Генпрокуратуру знову спростували

П'ятниця, 20 квітня 2001, 18:27
Експерти ФБР та міністерства оборони США їдуть до України для проведення комплексної експертизи таращанського тіла. Адвокат Лесі Гонгадзе Андрій Федур здивований повідомлення генпрокуратури про відмову від співробітництва з американськими фахівцями. Поки офіційної відмови немає, і, за його даними, які у п'ятницю підтвердили джерела у МЗС України та посольстві США, експерти мають з'явитися у Києві не пізніше середини дня вівторка, 24 квітня.

"Ми три тижні проводили консультації з американською стороною, українськими МЗС і Генпрокуратурою, і врешті решт домовилися, що в лабораторії в США буде проведена експертиза з ідентифікації тіла, тобто дослідження ДНК, а в Україні наші фахівці разом з американцями проведуть експертизу зі встановлення причини та часу смерті", - заявив УП Андрій Федур. За його словами, з Генпрокуратурою є домовленість, що при вилученні матеріалів для експертизи будуть присутні він та Леся Гонгадзе. "Це на минулому тижні підтвердили заступник генпрокурора Баганець та слідчий Василенко", - наголосив Федур.

Він також категорично спростував інформацію, яку у п'ятницю активно поширювали ЗМІ – про те, що після всіх взаємовиключаючих експертиз і заяв він не вірить, що таращанське тіло є тілом Георгія. "Я не робив таку заяву", - ще раз наголосив Федур УП. "На даний момент нам не відома правда щодо цієї справи. В останні дні справа отримала новий, майже важко прогнозований поворот".

"Зараз є надзвичайно важливим провести ідентифікацію тіла, беззаперечно встановити чи є це тіло Георгія Гонгадзе. Я робив все можливе для того, щоб відбулася така експертиза. Проведені консультації по узгодженню позицій з прокуратурою, МЗС України і представниками посольства США. Але тепер виникла реальна загроза зриву проведення експертизи. Я зараз не хочу шукати винних, це не принципово. Головне, буде чи не буде проведена експертиза. Це сьогодні ключове питання кримінальної справи", - зазначив адвокат.

"Якщо найближчим часом не буде проведено експертизи, не встановлено причину смерті, то кримінальна справа є безперспективною з точки зору можливості притягнення до відповідальності винних осіб".

При цьому Федур тільки "закликає враховувати заяви різних посадовців про те, що Гонгадзе живий". Але в такому випадку "виникає до слідства питання, а що за тіло знаходиться в бюро судово-медичної експертизи України". "Як могло так трапитись, що такі висновки експертизи – 99,9 %?" В кінцевому підсумку, говорить він, ми знову повертаємося до питання проведення комплексної експертизи, яке має розставити все на свої місця.

Андрій Федур погодився з думкою Мирослави Гонгадзе, яка заявила, що її від'їзд не зашкодить і ніяк не вплине на хід розслідування справи про зникнення і вбивство її чоловіка. Таку точку зору Мирослави від її імені виклала УП адвокат Валентина Міненко.

У інтерв'ю Валентина Міненко спростувала твердження заступника генпрокурора про те, що у разі від'їзду Мирослави розслідування буде зірвано. "Це не відповідає дійсності. Всі необхідні для слідства дії за її участю вже були проведені. Тим більше, що я, як її адвокат, можу представляти Мирославу за її відсутності на всіх стадіях розслідування", - заявила Міненко.

Більше того, Мирослава передала через свого адвоката, що якщо виникне необхідність у свідченнях, вона приїде до України. Про те де знаходиться зараз Мирослава її адвокат говорити не стала, заявивши, що не має таких повноважень.

Валентина Міненко, також, як і адвокат матері Георгія Андрій Федур, не виключає, що тіло, знайдене під Таращей не належить Георгієві Гонгадзе. "19 грудня ми разом з Мирославою були на упізнанні тіла. Тоді вона сказала, що "з великою імовірністю вважає, що тіло належить Георгієві" і впізнала його "за будовою його ступні". Однак фактично упізнати тіло за купкою кісток було неможливо", - зазначила адвокат.

"А коли з'явилися результати німецької експертизи, наші підозри посилилися. Саме тому ми звернулися до суду, щоб прокуратура дозволила нам ознайомитися з результатами попередньої експертизи тіла".

Адвокат впевнена, що якщо тіло, яке знаходиться у бюро судово-медичної експертизи "за фізичними параметрами не підходить" під тіло Георгія Гонгадзе, то немає необхідності у додатковій експертизі ДНК. Валентина Міненко ще раз підтвердила, що "тільки після того, як прокуратура дасть можливість ознайомитися з результатами експертизи, Мирослава погодиться на здачу крові дітей".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування