Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна, покайся, грішниця!
Головатий розповів Кучмі все, що думає. І закликав піти

Середа, 18 квітня 2001, 20:40
Рятівником України перед катуванням в Європі призначено міністра закордонних справ Зленка. Кучма доручив йому особисто виступити на ПАРЄ, яка 23-27 квітня розгляне питання виключення України. Тобто буде займатися "антиукраїнською акцією", пояснив "гарант".

У середу, за п'ять днів до дебатів в Страсбурзі, "гарант" прийняв членів української делегації при ПАРЄ і розказав їм все, що думає про рішення Асамблеї. "Ця зустріч набуває світове значення з урахуванням ситуації, яка відбувається навколо України", - не став скромничати Кучма.

Крім того, що це "антиукраїнська акція", Кучма повідомив, що не може зрозуміти рішення моніторингового комітету ПАРЄ. Україна співробітничає з Радою Європи протягом п'яти років, недавно прийнято ряд законів, затвердження яких вимагала РЄ, зокрема, Кримінальний кодекс, закон про політичні партії, а вони нам "таке", роздратовано наговорив Кучма.

"Висновків для такого рішення я не бачу", заявив "гарант" і розказав депутатам Верховної Ради, що "багато що залежить від делегації України". Після цього приступив до заслухання сценаріїв порятунку репутації Батьківщини, запропонованих членами делегації, яка днями вилітає на засідання ПАРЄ.

Керівник группи українських парламентарів в ПАРЄ Борис Олійник знайшов "гідний" вихід – Україна мусить покаятися, "визнавши свої помилки, не відмиваючись, і не викручуючись". Необхідно визнати, що у України "є борги", і віддати належне "терпінню" Ради Європи, яка дозволила Україні "двічі перебрати за часом" виконання зобов'язань, сказав Олійник агентству Інтерфакс-Україна. На виконання побажань РЄ у Києва було три роки, і терміни стекли в 1998 році.

Зі слів депутата, "єдиним алібі" є той факт, що на січневій сесії ПАРЄ була досягнута домовленість про те, що в повному обсязі звіт про виконання українських зобов'язань буде розглядатися на червневій сесії, і Верховна Рада, "в якійсь мірі, була на це зорієнтована". При цьому Олійник сказав, що Україні залишилося виконати "зовсім трохи" і "в порівнянні з іншими ми непогано виглядаємо".

Заступник Олійника по українській парламентській делегації в ПАРЄ Анатолій Раханський ще більший оптиміст. Він упевнений, що на квітневій сесії "не буде навіть поставлене питання про позбавлення членства України", Києву дадуть час до червня, а на сьогодні у України залишилося 9 з 11 невиконаних зобов'язань.

Однак одними законами Раду Європи угамувати не вийде – ситуація з правами людини в Україні і, особливо, зі свободою слова дає підстави СЄ "все-таки віднестися до нас жорстко". Зі слів Олійника, уперше за всю історію існування Ради Європи пропонується почати процедуру припинення членства країни в цій організації.

Зленко, зі слів депутата, як представник виконавчої влади високого рангу, повинен представити ПАРЄ пояснення. При цьому він сподівається, виступ шефа МЗС може значною мірою "змінити мікроклімат в залі". При цьому Олійник порадив "високим посадовим особам в Україні" не "рецензувати тези з доповіді" моніторингового комітету ПАРЄ і "не давати їм оцінку", оскільки це веде за собою ще більшу напруженість обстановки.

Раханський також упевнений, що зобов'язання України перед Радою Європи "не грають великої ролі". На його думку, основну роль в рішенні моніторингового комітету зіграли останні події, зокрема, "події 9 березня".

No Comment

Уривок стенограми зустрічі Кучми з українською делегацією в ПАРЄ 18 квітня 2001

С. Головатий: Пане Президенте! Мене дивує деякою мірою тон і зміст сьогоднішньої розмови, тому що, мені здається, що за всі ці роки членства України в Раді Європи ні міністр Удовенко, ні міністр Тарасюк, ні новий міністр Зленко, мабуть, Вам не докладали, що таке мова Ради Європи. І які претензії у Ради Європи до України.

Коли ми сьогодні знову говоримо тільки про закони, то на сьогоднішній день Раду Європи вже не цікавлять лише закони. Неприйняття відповідних законів і їх промульгація, — це тільки маленька частинка претензій до України за п’ять років членства. Це перша частина доповіді. А далі йде: характер президентських виборів, що відображено у документах ОБСЄ і Ради Європи, де визначено, що це було порушення Статуту Ради Європи і зобов’язань перед ОБСЄ. Далі йде розділ стосовно корупції, де робиться посилання на доповідь Світового Банку і Європейського Банку і де чітко, сказано, що Україна — на найвищому рівні адміністративної корупції і корупції, яка називається "захоплення держави" (це коли клани купують закони, декрети, укази, судові рішення). Там так фігурує Україна. Третій розділ — це "референдум", його оцінка і загрози, які несе його імплементація. Далі розділ, який стосується громадянських прав і свобод — це справа Гонгадзе, і як вона розслідується; це побиття депутатів; це "шмон", який організували депутатам у Борисполі; це побиття депутата Семенюк; це свобода слова і засобів масової інформації; це стан громадянських прав — свобода вираження поглядів, переконань і демонстрацій в Україні. Далі мова йде про проблему кримських татар. Далі мова йде про інші претензії, які є в цій Доповіді, а не лише закони і кодекси.

Леонід Данилович, вибачте, коли міністром був "сапожник" Головатий, якого всі знають і пам’ятають у Раді Європи, як того, завдяки кому Україна була винятково прийнята до Ради Європи без нової Конституції (це досі там пам’ятають і згадували, між іншим, на останньому Моніторинговому комітеті; говорили: ми будемо виключати і того, завдяки кому Україна вповзла сюди, як виняток, без нової Конституції — Головатого. Вони так це говорили). Тоді Вам Головатий поклав на стіл у 96-му році проект Цивільного кодексу, проект Кримінального кодексу. В 96-му році, Леонід Данилович! І ходив до Вас, і просив: Ви, як Президент, реалізуйте своє право законодавчої ініціативи — внесіть їх. Дев’яносто шостий рік, подивіться на дату!

Не в законах справа, Леонід Данилович! Не в законах! Ви повинні зрозуміти, що вже набралася, акумулювалася критична маса ставлення до України! Ви повинні це знати, і повинні знати це політики, які Вам цього не говорять. А я Вам повинен сказати це, бо Вам цього ніхто не скаже. Я Вам повинен сказати, незважаючи на те, що, можливо, дійсно, і мені треба буде звідси їхати вже, бо я знаю, що Ви будете робити зі мною. Я повинен це Вам сказати: Ви сьогодні найбільш одіозна фігура в Європі, як глава держави. І Ви повинні це знати. Якщо Ви хочете добра Україні — Ви повинні зробити одне із двох: або добровільно піти у відставку самі, або дати вказівку своїм людям — дати їм згоду на імпічмент. Захищайте себе! Бо всі знають, що записи Мельниченка — це правда! Всі знають, що там записано. Всі знають, що журналіста Гонгадзе немає. Всі знають, що творилося на "референдумі" минулого року. Це вже правда і це є доля України. І вже ніхто Вам не повірить. Ніхто вже не повірить тому, хто б тут що не говорив сьогодні. І чи поїде Зленко, чи ні — не повірять. У них є докази. У них є факти. І в них є ставлення до України.

Л. Кучма: Головатий, єсть же порядок якийсь! Ти що, прийшов сюди рєчі толкать?

С. Головатий: Я не прийшов "рєчі толкать". Отже, Ви подумайте, хто "сапожник" за ці п’ять років? Це Ваш підпис стоїть перед зобов’язаннями України, не мій. Стоїть Ваш підпис, Мороза й Марчука. Мороз не спікер сьогодні. Він не відповідає, що не прийняті закони. І зобов’язання — це не тільки закони. Це — дотримання Статуту Ради Європи, це дотримання свобод Європейської конвенції з прав людини. Це та прокуратура, яку Ви досі зберегли, сталінську, яка поголовно арештовує людей. За підозрами. В Раді Європи цього не визнають. А я Вам це говорив ще у 95 і 96-му роках. І тоді ми говори про це, і Ви згадайте, як ми сперечалися про "загальний нагляд" прокуратури.

Л. Кучма: А чо ж Ви на парламенті не висловили недовіру Генеральному прокурору?

С. Головатий: Запитайте тих, хто не висловлював.
Треба зрозуміти, хто несе відповідальність за політику за п’ять років і її наслідки. Якщо Ви цього не розумієте, якщо Ви цього досі не зрозуміли — то Україні горе! Ви повинні це зрозуміти! Ви повинні на це піти! Інакше до України не зміниться ставлення.

Читайте також по темі відносин України та ПАРЄ:

Україну рекомендують виключити з Ради Європи. У Києві кажуть, що так не домовлялися
Візит до Києва справив глибоке і незабутнє враження на Ханну Северинсен. У Парижі моніторинговий комітет ПАРЄ прийняв рекомендацію припинити членство України в Раді Європи. Рішення прийнято майже одноголосно.

Європі потрібна правда про Україну
ПАРЄ рекомендує надати політичний притулок майору Мельниченку, якщо він звернеться з таким проханням в якусь з країн Ради Європи.

У Раді Європи серйозно відносяться до скандалу в Україні
"У скандальній справі Кучма-Мороз-Гонгадзе зараз головне – це з'ясувати, чи аутентичні голоси на плівці, з якої слідує можлива причетність керівництва України до зникнення відомого журналіста".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
17:47
Росіяни поцілили біля залізничного вокзалу в Балаклії на Харківщині: семеро постраждалих
17:37
Порносайт для котів: зоозахисники в оригінальний спосіб закликали стерилізувати тварин
17:30
Світові продажі Toyota вперше перетнули позначку у 10 мільйонів авто за рік
17:21
відеоУ передмісті Херсона дрони росіян атакували рятувальників: двоє поранених
17:06
фото15 років тюрми отримав російський агент "Лексус", який шпигував на Харківщині
Усі новини...