Ющенко лягає в лікарню. І "вважає за честь піти"

Четвер, 19 квітня 2001, 13:33
"Я переконаний, що цей уряд треба зберегти з точки зору його цінності і його ефективності. Але я також переконаний в тому, що він не буде збережений". І про можливість уряду залишитися на своєму посту Ющенко зазначив, що "цей шанс знаходиться не в уряді".

Після отримання незадовільної оцінки роботи уряду Ющенко вийшов до преси, стомлений і пригнічений.

Події у Верховній Раді прем'єр назвав фарсом, який є "досить серйозним випробуванням". "Сьогодні великий був екзамен для багатьох людей, які знаходилися в цьому залі", - сказав він. Ющенко "не приймає, коли торгуються політичним курсом України", і вважає, що для того, щоб "об'єднати лівих і фінансово-олігархічні кола", його опоненти готові продати курс президента.

Ющенко заявив журналістам, що "сьогоднішній Україні, її владі такий уряд не потрібен". "Мова йде не про склад уряду, а про курс, який ми проводимо. Не час цим людям (нинішньому складу Кабінету міністрів) бути запитаними, не час чесної, прозорої політики".

"Можна продати політичний вибір, можна продати ту програму, яка, я переконаний, мільйонам людей несла майбутнє. За все це торгуються. А я цього не прийму. Це моя позиція як громадянина". Коментуючи постанову, де поставлена незадовільна оцінка роботі уряду, Ющенко сказав: "Коли я прочитав преамбулу в постанові, я подумав, що після такої преамбули було б за честь піти (у відставку - УП) любому уряду". (В проекті постанови в констатуючій частині було зазначено, що "в Україні загострюється проблема зубожіння населення, економіка деградує, зруйновано внутрішній ринок, ВВП на 60% сформовано за рахунок експорту товарів та послуг, в структурі якої невпинно зростає питома вага сировини"… Уряд також звинувачують у "зневажливому ставленні" до підтримки "багатодітних сімей" і в тому, що "в цій складній ситуації уряд продовжує виконувати вимоги МВФ, що суперечать національним інтересам нашої держави і народу". В ході обговорення постанови депутати проголосували за виключення цієї аргументації з проекту.)

Ющенко висловив здивування тим, що зняли констатуючу частину, а незадовільну оцінку залишили і задався питанням, чому депутати так оцінили роботу уряду, коли під мотивацією цього підписатися не змогли.

На питання, чи збирається він самостійно написати заяву про свою відставку, Ющенко гірко усміхнулося. Відповідаючи на питання про те, чи збирається він працювати з опозицією у разі своєї відставки, Ющенко сказав: "Якщо мова йде про український вибір, я буду з бісом працювати".

В той же час він висловив стриманий оптимізм: "Немає відчуття того, що демократичні сили України сьогодні програли". Говорячи про плани на найближчий тиждень, Ющенко сказав, що уряд готовий отримати претензії депутатів і буде готувати на них відповіді. Сам прем'єр збирається сьогодні лягти у лікарню - в середу він зліг із загостренням хронічної хвороби спини.

Ющенко також повідомив, що ані в четвер, ані в середу у нього не було бесіди з Кучмою про перспективи уряду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування