Ющенку залишилося трохи більше тижня…

Вівторок, 17 квітня 2001, 17:58
Кожного дня протягом як мінімум тижня Ющенко буде засинати і прокидатися з думкою про майбутнє парламентське голосування. Депутати можуть висловити йому недовіру, а можуть і не висловити. Голосування відбудеться в проміжку між 26 квітня і 17 травня.

Тобто не раніше п'яти пленарних, а не календарных днів, та не позніше десяти.

Проти Ющенка виступають комуністи, з ними солідарні соціал-демократи (доречно нагадати прізвище лідера – пан Віктор Медведчук), гнівний лідер партії "Яблуко" Бродський, народні демократи, Волковський "Демосоюз", "Трудова Україна", нечисленні прогресивні соціалісти.

У активі Ющенка його давні прихильники - партія "Реформи і порядок", два Рухи, тимошенківська "Батьківщина", порошенківська "Солідарність". Інші - "болото".

Але головне - Ющенко постійно відчував за собою плече спікера Верховної Ради Івана Плюща.

Той прямо сказав, що висловлення недовіри Кабінету міністрів може призвести до деструктивних політичних наслідків. Плющ взяв останнє слово і поставив якщо не крапку, то кому.

"Хто робить, того і б'ють", вдумливо відмітив Плющ, який протягом всього дня підтримував Ющенка то добрими слівцями, то не завжди доречними жартами.

"Було б справедливим дати саме цьому складу уряду попрацювати і спробувати реалізувати наступний етап своєї програми".

"Я думаю, що різкість і емоційність багатьох виступів зумовлені політичним тиском на уряд Ющенка в деяких ЗМІ. При цьому вистачало бруду і несправедливих обвинувачень, використовувалися нечесні прийоми, відверта дезинформація, наклеп з єдиною метою - добитися відставки уряду, який зробив набагато більше, ніж всі попередні".

Зрівноваживши свою промову тактовною критикою, Плющ закликав депутатів "не піддаватися емоціям" при голосуванні по уряду.

Тим часом, самі виступи депутатів були різними, але частіше за все саме емоційними. Не стримував свого благородного гніву пан Бродський. "Уряд - неефективний і недієздатний, а самому Ющенку навіть не вдалося створити власну команду".

Вслід за ним Юрій Костенко (Український Народний Рух) звернувся чомусь до президента з проханням "не допустити політичної розправи" над урядом Ющенка. Олександр Зінченко (СДПУ(о)), виступаючи від свого комітету по ЗМІ і свободі слова поставив прем'єру "неуд" і заявив, що тільки така оцінка "констатує реальний стан речей".

Представник від "Батьківщини" Павловський вирішив показати, що Ющенко - найкращій, порівнюючи результати його роботи, наприклад, з підсумками діяльності Кучми на посаді прем'єра. Тоді, за Кучми, нагадав депутат, річна інфляція становила 10 256 %. Соціаліст Олександр Мороз звинуватив Ющенка в тому, що опозиція абсолютно даремно мала по відношенню до нього "ілюзії". І підтримка уряду з боку соціалістів зараз можлива тільки тому, що не подобається їм, коли їх руками Кучма прибирає уряд Ющенка.

Незвичайно емоційним був Віктор Пинзеник ( "Реформи і порядок"). "Одна брудна брехня, жодних об'єктивних доводів! Навіть прем'єра зняти по-людському не можете!", в серцях кинув він. "Бог вам суддя! Спробуйте зробити свою чорну справу!".

Саме Ющенко, в завершальній репліці, був щире як ніколи. Заявив, що уряду доводиться жити в обстановці "інформаційного кілерства", але знову ж повторив славнозвісні слова Джефферсона, і услід за ним вибрав "газети без уряду".

Пішов Ющенко з трибуни під приголомшуючі аплодисменти - до половини депутатів, підтримуючих прем'єра в залі, приєдналася вся масовка з ложі преси.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування