Звільнення запланували на вівторок

Четвер, 19 квітня 2001, 17:00
Ющенка запропоновано звільнити наступного вівторка, 24 квітня. З такою ініціативою виступив регламентний комітет парламенту (з 18 членів комітету пропрем'єрські фракції представляють три депутата). Вже завтра, в п'ятницю, Верховній Раді запропонують за спецпроцедурою ad-hoc зарезервувати цю дату для голосування про відповідальність уряду.

Тоді ж, 20 квітня, Ющенко може написати заяву про відставку, заявив керівник комітету парламенту по регламенту Віктор Омеліч з "Трудової України".

Омеліч також повідомив, що парламент повинен ухвалити відповідну постанову, оскільки в іншому випадку депутати можуть не встигти розглянути це питання у встановлений регламентом термін і ухвалити рішення. А процедура ad-hoc дозволяє, серед іншого, проголосувати в інший, крім четверга, день.

Також Омеліч не виключив, що депутати можуть ініціювати питання про відсторонення голови парламенту Івана Плюща від ведення сесії, зазначивши, що спікер в четвер неодноразово порушував регламент.

Для відсторонення необхідно зібрати 226 голосів чи проголосувати більшістю у сесійному залі. Якщо парламент ухвалить таке рішення в п'ятницю, Плющ може бути на два дні усунений від ведення сесії, і вівторок 24 квітня буде першим з двох булітів Плющу.

А в четвер удень, після нервового засідання в парламенті, з'явилася інформація, що прем'єр Ющенко подав у відставку. Таку сенсаційну новину з парламентської трибуни оповістив на початку вечірнього засідання Сергій Чукмасов з "Регіонів України" (азаровськая партія). Він повідомив, що йому про це стало відомо з якихось російських новин, але попросив Плюща спробувати підтвердити цю інформацію.

Прес-секретар прем'єр-міністра Наталія Зарудна спростовує цю інформацію і називає це "абсолютною брехнею".

Після голосування за визнання роботи уряду незадовільною Верховна Рада була паралізована, жодне з рішень не набирала необхідної кількості голосів через позицію комуністи, які просто відмовилися брати участь в голосуванні. Тричі оголошували перерву.

Ліві депутати, частіше за все лідер комуністів Петро Симоненко, постійно просили слово, і кожний раз вимагали поставити до порядку денного питання про недовіру уряду. Вони аргументують це тим, що уряд, якому поставили "незадовільну оцінку, не може далі працювати".

"Якщо ми не ухвалимо таке рішення, то ми залишимо країну в стані конфліктної невизначеності, в умовах безвладдя". Комуністи були настільки наполегливі, що пропонували провести голосування за скороченою процедурою. "Нехай зал визначиться! Парламент не буде рухатися далі, поки не ухвалить рішення з даного питання", - заявив Симоненко.

Плющ всіляко чинив опір - різко вимикаючи мікрофон тих, хто відхилявся від теми питань порядку денного і намагався знов нагадати про відставку. "Ви узурпували владу!", - кричали комуністи. "Як же я з голосу поставлю цей проект? Готуйте проект постанови. Я же сказав, крім суддів (ВР розглядала питання про затвердження суддів) я нічого не поставлю!", - стояв на своєму Плющ.

У відповідь йому пригрозили, що не довго йому залишилося сидіти в кріслі головуючого.

Плющ для чогось розповів всю процедуру відставки прем'єра за Конституцією. Якщо Верховна Рада висловить уряду недовіру, прем'єр зобов'язаний подати заяву про відставку, а президент, в свою чергу, має право підписати це прохання, і доручає уряду продовжувати виконувати обов'язки до призначення нового складу, яке має бути сформоване протягом 60 днів.

Серед сперечань про голосування щодо відставку вспливала дата 26 квітня. Один з прихильників Ющенка став заперечувати - "не хочемо другого Чорнобиля!". У відповідь на це завжди агресивний Михайло Бродський кинув: "Давайте голосувати сьогодні, тоді не буде другого Чорнобиля".

Як завжди гротескно виглядала "полум'яна" Наталія Вітренко. "Треба захищати життя депутатів. Я стверджую, що воно в небезпеці. Тим більше що прилетів Солана, а ми пам'ятаємо, хто бомбив Югославію!", - майже кричала вона.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування