Депутати посилюють тиск на українського прем'єра

П'ятниця, 20 квітня 2001, 11:17
Deputies pile on pressure over Ukraine premier

Емоційна сесія українського парламенту, яка супроводжувалася свистом і спробою самоспалення, більшістю голосів засудила діяльність прем'єр-міністра Віктора Ющенка, але голосування про недовіру йому поки що відкладено.

Анти-ющенківський альянс комуністів і пропрезидентських партій, що представляють крупний бізнес, набрав 283 голоси з 450 депутатів у голосуванні проти популярного прем'єра, який після цього так прокоментував цю подію: "В мене таке відчуття, що режим не потребує такого уряду, як наш". Голосування є частиною інтенсивного тиску на Ющенка з метою змусити його або прийняти пропозиції більшості парламентських фракцій з створення майже коаліційного уряду, або піти у відставку. Парламентарії вимушені були дати уряду тижневу перерву для переговорів щодо нового складу уряду.

Багато хто каже, що доля Ющенка залежить від українського президента Леоніда Кучми, який наполягає на своїй підтримці прем'єра. Не дивлячись на те, що президент не має формальних повноважень впливати на голосування з недовіри, він може переконати пропрезидентські партії підтримати уряд, кажуть аналітики.

Одна з депутатів від Руху спробувала підпалити себе в знак протесту проти голосування. Вихопивши пляшечку з бензином і лозунг "За Ющенка! Проти комуно-олігархічного молдавського сценарія!", вона невдало спробувала підпалити себе, однак її виштовхнув із залу засідань член її ж власної партії. Вона мала на увазі той факт, що нещодавно у Молдавії було обрано комуністичне керівництво.

Ющенко був призначений Кучмою в грудні 1999, і спробував провести широкомасштабні реформи, що із задоволенням сприйняли західні держави і банки розвитку. З моменту його призначення, згідно з офіційною статистикою, економіка виросла на 6%, повністю виплачені борги з пенсій. Але Ющенко роздратовує політичний істеблишмент, привласнюючи собі всі досягнення економіки.

Критики уряду кажуть, що він тільки вбирається в одяг реформатора, а успіхи економіки пояснюються головним чином за рахунок експорту, який і заповнив бюджет вперше з часу незалежності.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування