Президент ще не давав конкретних вказівок щодо долі Ющенка

Вівторок, 17 квітня 2001, 13:52
Президент ще не висловив депутатам свою остаточну позицію щодо того залишати Ющенка на посаді чи ні. Принаймні, такою інформацією володіє народний депутат від фракції "Яблуко" Віктор Суслов. Як відомо, на думку багатьох політологів та журналістів лише від волі Кучми залежатиме результат голосування з питання про недовіру уряду Ющенка. До цього президент кілька разів дав зрозуміти, що не хотів би відставки прем'єра. Всупереч цьому депутати від фракцій СДПУ(о), "Трудова Україна", партії "Демократичний союз" висловлювали у вівторок впевненість, що відставка відбудеться. Сам Суслов також вважає, що відставка відбудеться.

Чи можливо, що президент накаже пропрезидентським фракціям не голосувати за відставку? Віктор Суслов вважає, що все залежить від позиції самого Ющенка. "Ющенка топлять так звані опозиційній сили, штучно намагаючись з нього робити прапор опозиції та руху "Україна без Кучми", - сказав Суслов, - і тому він сам повинен зробити дуже чіткі заяви про те, що він нічого з опозицією спільного не має, а поки ви чули, що у залі він зроби деякі заяви протилежного змісту".

Багато хто з депутатів абсолютно серйозно називає лідера "Трудової України" Сергія Тігіпка, як реального кандидата на прем'єрську посаду. Той же Суслов вважає, що уряд Тігіпка може бути дійсно коаліційним, в іншому випадку його просто не підтримають.

На питання про те, наскільки доля Ющенка залежить від волі президента вимушений був відповідати і сам Тігіпко. "Я думаю, що від рішення президента все одно буде багато залежати, консультації все одно будуть проходити", - сказав Сергій Тігіпко. Відповідаючи на питання, як буде діяти "Трудова Україна", якщо президент заборонить знімати Ющенка, Тігіпко сказав, що "досить спокійно ставиться" до цього. "Коли нам кажуть ми даємо якісь свої аргументи і обговорюємо. Не обов'язково ми виносимо це на загал та даємо у ЗМІ, але у нас є свої переконання і ми будемо їх відстоювати", - зазначив колишній міністр економіки в кабінеті Ющенка і на відміну від своїх колег не став робити остаточний прогноз щодо долі нинішнього прем'єра.

Депутат, син екс-шефа СБУ і один з лідерів "Трудової України" Андрій Деркач заявив, що шанси відставки Ющенка "високі", і майбутнє його залежить саме від того, як він "продемонструє здібність до компромісів".

Подіумом же для демонстрації таких талантів Ющенка буде кадрове поле. "Думаю, що можна замінити ті фігури в уряді, які на сьогоднішній день не відповідають своїм посадам", - сказав Деркач-молодший. Повідомив він і про людей, які повинні піти в обмін на збереження прем'єрства за Ющенком. Це, на його думку, "як мінімум, два віце-прем'єри". Враховуючи, що зараз у Ющенка три заступника – Єхануров, Жулинський і Дубина, а пришестя останнього на місце Тимошенко "Трудова Україна" вітала і підтримувала, вочевидь, не бажані "трудовикам" перший віце-прем'єр і віце-прем'єр-куратор гуманітарної сфери.

Інший член "Трудової України" Олексій Костусєв сказав журналістам, що поки прем'єр не погодився на жодну з кадрових пропозицій його фракції і висловив впевненість у тому, що Ющенко піде у відставку.

"Трудовиків" окрім віце-прем'єрських крісел хвилює доля Міністерства охорони здоров'я, Міністерства з надзвичайних ситуацій, ряду державних комітетів. Про свої кадрові претензії набагато раніше за "трудовиків" повідомили СДПУ (о) і "Демсоюз": першим не бажані губернатори Закарпаття і Чернівецької області, другим – перший віце-прем'єр, міністри екології, охорони здоров'я і надзвичайних ситуацій, глави "Укрнафти" і Фонду держмайна.

Про те, що майбутнє Ющенка прямо залежить від того, чи "погодиться прем'єр на коаліційний уряд", чи "погодиться прем'єр подати депутатам посади в уряді", заявив і член фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук. Поки, за його словами, імовірність відставки уряду "велика". У той же час він зазначив, що "є час". І тут же додав, що залишився він тільки на те, щоб "хоч би внести пропозиції президенту".

Однак в рядах комуністів вже не вірять, що Ющенко встигне з кадровими пропозиціями. "Момент для цього втрачено", - вважає представник фракції КПУ Петро Цибенко, пояснивши, що ідея коаліційного уряду "витала місяць-півтора назад", і це, за його словами, був єдиний шанс Кабінету міністрів для того, щоб "переламати ситуацію".

Тому зараз він вважає вельми високим імовірність прийняття Верховною Радою резолюції про вираження недовіру Кабінету міністрів.

А от сам лідер комуністів Петро Симоненко не береться прогнозувати результати голосування, оскільки "не особиста позиція депутатів визначає їх ставлення до життєвого рівня, конкретних проблем людини, а визначає чужа вказівка". "Я не виключаю, що це голосування щодо включення у порядок денний питання про відповідальність уряду, яке набрало 252 голоси, у четвер може бути зовсім іншим. Що буде у четвер, або за п'ять днів я не можу сказати", - обережно заявив Симоненко, який уникав прямих відповідей. А доля Ющенка на його думку все ж таки залежить не тільки від президента, а від багатьох факторів, зокрема, "на скільки посол США буде поводитись, як він веде себе сьогодні, паплюжачи честь і гідність України".

До речі, про позицію США, як таку, що визначає позицію Кучми говорив і Віктор Суслов. Він звернув увагу журналістів на те, що "в переговори можуть вступити західні країни, сьогодні (вівторок – УП) посол Сполучених штатів проводить прийом і лідери усіх фракцій запрошені".

У такій ситуації Олександру Турчинову, лідеру фракції "Батьківщина" – однієї з чотирьох, яка за будь-якої погоді підтримає Ющенка – тільки залишається сподівається, що парламент не підтримає резолюцію висловлення недовіри Кабінету міністрів: "Я хочу вірити, що здоровий глузд Верховної Ради переможе, і ні комуністи, ні олігархи не підуть на повну дестабілізацію ситуації в країні".

Однак, вважає він, зараз, після результату голосування за включення в порядок денний питання про відповідальність уряду, "виникають сумніви щодо їх здорового глузду".

Інший член Форуму національного порятунку Володимир Філенко заявив, що зараз йому здається, що Ющенко може втриматись. "Голосування за включення питання в порядок денний і голосування по суті – це дві різні речі. Хоча таке голосування називають контрольним і воно є досить показовим. Але це все ж таким максимум, який змогли витягнути антиющенківці. Не виключено, що ця кількість зменшиться, принаймні, є частина людей, які на попередніх консультаціях говорять, що не голосуватимуть за відставку", - сказав Філенко.

Опозиціонер також вважає, що час, коли "олігархічні" фракції зможуть піти проти волі президента і відправити Ющенка у відставку навіть, якщо проти цього висловиться Кучма, не настав. "Не дивлячись на те, що президент надзвичайно ослаблений сьогодні, але вони ще не дозріли. Це тактичне питання і вони зараз дійсно рахують, коли дозріють до цього", - вважає Філенко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:43
футболШевченко вірить у перспективи Судакова в чемпіонаті Італії чи Англії
13:40
фотоЗ Литви до України прибула партія бронетранспортерів M577
13:39
Європейські компанії шукають лазівки для продовження роботи в РФ після скасування винятків із санкцій
13:39
відео"Ціль знищено": Олещук показав роботу зенітників по ворожих "Шахедах"
13:30
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш". Про що говорили на заході "Відбудова України"
13:25
фотоРосіяни скинули авіабомбу на Костянтинівку: постраждали 5 людей в цивільному авто
13:24
"Держоператор тилу" за невиконання контракту відсторонив постачальника продуктів для армії
13:24
Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії
13:20
СБУ повідомила про підозру гауляйтерам ЗАЕС, які від’єднували її від енергосистеми України
13:15
хокейЗбірна України зіграє на чемпіонаті світу в Дивізіоні 1В: розклад матчів
Усі новини...