Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мирослава Гонгадзе: слідство свідчить про брак демократії

Середа, 18 квітня 2001, 17:18
Те, як проводиться слідство про смерть Георгія Гонгадзе, яскраво говорить про брак демократії в Україні, так говорить дружина Гонгадзе Мирослава.

"Я постійно себе запитую. Не можу повірити, в те що вони справді такі кошмарні непрофесіонали. Якщо ж вони професіонали, тоді мусить існувати якась причина, через яку вони так проводять слідство", - повідала у вівторок Мирослава Гонгадзе під час конференції у Варшаві, коли говорила про дії української прокуратури під час розслідування обставин причин загиблі її чоловіка.

"У мене таке відчуття, що прокуратура виконувала роль адвокатів. Прокуратура шукала аргументів для захисту людей, яких звинуватили у вбивстві. Якби ті, кого звинувачують - президент та його оточення – були зацікавлені в тому, щоб таки розслідувати цю справу, тоді слідство було б ефективним. Однак розслідування не є ефективним. Але з того можна зробити один висновок – президент і його оточення є винні. На це вказує логіка", - зазначила Мирослава.

Мирослава Гонгадзе розповідала журналістам про те, як на кожному етапі розслідування вбивства її чоловіка просто вимагала від прокуратури конкретних дій. Після того, коли їй показали тіло її чоловіка (на опізнання вона чекала три тижні), а потім після проведення в Росії експертизи ДНК, їй справді підтвердили, що це тіло її чоловіка. "Якби не вимагала експертиз, не писала заяв, то взагалі не знаю, чи взагалі б вони були проведені ".

"Я юрист, і тому знаю, які ми б поганими не були наші закони, їх потрібно дотримуватися. Але вони не діяли згідно з чинним законодавством", - говорила вдова про осіб, на яких була покладена відповідальність щодо проведення експертизи тіла Георгія Гонгадзе, яка була проведена в Німеччині. Дані німецької експертизи підтвердили, що тіло, яке було знайдене в лісі, під Києвом, не є тілом Гонгадзе. В той же час експертиза, яка була проведена в Росії підтвердила на 99, 9 %, що це тіло Гонгадзе.
"Якщо є два різних результати, тоді є два різних тіла", - сказала Мирослава.

"Зрештою, аналізу ДНК замало. Потрібно з'ясувати дату смерті та обставини. Можливо, їх можна знайти у даних слідства та експертизах. Прокуратура мені відмовила в доступу до цих даних. Поки результати досліджень повністю не будуть оголошені, ми не можемо довіряти жодній іншій експертизі, яку замовила прокуратура ", - відповіла Мирослава на питання про експертизу ДНК, яку мали проводити ФБР на прохання української влади. "Так, експертиза можлива, тільки за нею може стояти провокація".

Мирослава Гонгадзе приїхала до Польщі на запрошення тижневика "Солідарність". З Варшави вона має повернутися до України. На питання, чи скористається вона правом надання їй політичного притулку в США, вона не відповіла: "Я поки не можу відповісти вам не це питання. Можу щиро сказати, що не почуваю себе вільною та безпечною. Я кожного дня боюсь".

Георгій Гонгадзе, опозиційний журналіст, навесні 2000 року створив Інтернет-видання "Українська правда". Там він поміщав критичні статті про владу, перш за все президента Кучму та олігархів, які контролюють промисловість та, практично, політичне життя. В середині вересня зник, а в листопаді в лісу під Києвом було знайдено тіло, яке, можливо, є залишками журналіста. Також в листопаді з'явилися плівки, де ніби Кучма замовляє вбивство Гонгадзе. До цих пір справа до кінця так і не з'ясована.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...