Ющенко дійшов до чистилища

Вівторок, 17 квітня 2001, 10:54
Прем'єр Ющенко уперше в історії України звітував за роботу уряду перед Верховною Радою. А сам парламент зробив перший крок до відставки Кабміну – вніс до порядку денного сесії проект постанови про відповідальність уряду.

За це рішення 17 квітня проголосували 252 депутати при 62 голосах проти, 8 утрималися, 83 не голосували. Від участі в голосуванні утрималися фракції "Батьківщина", обидві фракції Рухів, "Реформи-конгрес", частково фракція Партії зелених і групи "Солідарність".

Голосування про відповідальність уряду, що може спричинити його відставку, не буде проводитися у вівторок, повідомив спікер Іван Плющ. (За законом, після внесення до порядку денного такого проекту постанови голосування відбувається не раніше, ніж через п'ять днів, і не пізніше, ніж через 10.) Ющенко звернулося до депутатів з проханням не розглядати в цей день питання про відповідальність уряду. "Кабінет міністрів хотів би почути, в чому його звинувачують, і сформувати систему захисту своєї позиції", - сказав він.

Навколо трибуни в сесійному залі з понад 40 коробок з підписними листами в підтримку Ющенка, зібраними у всіх регіонах України, праві фракції спорудили своєрідну стіну. За словами депутата Терьохіна, на підтримку Ющенка було зібрано 3,6 мільйона підписів.

На звіт уряду зібралося небачене з часів відеопоказу свідчень Мельниченка число депутатів – прийшов навіть Агафонов, позбавлений депутатського імунітету. Сесію веде спікер Іван Плющ, який виписався з лікарні напередодні Паски. Перед будинком парламенту в підтримку прем'єра проходить мітинг правих партій на підтримку Ющенка, головне гасло – "Руки геть від прем'єра". Депутати проголосували проти ідеї дозволити виступити в залі представникам мітингуючим.

Вихід прем'єра на трибуну праві фракції супроводили оплесками, майже всі праві підвелися з депутатських місць.

Звіт прем'єра розрахований на сорок хвилин, Ющенко говорив довше на кілька хвилин, про результати роботи за рік він повідомив депутатам, читаючи по папірцю. Нічого нового, відмінного від своїх останніх публічних виступів, прем'єр не сказав. Він сипав цифрами економічного зростання і закликав утриматися від політиканства.

За підсумками звіту уряду у Верховній Раді, після якого не можна відправити Кабмін у відставку, зареєстровані чотири проекти постанови.

Проект, внесений членами комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності і інвестицій, пропонує визнати діяльність Кабінету міністрів незадовільним. Комітет очолює член "Трудової України" Олексій Костусеєв. Уряду, згідно з проектом, пропонується врахувати в своїй роботі зауваження, висловлені в ході заслухання звіту Кабміну.

Ще в одному проекті постанови, який був внесений групою народних депутатів, в тому числі головою комітету з питань бюджету Олександром Турчиновим ("Батькивщина"), а також членами Українського Народного Руху, пропонується прийняти до уваги звіт Кабінету міністрів і схвалити загалом діяльність уряду з виконання програми "Реформи заради добробуту".

Проектом постанови, внесеним депутатами фракції Народного Руху України, пропонується схвалити діяльність уряду.

У проекті, внесеному позафракційними депутатами – членами Прогресивної соціалістичної партії – також пропонується визнати діяльність уряду незадовільною і, згідно з Конституцією України – розглянути резолюцію про недовіру Кабінету міністрів до 26 квітня.

За даними секретаріатів комітетів, не задоволені діяльністю уряду з виконання програми в 2000 році 7 комітетів, задоволені – 3, не визначили свою позицію – 7 комітетів.

Читайте також:

Повний текст звіту уряду "Про хід виконання програми діяльності Кабінету Міністрів України "Реформи заради добробуту" в 2000 році"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування