Прем'єр перед бурею

Середа, 18 квітня 2001, 15:48
EUROPE: Popular Ukraine premier faces а storm: The more Viktor Yushchenko comes under attack, the higher his poll ratings climb

Минулої суботи українська газета опублікувала фотографії розкішного будинку прем'єр-міністра Віктора Ющенка. У четвер російський телевізійний канал звинуватив його дружину в роботі на ЦРУ. Минулого тижня голова рахункової палати назвав вражаючі цифри бюджету Ющенка за минулий рік "повним блефом".

Не так давно міліція звинуватила його колишніх заступників – Володимира Бондаря в Центральному банку і колишнього віце-прем'єра Юлію Тимошенко – в корупції. Вороги Ющенка в парламенті планують усунути його від влади, виразивши йому недовіру за "руйнування економіки України".

Скандал за скандалом переслідує Ющенка відтоді, як він став прем'єром в грудні 1999, і чим більше його критикують і здійснюють наклепи, тим вище його рейтинг довіри. Зі зростанням до 46% він набагато випереджає інших популярних політиків. З нинішнім рейтингом у нього є добрі шанси стати президентом на майбутніх президентських виборах в 2004.

"Вороги Ющенка не розуміють, що атаки на нього мають абсолютно протилежний ефект. Вони роблять йому імідж мученика", - говорить один з телевізійних керівників в Україні, який попросив не називати його імені.

"Для певних кіл, назвемо їх олігархами, вже прийшов час захопити адміністративний ресурс влади. Питання стоїть не тільки у впливі на владу, але в приватизації влади, точно так само як вони приватизували інші сектори нашої економіки, наприклад телебачення, енергетику і металургію", - заявив Ющенко в інтерв'ю минулого тижня, коли його спитали щодо голосування про недовіру.

Більшість аналітиків кажуть, що спроби відсторонити Ющенка, яка здійснюється коаліцією центристів і лівими депутатами, ініційована тими, хто хоче для себе місця в уряді напередодні початку парламентської кампанії перед виборами в березні 2002.

Український президент Леонід Кучма наполягає на тому, що підтримує Ющенка, але стверджує, що мало що може зробити, якщо парламент захоче зняти Ющенка. Кучма був послаблений жахливим скандалом, який вибухнув в листопаді, коли опозиційні політики обнародували плівки, в яких ніби Кучма наказує вбити журналіста, чиє тіло було знайдено в листопаді.

Кучма говорить, що плівки підроблені і заперечує будь-яку причетність до вбивства, але скандал поставив Ющенка на світло рамп міжнародного співтовариства. У березні міжнародний фінансист і філантроп Джордж Сорос, який витратив 6 мільйонів доларів на фінансування проектів в Україні, дійшов до того, що запропонував Кучмі відійти на користь Ющенка.

Популярність Ющенка у західних політиків настільки велика, що його опоненти обізвали його "Американським проектом". Західні уряди були щасливі передбачити, що про-західний Ющенко може стати захистом від сповзання України в орбіту Москви, як зробила це сусідня Білорусія.

Іміджу Ющенка у Вашингтоні допомагає його дружина Катерина – американка українського походження, яка працювала в Раді безпеки і Держдепартаменті США, і зараз допомагає керувати USAID-финансованим фондом.

Ющенко явно заграє із загрозою, що якщо його звільнять, це привнесе нову кров в антикучмівську кампанію в Україні, і велика частина опозиції хотіла б бачити Ющенка своїм лідером.

Притулок для охоронника

США надали притулок Миколі Мельниченку, який був охоронником українського президента Кучми, і який стверджує, що записував розмови, що свідчать про причетність президента до вбивства журналіста. Цей крок, зроблений в понеділок Держдепартаментом, швидше за все, посилить тиск на Кучму, оскільки робить вимоги Мельниченка більш законними.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...