються переслідування громадян за політичними мотивами і що демократія по-українськи є такою лише за назвою, але не за суттю".

Газета "Время новостей" у статті "Вашингтон відвертається від Києва" розцінює рішення про політичний притулок як підтвердження того, що "шальки терезів у Вашингтоні починають схилятися на користь української опозиції". Дилему, перед якою виявилася американська адміністрація з вини Києва, добре подав на початку місяця оглядач The Washington Post Джексон Діл. Уявимо собі країну, пише Діл, що знаходиться на стратегічному перехресті, і що має непопулярного і неприємного правителя, якого обклала з усіх боків опозиція. Йому потрібна політична підтримка Америки; замість він обіцяє підтримувати американські стратегічні інтереси в своєму регіоні. Якщо його відкинуть, він погрожує кинутися до обійм Москви. Реалісти у зовнішньополітичному істеблішменті хочуть його підтримати, але це не так вже й просто: є досить вагомі дані, що зв'язують його не тільки з корупцією у великих масштабах і підтасовуванням виборів, але і з вбивством. За словами оглядача, такий вибір не одноразово стояв перед Вашингтоном під час холодної війни, коли США доводилося підтримувати іноземних диктаторів лише для того, щоб вони не перекинулися до Москви.

Однак останнім часом у Кучми майже не залишилося тут прихільників: американська преса, яка колись симпатизувала йому, майже одностайно відвернулася від нього.

Бездарний і корумпований уряд, очолюваний президентом Леонідом Кучмою з 1994 року, перетворив країну з багатими природними ресурсами в об'єкт опікування міжнародних благодійних організацій, писала наприкінці лютого в редакційній статті The Los Angeles Times. Був час, коли Сполучені Штати і їх європейські союзники думали, що Кучма здатний вивести свою країну з московської орбіти і принести економічне процвітання 52 мільйонам її жителів. Вони нагородили його щедрою допомогою за ліквідацію ядерного арсеналу України і дивилися крізь пальці на те, як він пускає ці гроші по вітру. Все це позаду. Кучма нині дискредитований як лідер, репутація його заплямована зловживаннями владою, які відносяться до числа гірших у Східній Європі.

В інтерв'ю "Німецькій хвилі" голова парламентського комітету з питань боротьби з корупцією Юрій Кармазін заявив, що це завдасть шкоди іміджу України. На думку Юрія Кармазіна, надання Миколі Мельниченку політичного притулку в США може прискорити процес розслідування злочинної діяльності багатьох посадових осіб в Україні: "До відповідальності притягатимуться олігархи, дехто з адміністрації президента. Мене турбує тільки те, що в зв'язку з цим погіршиться ставлення до України. Бо будуть вважати, що її правоохоронна система не здатна сама розібратися з корупцією, яка панує на найвищих щаблях влади". За словами Кармазіна, члени антикорупційного комітету парламенту - проти витоку інформації зі скандальних плівок у ЗМІ. Судячи з усього, вона справді становить державну таємницю. Депутати вважають за необхідне розслідувати аудіозаписи в закритому режимі. Але спочатку президент повинен визнати достовірність плівок, наголосив Кармазин. Він повідомив, що в нього немає доказів, що Мельниченко був кимось завербований. Існують лише чутки про його співробітництво з певними людьми.

У інтерв'ю ВВС Кармазін висловив думку, що рішення США пришвидчить розслідування касетної справи і справи Гонгадзе. Тим часом голова тимчасової парламентської слідчої комісії з розслідування обставин зникнення журналіста Олександр Лавринович сумнівається у тому, що надання політичного притулку позитивно вплине на розслідування касетного скандалу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...