Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Я провожу проукраїнську політику і цим горджуся"

Вівторок, 17 квітня 2001, 13:31
Ющенку відвели 40 хвилин, він не уклався, не дивлячись на те, що іноді швидко тараторив. Однак тримався спокійно, миролюбно, як би пропонуючи "Хлопці, давайте жити дружно". Його демонстративно простягнуту руку дружби, проте, знехтували, принаймні ті ж комуністи і агресивне "Яблуко".

Мораль і політика

Прем'єр часто звертався до совісті народних обранців. Наприклад, попросив народних депутатів про те, щоб під час ухвалення "складних в політичному плані рішень" говорила їх совість, і "говорила на користь українських інтересів". Відповідаючи на одне з питань із залу, Ющенко з жалем зазначив, що в Україні "політика і мораль - різні категорії". У своєму виступі він також зупинився на темі моралі в політиці - якщо тут не досягнути гармонії, говорить він, "народжується або політиканство, або диктатура".

Ющенко коротко намалював суть урядових дій, наприклад, на селі, де "широкомасштабна реформа була заснована на указах президента, без яких це було б неможливо". Взагалі Ющенко досить часто і іноді всує згадував президента з його реформаторськими указами, мов би кажучи - досягнення в реформах - не тільки заслуга уряду. Це його своєрідна відповідь на докори в тому, що Ющенко привласнює всі позитивні результати роботи уряду виключно собі, забуваючи при цьому про Кучму.

Апофеозом миролюбного тону прем'єра стало його пасхальне поздоровлення, вимовлене після закінчення виступу. "Христос воскрес!" поздоровив Ющенко зал, в якому сиділо більше 100 комуністів. Вони промовчали. І тут же скориставшись моментом, Ющенко закликав депутатів "в такі святі дні зачохлити гармати, вийти з окопів, і сісти за стіл переговорів".


Заклик до злагоди

"Процеси, що відбуваються в країні, за моїм переконанням, є свідченням того, що суспільство як в політичному, так і в економічному розумінні зробило рішучий крок уперед. Поки в суспільстві не почалися реальні перетворення, конфлікти були незначними і не вимагали масштабних компромісів. Сьогодні ми розуміємо, що ми маємо знайти адекватні форми співпраці і взаєморозуміння між всіма суспільно-політичними групами".

"Головна задача уряду - послідовне здійснення економічних реформ, курс яких визначений президентом України. Політичне протистояння істотно погіршує ефективність, оскільки останнє, як правило, розглядається як адміністративний ресурс. Ситуація тиску на не просто неприйнятна, вона не на користь і суспільству… Ситуація протистояння, зіткнення суспільних інтересів - абсолютно нормальна з точки зору демократії. Просто ми ще не вміємо справлятися з такими ситуаціями".

Прем'єр запропонував парламентській більшості виробити єдиний механізм-алгоритм, який "вже неодноразово використовувався для внесення пропозицій з єдиних кандидатур від координаційної ради більшості на посаді керівників органів виконавчої влади". "Якщо нам сьогодні вдасться створити такий інститут, не буде мати значення, яка з політичних партій при владі, хто з них має вплив на президента, яка з них має посади в уряді - всі вони будуть мати можливість впливати на процеси управління в державі".

"Ми настійливо намагаємося продовжити діалог з політичною більшістю. Взаємодія Кабінету міністрів і парламенту має і об'єктивну кадрову основу. Ради зміцнення більшості, поглиблення співпраці між Верховною Радою і урядом, Кабінет міністрів бере на себе зобов'язання здійснювати всі ті кроки, які стосуються безпосередньо уряду і які з його боку запропоновані в політичній угоді".


Підсумок роботи уряду

Ющенко розказав про "стійкі позитивні тенденції", уряд приступив до будівництва на майданчику, який в минулому році тільки вдалося розчистити.

"Вперше в новітній історії України сталося реальне зростання валового продукту практично у всіх секторах економіки. Уряд уперше не давив на Національний банк, повчаючи, скільки друкувати грошей".

"Головною програмною метою" уряду в нинішньому році буде забезпечення зростання добробуту народу і повне виконання соціальних зобов'язань держави перед людьми. Серед пріоритетів - подолання бідності, структурні реформи, ефективна бюджетна політика і робота енергетичного сектора, відновлення фінансової стабільності, реформування соціального страхування.

Кілька цифр з підсумків роботи уряду Ющенка. У 1-м кварталі цього року реальні доходи населення і реальна зарплата за січень-лютий зросли відповідно на 8,6% і 13,1%. Уряд обіцяє, що в 2001 році рівень реальних доходів населення зросте на ще 8-10%, реальної зарплати - на 10-12%.


Ющенко знову захищає свою команду

Прем'єр розцінив переслідування Юлії Тімошенко і Володимира Бондаря, "як політичні". "Я переконаний, що на цій ганебній політиці повинна бути поставлена крапка". Ющенко вважає, що всі мають бути рівні перед законом. "Ми всі повинні бути рабами законів", образно висловився він.

У той же час, він натякнув на деяких політиків, які створюють перешкоди "реалізації курсу уряду", працюючі "проти України, проти українців". Так і не назвавши своїх опонентів, Ющенко заявив, що не має наміру "змінювати своє ставлення до цих політиків".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
21:22
Єврокомісар вважає, що вступ України в ЄС не спричинить значних фінансових проблем
Усі новини...