Опоненти Ющенка пропонують йому здатися або віддати 12 портфелів
І Кучмою їх ніби не злякати. А той мовчить

Четвер, 19 квітня 2001, 12:24
Один з головних опонентів Ющенка Олександр Волков переконаний в тому, що відставка Ющенка і його уряду відбудеться. Він, навіть, не збирається змінювати свою точку зору під тиском самого президента.

"Якщо все-таки є мужність у прем'єра, я не витримував би таку ганьбу. Я б написав заяву, і пішов би самостійно у відставку", заявив Волков в інтерв'ю журналістам.

Він переконаний, що пропозиції, висловлені віце-прем'єром Юрієм Єхануровим, який напередодні запропонував від уряду фракціям два міністерських портфелі, змінити нічого не зможуть. "Я сказав учора Єханурову, а чому ви не запропонували цю пропозицію п'ять місяців тому? Він не відповів мені", - говорить Волков.

Навіть, якщо президент висловиться проти відставки, позиція Волкова щодо Ющенка не зміниться. Таку різку, майже антипрезидентську, заяву журналістам УП та "Граней" вдалося "витягнути" з Волкова.

"Якщо в деяких фракцій з'явиться своя позиція, це буде корисно для розвитку демократії в Україні", - прокоментував заяву Волкова Віктор Ющенко.

"Це поки тільки слова", - сказав Олександр Мороз, коментуючи сенсаційну заяву Волкова. "А може він думає, або переконаний, або знає, що президент не висловиться проти відставки Ющенка", - вважає Мороз, який не береться сьогодні точно прогнозувати долю уряду і вважає, що шанси Ющенка залишитись сьогодні 50 на 50.

Сергій Тігіпко, один з претендентів на пост прем'єра у разі відставки Ющенка, також не має наміру розглядати пропозиції Єханурова, і скептично ставиться до того, що це може щось змінити. Він також не сумнівається, що відставка відбудеться, але, в той же час, за його словами, більшість поки так і не прийшла до спільної думки з приводу єдиної кандидатури на посаду прем'єра, коли Ющенко піде.

Тігіпко не соромився у непристойних пропозиціях. Уряд Ющенка врятує тільки 10-12 урядових портфелів і спільна з більшістю програма дій.

У інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна лідер партії "Трудова Україна" назвав таку пропозицію останнім "шансом" для уряду, щоб він міг продовжувати роботу надалі.

Ющенко повинен заявити, що готовий запропонувати парламентській більшості певну кількість урядових портфелів. Якщо буде запропоновано 10-12 таких портфелів, то це буде "серйозна розмова", підкреслив депутат.

"Я вважаю, що є сьогодні кількість міністрів і віце-прем'єрів, які працюють, не так вже добре, щоб їх залишати на своїх посадах. Можна знайти і тут, в парламенті, не менш могутніх людей", - заявив Тігіпко. Після цього прем'єр і парламентська більшість повинні узгодити такі кандидатури і представити їх на затвердження президентові Кучмі.

Тігіпко з жалем констатував, що з боку уряду не було жодних таких кроків, які б дозволили б йому "вижити" за підсумками розгляду питання про відповідальність Кабінету міністрів.

В протилежному таборі ситуація викликає передістеричний неспокій. Фракція УНР має намір вийти з більшості у відповідь на незадовільну оцінку роботи уряду Ющенка, виставлену Верховною Радою. "Без сумніву, ми виходимо з більшості, тому, що вона ідеологічно змінила свою спрямованість", - заявив лідер фракції Юрій Костенко в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

Інші пішоходи парламентських кулуарів виходити з більшості не збираються, бо не можна покинути ряди того, чого не існує. "Ми розпустили більшість ще два місяці тому", - заявив лідер "Батьківщини" Олександр Турчинов.

Про схоже говорить і Костенко: "Це буде вже якась ліво-олігархічна більшість, або, як її дипломатично називають, лівоцентристська більшість, яка практично зможе забезпечувати законодавчими рішеннями програму президента".

А про небезпеку такого "альянсу комуністів і олігархів для незалежності України" заявив лідер фракції Народного руху України Геннадій Удовенко. При цьому він готовий на компроміси і вважає необхідними "модифікації" в уряді з урахуванням нинішньої ситуації заради мети: "Ми не повинні привести до влади олігархів".

Однак більш врівноважено поводить себе лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз: "Я не думаю, що дійде до відставки Кабінету міністрів". Говорячи про підтримку з боку СПУ постанови Верховної Ради з "двійкою" роботі уряду, Мороз пояснив, що фракція "не голосувала проти уряду Ющенка". "Якби сьогодні голосувалося це питання, ми б утрималися від голосування, тому що сьогодні дуже чітко простежується спроба кланів пробити собі тепле прибуткове місце в уряді".

"Фракція проголосувала за оцінку тих перетворень, які цей Кабінет міністрів проводив" – а в результаті, упевнений Мороз, рівень життя погіршився, і реальна зарплата зменшилася.

Свої важливі кілька слів на захист Ющенка міг сказати у четвер і Кучма, але від такого шляхетства він себе звільнив. Виступаючи на засіданні "Укоопспілки", Кучма щось конкретне - погане або добре - про уряд не говорив. До преси він також не вийшов, хоча якщо б йому щось боліло на серці з приводу подій у Верховній Раді, він би аж побіг до журналістів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...