Ханна Северінсен працює на українську опозицію

П'ятниця, 20 квітня 2001, 15:41
Член української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи, народний депутат від фракції НРУ Роман Зварич звинувачує доповідачку моніторингового комітету ПАРЄ у заангажованості. Про це він збирається говорити на сесії у Страсбурзі 24 квітня, коли розглядатиметься українське питання, а перед цим заявив журналістам на прес-конференції. Той самий Зварич, якого Сергій Головатий назвав "голосом Кучми у ПАРЄ", сказав, що Северінсен є "політично заангажованою, обслуговує опозицію і перетворює Раду Європи на інструмент боротьби опозиції".

Народні депутати, які їдуть на сесію ПАРЄ, де розглядатиметься звіт і рекомендація моніторингового комітету, впевнені, що зможуть розповісти правду про Україну. Зварич розповість про Северінсен, Костицький про законодавчі успіхи ВР і т.д. У п'ятницю вони провели зустріч з головою Верховного суду Віталієм Бойком, першими заступниками генпрокурора, голови СБУ, міністра внутрішніх справ. І тепер член делегації Анатолій Раханський впевнений, що вся українська делегація ПАРЄ виступатиме з однаковою позицією.

Хоча ніхто не може запевнити, що Зварич, Костицький та Головатий говоритимуть синхронно. Напевно Головатий знайде, що відповісти на звинувачення Зварича на адресу Северінсен. У свою чергу ображений Зварич вважає, що не гірше за неї розбирається в демократії. "Я розбираюсь в демократії, оскільки викладав основи демократії в американських університетах", - заявив він. Тільки він знає, як виглядала теорія демократії у його викладі в США, але в Україні, вважає Зварич, з нею проблем немає. Задоволені зустріччю з Бойком депутати збираються переказати європарламентарям слова голови Верховного суду про те, що "він не знає жодних випадків втручання влади у судову діяльність". Нагадаємо, що про це говорить у своїй доповіді Северінсен.

Однак на цьому позитив для України і негатив для Ханни Северінсен не закінчується. Зварич здивований тим, що доповідачка розглядає касетний скандал тільки з позицій опозиції, в той час, як він впевнений, що президента підставили. Народний депутат свято вірить, що Гонгадзе вбили ті, хто виступає проти президента, а коріння цього скандалу можна було б пошукати за кордоном. Про це він і говоритиме на ПАРЄ. Після висловлення такої своєї позиції Зварич сказав, що обвинувачення Головатого у тому, що він "є голосом президента" – дитячі ігри.

Далі доповідачку звинуватили у брехливості. Роман Зварич стверджує, що взимку у бесіді з ним та заступником міністра закордонних справ Чалим Северінсен обіцяла, що у квітні не буде розглядатися українське питання. Більше того, депутат обурено розповів, що під час останнього приїзду до України вона пообіцяла не пропонувати запроваджувати санкції проти України.

Інші українські депутати спробували опосередковано захистити доповідачку, розповівши, що запропонований нею проект резолюції моніторингового комітету був набагато м'якішим. Василь Костицький заявив, що, на його думку, "для Северінсен стала сюрпризом резолюція комітету про виключення України".

Отож, принаймні, частина делегації ПАРЄ відлітає до Страсбурга з упевненістю, що Україну не виключать, а остаточне рішення щодо її долі ухвалять лише на сесії в червні. Можлива відставка Ющенка також ніяк не вплине на рішення Ради Європи, оскільки, за словами Анатолія Раханського, "в таких ситуаціях ПАРЄ завжди вважала, що це внутрішня справа країни".

Ще більший оптимізм випромінює Костицький. "Станом на сьогоднішній день ми наблизилися до майже стовідсоткового виконання законодавчих зобов'язань", - сказав він і згадав кримінальний кодекс, закони про судоустрій і про партії. Депутати вірять, що все буде ОК.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...